Cuprins:
Drumeții în România
România este o destinație extraordinară pentru plimbări, drumeții, alpinism și tot felul de aventuri și sporturi în aer liber – dar puțini călători știu acest lucru! Cu 55% din țara noastră ocupată de Munții Carpați, care înconjoară regiunea Transilvania, dacă faci drumeții în România vei descoperi peisaje neatinse, o faună bogată ascunsă în păduri vaste și sate tradiționale de munte încă neatinse de civilizație. Nu e de mirare că România a fost supranumită ultima rezervație de natură sălbatică din Europa
România este una dintre cele mai norocoase din lume: înzestrată de natură cu o varietate de formațiuni geografice, pasionații de activități în aer liber vor descoperi munți impunători, creste impresionante, stânci periculoase, numeroase peșteri, defileuri naturale și cascade.
Totul în timp ce traversează peisaje naturale pitorești și în mare parte neatinse, presărate cu sate izolate, ferme și stâne de oi. Viața în munții din România are un farmec aparte, motiv pentru care drumețiile sunt o idee excelentă.
Dacă vrei să faci drumeții sau să planifici o excursie de mai multe zile în România, cu rucsacul în spate sau cu cortul, să vezi viața sălbatică sau să vizitezi atracțiile naturale populare, acestea sunt cele mai spectaculoase cabane la altitudine din România.
Vei vedea că drumețiile în munții sălbatici din România nu sunt ușoare și vin cu riscuri. Motiv pentru care ar trebui să fii întotdeauna precaut și să te odihnești corespunzător înainte de fiecare traseu.
Cabane montane la altitudine din România
Cabana Babele – Vârful Omu (2.200 m)
Este situată platoul Munților Bucegi, la o altitudine de 2.206 metri, sub Vârful Babele și este baza turistică centrală a Munților Bucegi.
Cabana este situată în vecinătatea „ciupercilor de piatră” numite Babele – monumente ale naturii. Este refugiul perfect pentru iubitorii de munte. Cabana Babele este unul dintre cele mai spectaculoase locuri de văzut.
Refugiul Iezer-Păpuşa (2.165 m)
Este format din 3 camere dintre care una este destinată Salvamontului. Există o sală de mese și una cu paturi suprapuse, iar capacitatea este de 30 de locuri.
Se poate și campa lângă refugiu, fiind multe locuri potrivite pentru pus cortul.
Adăpostul are în dotare o sobă cu lemne. Înainte de a ieși din pădurea de jepi, turiștii sunt rugați să adune câteva lemne de pe drum și să le lase la refugiu.
Nu este un loc luxos, însă este o experiență extrem de frumoasă și interesantă.
Cabana Podragu – Făgăraş (2.136 m)
Este situată în partea centrală a Munților Făgăraș și este una dintre cele mai vizitate zone montane din masiv.
Podragu este cabana din Munţii Făgăraş situată la cea mai mare altitudine, 2.136 m, pe o vale glaciară, valea Podragului, care se ramifică din valea Arpaşul Mare, fiind mărginită la est de Muchia Tărâţa si la vest de Muchia Piscul Podragului.
Cabana Bâlea Lac – Făgăraş (2.034 de metri)
Cabana Bâlea Lac este situată lângă un lac glaciar și este direct accesibilă din faimosul drum Transfăgărășan, la o altitudine de 2.034 de metri deasupra nivelului mării.
Toate camerele au mobilier din lemn, dușuri, toalete și televizoare și o priveliște uluitoare asupra Lacului Bâlea și peste lanțurile muntoase din jur.
Cabana Piatra Arsă – Bucegi (1.950 m)
Cabana Piatra Arsă se află pe platoul Bucegilor, la o altitudine de 1.950 de metri. Se află la jumătatea distanței dintre Babele și Cota 2000 și a fost construită în 1935. De fapt, ea a fost ulterior transformată într-o bază sportivă și în fiecare an vin aici sportivi în cantonament.
Poți ajunge cu mașina, pe drumul asfaltat din Sinaia, până în apropierea complexului, sau pe numeroase trasee turistice din Sinaia, Bușteni sau Poiana Țapului.
Cabana Dochia – Ceahlău (1.705 m)
Cabana Dochia este situată la o altitudine de 1.750 m, în zona superioară a masivului Ceahlău, pe platou, între vîârfurile Lespezi (1.805 m) şi Bîtca Gheodon (1.845 m).
Este principala cabană a Munţilor Ceahlău, fiind singura bază de cazare la mare altitudine.
Construcţia cabanei a început în primăvara anului 1913 şi a fost finalizată în toamna aceluiaşi an. Este prima cabană turistică ridicată în Carpaţii Răsăriteni. A fost extinsă în repetate rânduri, iar capacitatea de cazare s-a mărit treptat.
În anul 1962 cabana putea găzdui 150 de turişti.
Cabana Piatra Singuratică – Munții Hășmaş (1.504 m)
Piatra Singuratică este cabana montană la care ajung toți cei care fac drumeții în partea sudică a Masivului Hășmașu Mare.
De aici se ajunge ușor pe vârfurile Piatra Singuratică sau Hășmașu Mare.
Cabana are destule locuri de cazare, iar vara se poate amplasa cortul pe pajiștea din față.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi cele mai frumoase chei din România!