Consumată de adulţi, are un efect favorabil asupra sistemului nervos central şi asupra proceselor care ţin de concentrarea atenţiei şi prezintă o serie de proprietăţi:
cele mai recente cercetări întreprinse de specialiştii americani au descoperit că nu suntem toţi egali în faţa cofeinei, din pricina unei enzime specifice care se transmite genetic. Această enzimă se poate manifesta în două feluri: să descompună rapid cafeina sau, dimpotrivă, să favorizeze o degradare lentă a ei. Astfel, cei care elimină rapid cafeina au un risc de infarct diminuat cu 22% (în cazul în care beau 2-3 ceşti pe zi). În timp ce, la persoanele care elimină mai greu cafeina, riscul de infarct e multiplicat cu 1,35%.
cafeaua conţine antioxidanţi care împiedică distrugerea celulelor şi, implicit, declanşarea unor boli, iar acidul clorogenic (prezent în boabele verzi de cafea) reduce concentraţia de glucoză din sânge.
cofeina, principalul element din compoziţia bobului de cafea, stimulează sistemul nervos, creşte activitatea intelectuală, reduce temporar starea de oboseală şi favorizează digestia, stimulând activitatea aparatului excretor.
studiile de specialitate arată că nivelul mic de cofeină conţinut într- o ceaşcă de cafea îmbunătăţeşte puterea de decizie şi viteza de reacţie, în timp ce cantităţi mai mari (2-3 mg/kg/kilogram corp) determină o mai bună rezistenţă la efort fizic. Prin îmbunătăţirea performanţelor, a vigilenţei şi a promptitudinii, cofeina din cafea scade nivelul de depresie şi anxietate.
e o bună sursă de antioxidanţi. De asemenea, cafeaua stimulează metabolismul de tip catabolic, activând arderile şi mărind producţia de energie. Aceasta înseamnă că o cafea, două pe zi, contribuie la menţinerea greutăţii în limite normale prin arderea caloriilor care provin din grăsimi. Efectul de stimulare a arderii grăsimilor se datorează conţinutului de vitamina B3.

Ness sau cafea?

Există credinţa că nessul (cafeaua solubilă) este mai tare decât cafeaua măcinată. Trebuie înţeles însă că o linguriţă de cafea măcinată conţine de două ori mai multă cafeină (100-120 mg ) decât una de cafea solubilă (60 -70 mg). În cazul unui consum ridicat de cafea pot apărea intoxicaţii, care se manifestă prin tremurături, transpiraţii abundente, insomnie, agitaţie, modificări ale ritmului cardiac sau ale tensiunii arteriale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News