Cuprins:
Cine a fost Sfântul Eftimie cel Mare
Sfântul Eftimie a trăit în secolul al IV-lea, în timpul împăratului Grațian. S-a născut în ținutul armenesc Melitina, după ce părinții lui, oameni vrednici și credincioși, se chinuiseră mult să aducă pe lume copii. Dar rugile lor îndelungate și fierbinți au fost auzite în cele din urmă, iar Dumnezeu le-a dăruit un fiu.
Numele său, în limba greacă, înseamnă „voie bună”.
La vârsta de 29 de ani, ajunge în Ierusalim, unde s-a retras într-o peșteră. La Ierusalim, Sfântul Eftimie cel Mare a făcut mai multe minuni. Potrivit crestinortodox.ro, a hrănit 400 de călători, în timp ce nu avea pâine nici pentru zece persoane; a deschis porțile cerului, tămăduind pământul de nerodire și a făcut posibil, cu rugăciunea lui, ca multe femei sterpe să aibă copii.
Una dintre aceste femei a fost soția lui Terevon saracinul, care a venit în fața Sfântului Eftimie pentru a-i cere ajutor. Acesta le-a făcut de trei ori semnul Crucii, a pus mâna pe pântecele femeii și le-a spus „Mergeți, bucurându-vă întru Domnul, pentru că iată va dăruiește prin iubirea Lui de oameni trei fii, parte bărbătească”.
Sfântul Eftimie a fost și un mare apărător al dogmelor bisericești. Lupta împotriva lui Nestorie, iar pe Chiril al Alexandriei, îl numește luptător și învățător al dreptei credințe. Recunoaște cele două nașteri ale Fiului, adică pe cea veșnică din Tatăl și fără trup și pe cea sub vreme, din Fecioara Maică, cu trup însuflețit; mărturisește că în Hristos sunt două firi -dumnezeiască și omenească, dar neamestecate, neschimbate, neîmpărțite și nedespărțite.
Sfântul Eftimie cel Mare a murit la 97 de ani.
- Află și când pică Paștele în 2021
Calendar ortodox 20 ianuarie 2021. Ce sfinți mai sunt pomeniți azi
- Sfinții Mucenici Vas, Eusebiu, Eutihiu și Vasilid;
- Sfinții Mucenici În, Pin și Tim;
- Fericitul Petru Vameșul;
- Sfânta Muceniță Ana;
- Sfinții Mucenici Țîră și Agni;
- Evlaviosul împărat Leon cel Mare din Tracia;
- Sfântul Mucenic Zaharia.