Deși este un oraș mic, Bușteni este foarte apreciat de turiștii care ajung pe Valea Prahovei.

Despre orașul Bușteni

Bușteni este una din cele mai populare stațiuni de munte, cu panorame spectaculoase, o mulțime de oportunități și activități de vacanță, de la schi la excursii montane. Orașul are o populație de 8.894 locuitori.

Bușteni se află în extremitatea nord-vestică a județului, la limita cu județele Brașov și Dâmbovița, în Munții Bucegi. Orașul este situat pe malurile râului Prahova, unde acesta primește apele afluenților Valea Cerbului, Valea Albă și Urlătoarea. Este străbătut de șoseaua națională DN1. Prin oraș trece și calea ferată Ploiești-Brașov, pe care este deservit de stațiile Bușteni și Poiana Țapului.

Scurt istoric al orașului

Se pare că, din punct de vedere istoric, nu se știe cu exactitate când este începutul orașului Bușteni.

În 1790 se spune că locul unde Valea Cerbului se varsă în râul Prahova se numea „La Bușteni”, terenul nefiind locuit, dar presărat cu gropi.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Bușteni era un cătun al comunei Predeal din plaiul Prahova al județului Prahova. Bușteni ocupa atunci malul drept al Prahovei și partea inferioară a văilor Jepi, Paltinul și Valea Albă.

Este victoria Ucrainei un obiectiv asumat al politici externe românești? De ce alegerile prezidențiale sunt mai importante ca oricând
Recomandări
Este victoria Ucrainei un obiectiv asumat al politici externe românești? De ce alegerile prezidențiale sunt mai importante ca oricând

În 1882, s-a deschis o fabrică de hârtie care producea hârtie de mucava, apoi și hârtie de paie, de împachetat și pentru tipar. Existau deja câteva hoteluri și se puteau închiria vile de către turiștii dornici să ajungă pe Valea Prahovei.

Tot în acea vreme apărea fenomenul care va transforma stațiunea într-una tot mai cunoscută – schiul – datorită căruia a fost posibilă apariția construcțiilor de o frumusețe aparte care se mai păstrează și astăzi, dovada fiind numărul mare de turiști care veneau să se odihnească în ambianța plină de farmec a vilelor de pe Valea Prahovei.

Prin anii 1907-1908, tinerii ce veneau în vacanță din străinătate aduceau cu ei moda schiului, a „alunecatului pe patine de lemn, bob și sanie” la Sinaia și la Bușteni pe Valea Albă și Coștila.

Obiective turistice în Bușteni

Deși Bușteni este apreciat mai ales pentru monumentele și obiectivele turistice naturale aflate în apropiere, există și puncte de interes în interiorul orașului.

  • Castelul Cantacuzino (Bușteni) – construit în anul 1910 de către Gheorghe Cantacuzino.
Castelul Cantacuzino - Bușteni
Castelul Cantacuzino
Patimile juridice ale Arhiepiscopului Teodosie: Ierarhul a fentat legea penală de două ori, iar acum se pregătește să repete figura a treia oară
Recomandări
Patimile juridice ale Arhiepiscopului Teodosie: Ierarhul a fentat legea penală de două ori, iar acum se pregătește să repete figura a treia oară
  • Biserica Domnească – construită în anul 1889, ctitorie a regelui Carol I și a reginei Elisabeta, se remarcă prin arhitectura deosebită, dotările interioare (icoanele din interior sunt originale fiind pictate Gheorghe Tattarescu) și vechimea sa.
  • Mănăstirea Caraiman – o mănăstire de călugări ce poartă hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” și care este amplasată într-un cadru mirific chiar la poalele muntelui Caraiman.
Manastirea Caraiman - Busteni
Manastirea Caraiman
  • Casa scriitorului Cezar Petrescu – construită în 1918, în prezent aici este amenajat Muzeul Memorial Cezar Petrescu.
  • Monumentul „Ultima Grenadă” – a fost ridicat în anul 1928 și este dedicat eroului caporal Constantin Mușat.

Trasee montane din Bușteni

Orașul Bușteni este punct de plecare pentru mai multe trasee montane. Multe dintre traseele montane sunt inchise iarna, dar accesul pe platou se poate face cu telecabina.

