Chifteluţe dulci
Ingrediente: Doi dovlecei potriviţi, două ouă, două-trei linguri de zahăr, făină cât e nevoie, sare, esenţă de rom şi de vanilie, ulei pentru prăjit.
Preparare: Se curăţă dovleceii şi se dau pe răzătoarea mare, apoi se presară pe ei puţină sare şi se lasă într-o sită să se scurgă de apă. Se pun într-un castron şi se adaugă ouăle, zahărul şi mirodeniile, apoi făina, până când compoziţia are o consistenţă cremoasă. Se pune uleiul la încins, apoi se porţionează chifteluţele cu o lingură şi se rumenesc pe ambele părţi. Se servesc calde sau reci.
Rondele cu maioneză
Ingrediente: Doi dovlecei, câteva linguri de maioneză, o legătură de ceapă verde, o legătură de pătrunjel, patru linguri de făină, sare, ulei.
Preparare: Se curăţă dovleceii şi se taie rondele groase de un centimetru. Se sărează şi se lasă să se scurgă de apă, apoi se trec prin făină şi se prăjesc într-o tigaie din teflon cu ulei. Se aşază pe un platou şi se lasă să se răcorească, apoi se pun, pe fiecare felie, câte o jumătate de linguriţă de maioneză, rondele de ceapă verde şi frunze de pătrunjel.
Rulouri cu somon
Ingrediente: Doi dovlecei verzi (zucchini), o găletuşă de peşte tip somon, marinat sau în ulei, un castronel de salată de vinete.
Preparare: Dovleceii se pun la fiert întregi, circa 20 de minute, apoi se scot din apă şi se feliază pe lung, cu tot cu coajă după ce li se taie cotorul. Feliile se aşază pe un platou, una lângă alta, iar pe suprafaţa fiecăreia se pun, pe rând, o fâşie de peşte şi o linguriţă de salată de vinete. Feliile se rulează apoi, astfel încât salata de vinete să rămână la mijloc şi se fixează cu scobitori. Sunt un excelent aperitiv.
Bărcuţe umplute
Ingrediente: 3 dovlecei verzi, 300 g carne tocată de pui, un morcov ras, două linguri de bulion, o mână de orez, sare, piper, verdeaţă.
Preparare: Dovleceii se curăţă de cotor şi se taie în două, apoi li se scoate miezul, cu o linguriţă, având grijă să nu se rupă pereţii laterali. Miezul se toacă mărunt şi se căleşte 10- 15 minute împreună cu morcovul ras, carnea tocată, orezul spălat, verdeaţa tocată mărunt, sare şi piper după gust, iar la sfârşit se adaugă bulionul dizolvat într-o ceşcuţă cu apă. Compoziţia se împarte apoi egal în bărcuţele din dovlecel aşezate într-o tavă unsă cu ulei. Se bagă la cuptor 30-40 de minute. Se servesc calde.