Răcoare şi umbră

Calele sunt uşor de cultivat la ghiveci. Trebuie doar să ţii cont că nu suportă soarele şi că au nevoie frecvent de apă. Solul trebuie să fie gras, îmbogăţit cu o mână de nisip, ca să permită apei să se scurgă uşor. Este foarte important să amplasezi ghiveciul într-o cameră răcoroasă şi să nu laşi niciodată pământul să se usuce. Dacă o plantezi în grădină, va fi fericită la umbra unui copac şi poţi acoperi pământul din jurul ei cu pietre decorative, să se păstreze mai bine umezeala.

Odihnă peste iarnă

Cala înfloreşte încontinuu timp de aproape două luni, iar sfârşitul verii şi toamna sunt perioade propice pentru frumoasele flori. După ce se ofilesc şi florile şi frunzele, udarea se reduce treptat pentru că planta are nevoie de o perioadă de repaus. Rizomii, rădăcinile groase aflate în pământ, se scot din ghiveci şi se lasă la uscat într-o cutie de carton. Dacă vrei să o înmulţeşti, poţi tăia bucăţi mari din rizomi pe care le poţi planta la începutul primăverii în ghivece noi.

ŢINE MINTE CĂ:

8 plantarea calelor seamănă cu cea a gladiolelor, deci au nevoie în fiecare an de pământ nou şi hrănitor; 8 trebuie să adaugi fertilizator universal în apa de udat, o dată la două săptămâni, când apar primii boboci de flori; 8 frunzele trebuie tăiate numai când se îngălbenesc, altfel planta nu va mai face flori bogate în anul următor; 8 în ghivece, calele pot trăi până la trei ani.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

 
 

Urmărește-ne pe Google News