  • Bușteni – Cascada Urlătoarea – Poiana Țapului . Traseul durează aproximativ 2 ore. Marcaj: punct roșu, punct albastru
  • Bușteni – Valea Jepilor – Cabana Caraiman- Cabana Babele, Hotel Peștera. Este traseu montan mai lung ce durează 5-6 ore . Marcaj: cruce albastră
  • Cabana Babele – Crucea Caraiman – Vârful Caraiman – Spinarea Coștilelor – Șaua Sugărilor. Marcaj:cruce roșie. Traseul durează aproximativ 2-3 ore.
  • Bușteni – Creasta Urlătorilor – Cantonul Jepi, Cabana Piatra Arsă. Este un traseu montan cu o durată de 3-4 ore. Marcaj: triunghi albastru
  • Bușteni – Valea Cerbului – Gâlma Mare – Cabana Omu. Durata este de 6-7 ore. Marcaj: bandă galbenă
  • Bușteni – Plaiul Munticelu – Poiana Coștilei – Pichetul Roșu – Cabana Mălăiești – 5-6 ore. Marcaj: triunghi rosu, bandă roșie
  • Bușteni – Cabana Gura Diham – Cabana Diham. Durata traseului este de 5-6 ore.
Alegerile despre care nu vorbește nimeni. Un Parlament de „ciucănari”, „ciolăcari” și „șoșonari”?
Recomandări
Alegerile despre care nu vorbește nimeni. Un Parlament de „ciucănari”, „ciolăcari” și „șoșonari”?

Telecabina Bușteni

Telecabina Bușteni este una dintre cele mai aglomarete telecabine de pe Valea Prahovei, mai ales pe timpul verii.

  • Telecabina Bușteni – Babele – lungimea traseului de 4.350 m, diferență de nivel 1.235 m, timp de parcurgere 13 minute. Telecabina
    ajunge pe platoul Bucegi unde pot fi admirate “Babele” și “Sfinxul” Program: zilnic 8.00 16.00.
  • Telecabina Babele -Peștera – lungimea traseului de 2.611 m, diferența de nivel 560 m, timp de parcurgere 10 minute. Telecabina ajunge la Schitul Peștera, Cheile Urșilor, Cheile Peșterii, Peștera Ialomiței. Program: zilnic 8.00 16.00.

Locuri de vizitat în apropiere de Bușteni

Printre obiectivele turistice cele mai apreciate în apropiere de Bușteni sunt Cascada Urlătoarea, Babele, Sfinxul din Bucegi. Tot în zonă se află rezervațiile naturale Parcul Național Bucegi, Poiana Crucii, Babele, cu acces direct prin Telecabina Bușteni-Babele.

Cascada Urlătoarea

Cascada Urlătoarea obiective turistice Busteni
Cascada Urlătoarea

Cascada Urlătoarea este o cascadă formată de pârâul Urlătoarea, foarte aproape de Bușteni. Cascada este aflată la altitudinea de 1100m, în apropierea traseului turistic care duce din Bușteni spre Platoul Bucegi pe Valea Jepilor. Se poate ajunge și din Poiana Țapului.

În afara principalei căderi de apă de 15 metri, există și alte căderi de apă mai mici, desfășurate pe câteva zeci de metri mai sus, pe cele două pâraie, Urlătoarea Mare și Urlătoarea Mică.

Crucea Caraiman

Crucea Caraiman Busteni
Crucea Caraiman Busteni

Crucea de pe Caraiman, sau Momumentul Eroilor, poate fi admirată chiar și de la poalele munților, atât ziua cât și noaptea, pentru că este luminată. Crucea este construită la o altitudine de 2291 m., între anii 1926 – 1928 de către Căile Ferate Române. Crucea are înălțimea de 48 m, iar lățimea unui braț este de 14 m.

Babele

Obiective turistice Busteni - Babele
Obiective turistice Busteni – Babele

Babele este vestitul monument natural situat pe Platoul Bucegilor, care a fost mereu o atracție turisticǎ, la o altitudine de 2.292 de metri, în vecinătatea vârfului Baba Mare, cu aceeaşi altitudine şi cu orientare pe direcţia nord-sud.

Oamenii de ştiinţǎ spun că apa, vântul, dar și înghețul au creat aceste douǎ stânci care seamănă cu nişte babe cocoşate ce stau la şuetǎ. În cărțile de geografie se spune cǎ aceste roci cu forme ciudate şi interesante sunt numite „ciuperci” stâncoase și sunt delimitate de Valea Jepilor spre est şi Valea Şugărilor în vest.

