Cuprins:
Dar, ce te faci dacă îți dorești să pleci într-o vacanță de vis pe care o aștepți de multă vreme ori să dai curs unei oferte de muncă extrem de tentante venită din străinătate și nu ai cu cine să lași patrupedul?
Ei bine, legislația actuală valabilă în spațiul Uniunii Europene îți permite să iei animăluțul cu tine într-o țară membră UE, însă pentru astfel de situații există reguli clare atât la nivel european, cât și în fiecare stat în parte.
În cele ce urmerază îți vom spune ce trebuie să faci și cum îți poți planifica o călătorie în străinătate cu animalul de companie fără ca aceasta să se transforme într-o traumă.
Ce acte normative reglementează călătoria cu animalul de companie în UE?
Normele în vigoare facilitează călătoriile cetățenilor din UE împreună cu câinele, pisica sau dihorul domestic. Sunt aplicabile în cele 27 de state membre, la care se adaugă Norvegia și Irlanda de Nord. Acestea acoperă și călătoriile în UE dintr-o țară sau un teritoriu din afara Uniunii.
Călătoria spre şi dinspre România în spaţiul UE a animalelor de companie în scop necomercial se face conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 998/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 mai 2003 privind cerinţele de sănătate animală aplicabile circulaţiei necomerciale a animalelor de companie şi de modificare a Directivei 92/65/CEE a Consiliului, cu ultimele modificări.
Un animal de companie este cel care aparţine doar unor anumite specii. Este vorba despre câini, pisici, dihori domestici, nevertebrate (cu excepţia albinelor şi crustaceelor), peşti tropicali ornamentali, amfibieni, reptile, specii de păsări (cu excepția păsărilor de curte care fac obiectul Directivei 2009/158/CE(1) şi Directivei 92/65/CEE(2) și mamifere (rozătoare şi iepuri domestici).
Trebuie să știi că numărul de animale de companie transportate în scopuri necomerciale nu poate fi mai mare de cinci. În anumite condiții speciale, acest număr se poate modifica, lucru care este specificat de o ordonanță corespunzătoare.
Totodată, începând cu anul 2012, în întreaga Uniune Europeană au fost armonizate reglementările privind principalele reguli de transportare a animalelor, care prevăd eliberarea de pașapoarte pentru câini, pisici și dihori.
Citește și: Noi reguli de călătorie în UE, de la 1 februarie. Acordul semnat marți simplifică procedurile
Care sunt cerințele de bază pentru animalele care călătoresc în UE?
Cu câteva excepții, animalul dumneavoastră de companie vă poate însoți într-o altă țară din UE sau când intrați dintr-o țară terță într-o țară din UE, dacă:
- Animalul are pașaport sau certificat de implantare a transponderului (microcip). Cipul trebuie să fie aplicat înainte de vaccinare și trebuie să poată fi citit de un dispozitiv compatibil cu standardul ISO 11785;
- Animalul poate să ajungă în țară nu mai târziu de 5 zile după sosirea proprietarului și nici mai devreme de 5 zile înaintea acestuia;
- Animalul trebuie să fie vaccinat împotriva rabiei cu cel puțin 21 de zile înainte de a intra în țara de destinație (analizele de sânge care determină eficacitatea vaccinării împotriva rabiei sunt necesare numai pentru animalele din afara listei de țări cu risc scăzut);
- Animalul/animalele de companie care călătoresc în UE trebuie să fie însoţite în timpul circulaţiei de proprietar sau de către o persoană fizică răspunzătoare de aceste animale în numele proprietarului şi care nu sunt destinate vânzării ori transferului de proprietate.
- La intrarea în Anglia, Irlanda, Norvegia, Malta și Finlanda pe cartela medicală a animalului trebuie să existe suplimentar un certificat de administrare a soluției împotriva viermilor (administrarea nu trebuie să fie mai târziu de 120 de ore înainte de intrarea în țară și nu mai devreme de 24 de ore înainte de intrare).
Dacă un cetățean dorește să introducă pe teritoriul României, în scopul circulaţiei necomerciale, câini, pisici sau dihori domestici în vârstă de cel mult 3 luni, nevaccinaţi antirabic, acesta va trebui să solicite autorităţii veterinare centrale a din țara noastră o aprobare în acest sens.
De asemenea, animalele trebuie să provină dintr-un stat membru UE, să aibă paşaport şi să fi fost ţinute la locul unde s-au născut, fără să intre în contact cu animale sălbatice susceptibile de a fi fost expuse unei infectări (pe baza declaraţiei scrise a proprietarului) sau dacă sunt însoţite de mamă, de care sunt încă dependente.
În plus, fiecare stat membru UE poate impune reguli suplimentare privind intrarea cu un animal de companie pe teritoriul său (reguli care țin de sănătatea animalelor) sau chiar poate interzice intrarea unor anumite rase de animale. Acest aspect îl poți verifica accesând link-ul https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/ms-websites_en.
Cum se transportă în UE animalele de companie?
Cu mașina personală
În acest caz animalul de companie trebuie securizat pentru a nu reprezenta un risc pentru sine sau pentru tine.
Câinii trebuie transportați asigurați cu o centură sau într-o cutie adecvată pentru transport. Tot într-o cutie specială ar trebui transportate și animalele de mici dimensiuni.
Totodată, evită să călătorești pe caniculă și nu-ți lăsa niciodată animalul de companie singur în mașină. Dacă planifici o călătorie mai lungă este recomandat să-ți obișnuiești animalul dinainte cu mașina și/sau cu cutia de transport.
Cu trenul
Orice companie feroviară europeană poate să-și stabilească un set de reguli proprii privind transportul animalelor de companie.
De obicei, animalele mici trebuie ținute în cutii speciale pentru transport, în timp ce câinii trebuie ținuți în lesă și să poarte botniță.
Există situații când chiar și animalul tău trebuie să aibă bilet de tren. Pentru mai multe informații va trebui ca înainte de călătorie să contactezi compania feroviară cu care urmează să călătorești.
Cu avionul
Cea mai rapidă călătorie este cea cu avionul, însă aceasta poate fi ceva mai complicată atunci când călătorești cu animalul de companie.
Companiile aeriene își stabilesc propriile reguli, iar unele dintre acestea îți vor solicita să declari că vrei să călătorești cu animalul de companie în timpul procesului de rezervare a biletelor de zbor.
Alte companii acceptă să fie informate asupra acestui fapt și mai târziu, însă impun termene-limită, în timp ce anumite companii refuză transportul animalelor de companie sau acceptă doar anumite animale.
Majoritatea companiilor aeriene fac excepții în cazul câinilor de asistență și de ghidare și le permite călătoria în cabina pasagerilor, chiar dacă nu întrunesc condițiile de mărime și de greutate. Trebuie să știi că spațiul pentru acești câini este limitat și trebuie să anunți compania din timp.
Rămâne la latitudinea companiilor aeriene să stabilească dacă animalul tău de companie poate călători în cabina pasagerilor sau în cală. Acest lucru depinde de mărimea și de greutatea animalului și a cutiei de transport.
Foto:123rf.com