Cotlet cu mere
Ingrediente: 1-2 kg cotlet de porc, o cană vin roşu, sare, piper boabe, oregano, cimbru, condimente pentru carne de porc, 3 mere, 100 g merişoare
Preparare: se spală carnea şi se pune într-un castron. Fructele se spală. Merele se taie felii. Se adaugă condimentele, sarea, piperul, cimbrul, oregano şi vinul. Se completează cu apă, astfel încât carnea să fie acoperită aproape complet şi se lasă la marinat 2-3 ore. Se ia carnea din castron, se pune într-o tavă mare, se crestează vertical şi se înfig în fante feliile de mere. Deasupra se toarnă lichidul în care a stat carnea. Se mai pun peste carne și merişoarele. Se lasă timp de o oră la cuptor, la foc mediu și se verifică din când în când. Când carnea s-a înmuiat se scoate pe un platou şi se mai adaugă merişoare proaspete şi felii de măr.
Pulpă cu sos de ceapă
Ingrediente: 1 kg pulpă de porc, 5 cepe, un cățel de usturoi, 3 linguri miere, 50 g unt, 500 ml bere neagră, cimbru, 100 ml ulei, sare, piper, pătrunjel
Preparare: se topeşte untul într-o tigaie şi se pun două cepe tăiate, peştişori şi usturoiul. Se potriveşte de sare şi piper, se toarnă berea şi se lasă pe foc circa 10 minute, până se reduce la jumătate. Între timp, celelalte trei cepe se taie şi ele peştişori şi se pun în tava de copt. Carnea se sărează şi se piperează şi se unge din abundenţă cu ulei. Se aşază carnea peste ceapă şi se unge cu miere. Se dă la cuptor pentru o oră. După acest timp se adaugă sosul de bere şi ceapă şi se lasă din nou la cuptor până se rumenesc frumos. Se servește cu pătrunjel tocat, tăiată felii.
Mușchi cu bacon
Ingrediente: un mușchiuleț de porc, două felii de bacon, cimbru uscat, 200 ml bere blondă, sare, piper, rozmarin
Preparare: carnea se presară cu sare, piper și cimbru, apoi se freacă bine și se taie în două. Fiecare bucată de bacon se înfășoară în jurul câte unei bucăți de mușchi și se prind cu scobitori. Se așază într-o tavă de copt, se toarnă berea, se acoperă carnea de porc cu folie de aluminiu ‑și se lasă 20 de minute la cuptor. După acest timp, se înlătură folia și se continuă coacerea până se rumenește frumos. Se servește cu rozmarin.
Ponturi
- Friptura de porc capătă un gust special atunci când i se adaugă bere sau vin. Devine mult mai fragedă și mai ușor de tăiat.
- Carnea de porc ca să fie fragedă trebuie ținută la cuptor timp de 40 de minute pentru fiecare kilogram, la o temperatură de 160 de grade Celsius.
Pentru cei care vor să aibă o masă ca la carte de Crăciun, vă recomandăm cele mai bune rețete de sarmale!