Cuprins:
Scurt istoric al culegerii și folosirii plantelor medicinale
Încă din cele mai vechi timpuri, în încercarea de a găsi leacuri pentru boli, oamenii au căutat medicamente în natură. Începuturile utilizării plantelor medicinale au fost instinctive, așa cum este și în cazul animalelor care mănâncă anumite plante atunci când au anumite probleme.
Având în vedere faptul că la acea vreme nu existau suficiente informații nici cu privire la cauzele bolilor, nici cu privire la ce plantă și cum putea ea fi folosită ca remediu, totul se baza pe experiență.
În timp, s-au descoperit motivele folosirii unor plante medicinale specifice pentru tratarea anumitor boli. Astfel, folosirea plantelor medicinale a început treptat să devină ceva mai documentată.
Cele mai vechi cărți despre plante medicinale
Cele mai vechi dovezi scrise despre utilizarea plantelor medicinale pentru prepararea medicamentelor au fost găsite pe o placă de lut sumeriană din Nagpur, veche de aproximativ 5000 de ani. Aceasta cuprindea 12 rețete pentru prepararea medicamentelor care se referă la peste 250 de plante diverse, unele dintre ele alcaloide cum ar fi macul și mandragora.
Cartea chineză despre rădăcini și ierburi „Pen TSao”, scrisă de împăratul Shen Nung în jurul anului 2500 î.Hr., scrie despre 365 de medicamente formate din părți uscate ale plantelor medicinale, dintre care multe sunt folosite chiar și în zilele noastre.
În istoria antică, cel mai cunoscut scriitor despre medicamentele din plante a fost Dioscoride, considerat „părintele farmacognoziei”, care, în calitate de medic militar și farmacognost al armatei lui Nero, a studiat plantele medicinale oriunde a călătorit cu armata romană.
În jurul anului 77 d.Hr. a scris lucrarea „De Materia Medica”. Această lucrare clasică de istorie antică, tradusă de mai multe ori, oferă o mulțime de date despre plantele medicinale care constituiau materia medicală de bază până la Evul Mediu târziu și Renaștere.
Plantele medicinale în Evul Mediu
În Evul Mediu, abilitățile de vindecare, cultivarea plantelor medicinale și prepararea medicamentelor s-au mutat în mănăstiri. Terapia s-a bazat pe 16 plante medicinale, pe care medicii-călugări le cultivau în mod obișnuit în cadrul mănăstirilor, dintre care: salvie, anason, mentă, cimbru, fenugreek, tansy etc.
Astfel, plantele benefice descoperite de o anumită societate au fost transmise alteia, care a modernizat vechile proprietăți, a descoperit altele noi, până în zilele noastre. Interesul continuu și perpetuu al oamenilor pentru plantele medicinale a determinat apariția tehnologiei moderne și sofisticate de astăzi a procesării și utilizării acestora.
De ce să ții cont atunci când culegi plante medicinale
- Culege plantele dimineața, după ce s-a ridicat roua, dar înainte ca soarele să fie prea puternic.
- Dacă planta pe care o culegi este important prin frunze, atunci acestea trebuie culese înainte de apariția florilor.
- Dacă florile sunt cele de interes la planta medicinală pe care o culegi, atunci trebuiesc culese în timpul înfloririi, înainte să se usuce.
- În cazul în care rădăcina este de interes, atunci aceasta trebuie culeasă toamna sau primăvara devreme.
- Evită culegerea din zone poluate cum ar fi marginea drumurilor, lanuri stropite cu pesticide, apropierea de gropi de gunoi sau zone industriale.Caută zone curate, departe de surse de poluare, dealuri, păduri, pajiști naturale.
- Nu smulge toată planta dacă nu e necesar, culege doar partea dorită.
- Folosește unelte curate: foarfece, cuțit, sacoșe textile, coș de nuiele și nu pungi de plastic.
- Plantele trebuie alese cu atenție, evitându-se frunzele ofilite, pătate sau atacate de insecte.
Calendarul culegerii plantelor medicinale
Calendarul culegerii plantelor medicinale poate fi util dacă intenționezi să culegi mai multe plante medicinale pe parcursul anului. Cele mai multe dintre plantele medicinale se culeg primăvara și vara, dar și la începutul toamnei. Și este important de menționat că momentul în care aceste plante se dezvoltă și înfloresc poate depinde mult de regiune, de altitudine, de precipitațiile și temperaturile din anul respectiv.
Luna februarie
În februarie, natura începe să dea primele semne de trezire.
Mugurii de mesteacăn (Betula alba) se pot recolta înainte de desfacerea frunzelor. Aceștia sunt folosiți în infuzii cu efect diuretic și detoxifiant, fiind recomandați în curele de primăvară.
Tot acum se poate recolta coaja de salcie (Salix alba), de pe ramuri tinere. Salcia este cunoscută ca „aspirina naturală”, deoarece conține salicină, cu proprietăți antiinflamatoare, antitermice și calmante, fiind utilă în stări febrile sau dureri reumatice.
Februarie este și luna în care se pot culege rădăcina de brusture sau rădăcina de ciuboțica cucului, ambele având proprietăți curative.
Luna martie
Martie este luna în care apar primele plante verzi. Podbalul (Tussilago farfara) înflorește devreme, iar frunzele sale, recoltate mai târziu, sunt excelente pentru afecțiuni respiratorii – tuse, bronșite, laringite. Se pot folosi sub formă de infuzie sau sirop.
În același timp, se pot recolta mugurii de plop (Populus nigra), care sunt utilizați în tincturi pentru răni, dureri și inflamații.
