- Întârzie procesul de îmbătrânire. Princi-Principalul beneficiu al cafelei îl reprezintă conţinutul mare de antioxidanţi, care protejează organismul de radicalii liberi şi întârzie proccesul de îmbătrânire.
- Reduce oboseala. Cofeina acţionnează asupra sistemului nerrvos central. Combate oboseala zilninică temporrară, mărreşte capacicitatea de concncncncentrarre, stimulează intelectul şi reduce somnnolenţa.
- Ajută memoria. Potrivit dr. Lawrence Nwabudike, cofeinina îmbunătăţeşte memoriria şi gândirea logică, datorită impactului pozitiv pe care îl are asupra funcţiilor cogninitive.
- Ameliorează durerile de cap. Cafeaua dilatează vasele de sânge şi e folosită ca remediu penntru miiigrene.
- E diuretică. Cofeina stimulează acctivitatea aparatului excretor şi elimină substanţele toxice dinin corp.
- Bună pentru inimă. Creşte şansa de a supravieţui după un atac de cord. În plus, conţinine antioxidanţi care ajută la prevenirea bolilor de iniiniinimă.
- Previne boala Parkinson. Studiile au arătat că riscul de apariţie a bolii Parkinson şi a bolii Alzheimer scade la persoanele care beau cafea în mod regulat.
- Scade riscul de cancer. În comparaţie cu persoanele care nu obişnuiesc să consume această licoare, cei care beau cafea prezintă un risc mai micic de a dezvolta cancncer de colon.
Cum se prepară corect?
Pentru cafeaua măcinată preparată la ibric sau la filtru se pune o lingură de produs la fiecare 150 ml de apă. În cazul celei solubile, la o cană de 150 ml de apă se pun una sau două linguriţe.
Femeile însărcinate nu au voie
Există şi câteva situaoeii în care consumul cafelei face mai mult rău decât bine. Gravidele trebuie să renunoee la ea în perioada sarcinii, pentru că există riscul avortului, dar şi în perioada alăptării, pentru că tot ce beau şi mănâncă ajunge în laptele cu care-şi hrănesc bebeluşii. Cofeina le este interzisă diabeticilor, pentru că duce la creşterea glicemiei, dar şi cardiacilor, pentru că produce palpitaoei