Ruladă cu spanac şi cu somon
Ingrediente: o legătură ceapă verde, o legătură usturoi verde, o legătură pătrunjel, o legătură mărar, patru ouă, 500 g brânză proaspătă de vaci, un kg spanac fiert, sare, piper, 500 g file de somon, două linguri făină.
Mod de preparare:
1. Se fierbe spanacul, se scurge de apă şi se taie mărunt. Apoi se pune într-un blender, în care se adaugă şi verdeţurile tocate.
2. Se bat spumă trei albuşuri, se adaugă un ou întreg, compoziţia din spanac şi verdeţuri, sare, piper şi două linguri de făină. Se omogenizează compoziţia şi se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină.
3. Se coace la foc potrivit o foaie. Între timp, se pregăteşte umplutura amestecând gălbenuşurile rămase cu brânză, cu sare şi piper.
4. Se scoate foaia de spanac coaptă şi se aşază pe o folie. Se rulează cât este caldă şi se lasă să se răcească. După ce s-a răcit, se desface foaia şi se pune deasupra ei umplutura cu brânză. La un capăt al foii se aşază fileul de somon afumat.
5. Se rulează foaia de aluat cu spanac cât mai strâns, ajutându-vă de folia în care s-a răcit. Se serveşte rece.
Paste cu spanac
Ingrediente: 500 g spanac, 500 g paste scoici, patru linguri de ulei, şase căţei de usturoi, 100 g parmezan.
Modul de preparare:
1. Se spală spanacul, se opăresc frunzele în apă cu sare, se scurg bine. Apoi se taie frunzele cât mai fin.
2. Se pun pastele scoici în apă clocotită, pe foc mediu, şi se lasă să fiarbă.
3. Separat, într-o cratiţă se încinge uleiul, se toacă şi se adaugă trei căţei de usturoi şi spanacul. Când pastele au fiert se iau de pe foc, se scurg, se clătesc cu apă rece şi se amestecă în spanac.
4. Se pune şi restul de usturoi, tăiat mărunt. Se serveşte cu parmezan ras pe deasupra.
Urzici cu usturoi
Ingrediente: un castron cu urzici curăţate, două linguri făină, două fire de usturoi verde, sare, o mână de leuştean verde, trei linguri de ulei.
Mod de preparare:
1. Urzicile curăţate de impurităţi, spălate în multă apa rece, se pun la fiert în apă clocotită 30 de minute, până se înmoaie, amestecând mereu cu lingura de lemn.
2. Se scurg de zeamă, pe care nu o aruncaţi, şi se toacă mărunt.
3. Se pune ulei în tigaie să se încălzească, se adaugă urzicile tocate şi se amestecă încontinuu, adăugând făina în ploaie şi zeama în care au fiert urzicile.
4. După ce s-a omogenizat toată făina, se adaugă usturoiul tocat şi se mai dă într-un clocot. La sfârşit se pune leuşteanul tocat.