Frunzele tinere de păpădie (Taraxacum officinale) sunt și ele gata de cules – acestea sunt detoxifiante puternice, fiind excelente în salate crude sau sub formă de ceai pentru ficat și rinichi.
Urzica (Urtica dioica) începe și ea să apară în forță. Se culeg frunzele tinere, înainte de înflorire, și se folosesc în supe, ceaiuri sau tincturi.
Luna aprilie
Aprilie este luna în care natura renaște cu adevărat. Urzica (Urtica dioica) este încă una dintre cele mai căutate plante în această perioadă.
Frunzele de ciuboțica-cucului (Primula officinalis) și florile sale sunt utile pentru tuse și afecțiuni pulmonare.
Fumărița (Fumaria officinalis), cu gustul ei amărui, poate fi recoltată acum pentru proprietățile hepatice. În același timp, apar și frunzele de păpădie (Taraxacum officinale), excelente în curele de primăvară pentru ficat și rinichi.
Tot în aprilie se poate începe recoltarea frunzelor de pătlagină (Plantago lanceolata), cunoscute pentru efectele lor calmante asupra căilor respiratorii.
Luna mai
Mai aduce o abundență de flori și verdeață.
Acum se pot culege Trei frați pătați (Viola tricolor) care înfloresc și pot fi adunați pentru uz dermatologic și detoxifiant.
Mierea ursului (Pulmonaria officinalis), cu florile sale mov-roz, este culeasă pentru afecțiuni respiratorii.
Se pot aduna și frunzele de roiniță (Melissa officinalis), folosite pentru calmarea sistemului nervos. În zonele umede se găsește năsturelul (Nasturtium officinale), o plantă tonică și bogată în vitamina C. Rădăcina de răculeț (Geum urbanum), cu miros fin de cuișoare, poate fi recoltată și uscată pentru utilizări digestive.
Luna iunie
Iunie este una dintre cele mai bogate luni pentru plante medicinale.
Acum înflorește mușețelul (Matricaria chamomilla), una dintre cele mai apreciate plante din flora medicinală românească, recunoscut pentru efectul antiinflamator și calmant.
Descoperă și Ceai de mușețel – beneficii și proprietăți. Cum se prepară ceaiul de mușețel
Coada-șoricelului (Achillea millefolium) își deschide florile albe și aromate, fiind utilizată atât intern, cât și extern.
Apare și gălbeneaua (Calendula officinalis), cu petale aurii, bună pentru răni și inflamații. Cimbrișorul (Thymus serpyllum), cu parfumul său intens, poate fi adunat acum pentru ceaiuri digestive. Este și momentul recoltării socului (Sambucus nigra) – florile albe și parfumate se usucă rapid și sunt excelente pentru răceli și gripe.
Luna iulie
În această perioadă se culeg teiul (Tilia cordata), lavanda, isopul (Hyssopus officinalis), albăstrelele (Centaurea cyanus) și sunătoarea (Hypericum perforatum), o plantă cu flori galbene aurii, cunoscută pentru efectele sale antidepresive și antiinflamatoare. Se mai pot aduna busuiocul sălbatic, coada calului și splinuța (Solidago virgaurea), folosită pentru rinichi.
Luna august
August este moment bun pentru a ulege plante precum menta (Mentha piperita), coada-racului, traista-ciobanului, pătlagina, iarba neagră și mătasea porumbului, recunoscută pentru efectele sale diuretice. Tot acum se pot recolta florile de lumânărică (Verbascum phlomoides), utile în tratamentele respiratorii, și părțile aeriene ale cimbrișorului sau șovârvului.
Luna septembrie
Septembrie este perioada ideală pentru recoltarea fructelor medicinale. Măceșele (Rosa canina) sunt la apogeu – bogate în vitamina C, se folosesc în siropuri și ceaiuri pentru imunitate. Se culege și coada calului (Equisetum arvense), dar și semințele de pătrunjel, frunzele de anghinare sau rizomii de obligeană. Este și momentul să începi recoltarea rădăcinilor – cum ar fi cele de brusture (Arctium lappa), folosit pentru afecțiuni ale pielii și ale ficatului.
Luna octombrie
În această perioadă se scot din pământ rădăcinile de cicoare (Cichorium intybus), păpădie, brusture, sânziene galbene, valeriană și tătăneasă (Symphytum officinale), utilizate în tincturi pentru articulații și oase. În zonele montane se poate recolta și rădăcina de gențiană (Gentiana lutea), o plantă amară folosită pentru stimularea digestiei.
Descoperă și Plante medicinale – top 50 de plante miraculoase care se găsesc în România
Cum se usucă și cum se depozitează plantele medicinale
Pentru ca plantele medicinale să își păstreze proprietățile terapeutice, este esențial ca procesul de uscare să fie făcut cu grijă.
Nu este recomandat să fie spălate, decât dacă este absolut necesar, deoarece umezeala prelungită favorizează mucegăirea.
După recoltare, plantele se întind în straturi subțiri, pe hârtie sau site din material natural, într-un spațiu aerisit, curat și umbrit.
Razele directe ale soarelui trebuie evitate, deoarece distrug uleiurile volatile și alte substanțe active.
Plantele trebuie întoarse din când în când pentru a se usca uniform, iar timpul de uscare variază în funcție de tipul plantei – între câteva zile și două săptămâni.
După uscare completă, când frunzele sau florile devin casante, plantele se păstrează în săculeți de pânză, cutii de carton sau borcane de sticlă, bine închise, într-un loc uscat, răcoros și ferit de lumină.
Sursă foto – Shutterstock.com
Urmărește în fiecare zi seria de materiale dedicate finalei prezidențiale – „Nicușor Dan vs George Simion”!