Sfinxul

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost pur si simplu fascinați de această minunăție a naturii, Sfinxul. Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii vântului. Format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi, măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.

Sfinxul din Muntii Bucegi
Sfinxul din Muntii Bucegi

Peștera Ialomiței

Pestera Ialomitei Bucegi
Pestera Ialomitei Bucegi

Peștera Ialomiței, una dintre cele mai vizitate peșteri dn Munții Bucegi și din România, se află pe Muntele Bătrâna, la o altitudine de peste 1600m.

Accesul se face cu telecabina Bușteni până la Babele și mai departe telecabina până la Peștera.

Peștera Ialomiței se desfășoară pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 m, din care 400 m sunt accesibili turiștilor, până în punctul numit „la Altar” urmând în amonte o porțiune de încă 80 m, cu galerii și săli. Diferență de nivel este de 60 m. Este străbătută de un pârâu. Peștera are o desfășurare mixtă, prezentând atât galerii cât și săli.

  • Daca vrei sa vezi locuri inedite din Romania, afla mai multe despre Cascada Duruitoarea, Cascada Clocota sau Cascada Lotrisor.
  • Urmărește cel mai nou VIDEO

    Google News Urmărește-ne pe Google News

    Comentarii (5)

    Daniel9090   •   07.02.2024, 12:30

    Crucea Caraiman este vizibilă de la distanță și oferă o panoramă uimitoare asupra văii și a localităților din jur

    Daniel9090   •   07.02.2024, 12:30

    Cascada Caraiman este o destinație preferată pentru drumeții și plimbări în natură, oferind o oază de liniște și frumusețe naturală

    Daniel9090   •   07.02.2024, 12:29

    Castelul Cantacuzino este o bijuterie arhitecturală, cunoscută pentru frumusețea sa și istoria familiei Cantacuzino

    Vezi toate comentariile (5)
    Comentează

    Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

    Două crime comise în județul Constanța, aparent fără legătură între ele, scot la iveală un caz înfiorător
    Știrileprotv.ro
    Două crime comise în județul Constanța, aparent fără legătură între ele, scot la iveală un caz înfiorător
    Claudia Pătrășcanu a răbufnit și a spus ce a făcut unul dintre băieți pe ascuns: „Câtă suferință!” Filmarea care dă peste cap tot ce se știa
    Viva.ro
    Claudia Pătrășcanu a răbufnit și a spus ce a făcut unul dintre băieți pe ascuns: „Câtă suferință!” Filmarea care dă peste cap tot ce se știa
    Elena Udrea, mesaj din închisoare pentru fiica ei, în prima zi de școală: „Draga mea inimă…”. Ce mare și frumoasă s-a făcut Eva Maria!
    Libertateapentrufemei.ro
    Elena Udrea, mesaj din închisoare pentru fiica ei, în prima zi de școală: „Draga mea inimă…”. Ce mare și frumoasă s-a făcut Eva Maria!
    Fabricile din România care produc pe bandă rulantă. Au făcut uitate importurile și angajează constant
    FANATIK.RO
    Fabricile din România care produc pe bandă rulantă. Au făcut uitate importurile și angajează constant
    Bellu și Bitang, revenire istorică? » „Avem nevoie de ei. Degeaba ajută din umbră”
    GSP.RO
    Bellu și Bitang, revenire istorică? » „Avem nevoie de ei. Degeaba ajută din umbră”
    Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
    FANATIK.RO
    Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
    Jennifer Lopez, în cea mai sexy rochie, la 55 de ani! Artista vrea să-i arate lui Ben Affleck ce a pierdut! FOTO
    Unica.ro
    Jennifer Lopez, în cea mai sexy rochie, la 55 de ani! Artista vrea să-i arate lui Ben Affleck ce a pierdut! FOTO
    Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
    Orangesport.ro
    Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
    Tânărul care a venit îmbrăcat în "steagul" Americii în prima zi de şcoală explică gestul
    Observatornews.ro
    Tânărul care a venit îmbrăcat în "steagul" Americii în prima zi de şcoală explică gestul
    Horoscop 10 septembrie 2024. Săgetătorii sunt în elementul lor și asta le dă putere, sporind efectul pe care îl au asupra celorlalți
    HOROSCOP
    Horoscop 10 septembrie 2024. Săgetătorii sunt în elementul lor și asta le dă putere, sporind efectul pe care îl au asupra celorlalți

    Știri mondene

    Știri România

    RECOMANDĂRI