- Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă veți comanda online produse din magazinele promovate, un procent din valoarea achiziției intră în contul de afiliere al Libertatea. Mai multe detalii despre marketingul afiliat, pe profitshare.ro sau 2performant.
Cuprins:
Deși, în general, locuințele noastre sunt racordate la rețeaua națională de termoficare sau la centrale proprii, există foarte mulți români care vor avea nevoie în sezonul rece 2022-2023 de surse de încălzire alternative.
De parcă problemele legate de furnizarea de apă caldă nu erau suficiente, cei mai mulți dintre noi se gândesc deja cu înfrigurare la iarna care va urma și la facturile pe care vor fi nevoiți să le plătească pentru a se putea încălzi.
În acest context, una dintre cele mai avantajoase soluții din multe puncte de vedere o reprezintă caloriferele electrice.
Cum se vor încălzi românii în iarna 2022-2023
Anotimpul iarna este oricum, numai cald nu, iar din acest punct de vedere nu toată lumea suportă frigul asociat sezonului rece.
În luna martie a anului curent, Guvernul României a adoptat plafonarea prețurilor la gaze și la energie electrică aferentă facturilor de iarna trecută. Ulterior, Executivul a aprobat prin Ordonanță de Urgență plafonarea prețurilor și pentru intervalul aprilie 2022-31 martie 2023.
Drept urmare, prețul gazului a fost plafonat la 0,37 lei/kWh, inclusiv în cazul producătorilor de energie termică.
Experții spun că, dacă vom avea o iarnă mai grea comparativ cu cea de anul trecut, facturile ar putea fi cu 10-20% mai mari. Dar, dacă iarna 2022-2023 va fi la fel ca precedenta, costurile vor fi egale cu cele de anul trecut, din lunile ianuarie-februarie, ca urmare a plafonării prețurilor la gaze.
Dacă nu deții o centrală termică de apartament și te-ai săturat să depinzi de sistemul centralizat de termoficare, caloriferul electric reprezintă în acest moment una dintre cele mai eficiente și mai ieftine soluții pentru a te putea încălzi.
Ce este caloriferul electric
Caloriferul electric este o unitate de sine stătătoare umplută cu fluid termic sau cu elemente uscate care se încălzesc și transferă căldura în jur.
Aproximativ două treimi din căldura produsă de caloriferul electric este creată prin procesul de convecție, care este, în fapt, mișcarea aerului cald, în timp ce o treime este emisă sub formă de căldură radiantă.
Trebuie spus că, până nu demult, varianta de a te încălzi cu ajutorul unui calorifer electric era considerată una prea scumpă. Din fericire, pe piață au apărut multe astfel de aparate evoluate din punct de vedere tehnologic care oferă un nivel ridicat de performanță în ceea ce privește puterea de încălzire și eficiența energetică.
În aceste condiții, radiatoarele electrice au câștigat tot mai mulți clienți deoarece nu ocupă mult spațiu, nu mai consumă mult curent electric comparativ cu modelele mai vechi, sunt fabricate din materiale de calitate și nici nu sunt foarte scumpe.
Caloriferele electrice variază atât ca design, cât și ca funcții. În schimb, majoritatea modelelor oferă o difuzie reglabilă a căldurii răspândite, un nivel redus de zgomot și sistem de protecție împotriva supraîncălzirii.
Cum alegi cel mai potrivit calorifer electric
Pe piață se găsește o gamă variată de calorifere electrice de la cele mai bune branduri precum Rowenta, Beko, De longhi, Heinner, Tesy, Star Light sau Vortex. În alegerea celui mai potrivit calorifer pentru tine și nevoile tale trebuie să ții cont de o serie de câteva aspecte, după cum urmează:
- consumul energetic – majoritatea caloriferelor electrice consumă între 1 și 3 kWh; cu cât puterea va fi mai mare, cu atât caloriferul va consuma mai mult curent.
- suprafața care va fi încălzită – cu cât suprafața este mai mare, cu atât caloriferul trebuie să aibă mai mulți elemenți, iar cu cât are mai mulți elemenți, cu atât e mai scump.
- puterea nominală – cu cât caloriferul are o putere mai mare, cu atât va încălzi o suprafață mai mare; un calorifer mic are o putere de 500 W, în timp ce cele mai mari calorifere au o putere nominală de 3000 W.
- protecție pentru supraîncălzire – această protecție împotriva fenomenului de supraîncălzire ajută caloriferul să se oprească automat în situația în care temperatura atinge o valoare peste limita maximă.
- mobilitate – pentru a-ți fi cât mai ușor să-l muți dintr-o încăpere în alta, caloriferul trebuie să aibă roți.
- termostat – pe lângă treptele de viteză este important ca un calorifer să fie dotat și cu un termostat reglabil, cu ajutorul căruia poate fi setată temperatura și se va asigura că aparatul va funcționa doar cât să mențină temperatura minimă setată într-o încăpere.
- prețul – pe piața autohonă sunt disponibile sute de modele, care sunt comercializate la prețuri cuprinse între 100 și 800 de lei.
În continuare îți prezentăm o selecție cu cele mai bune calorifere electrice de pe piața locală.
Cele mai bune calorifere electrice cu ulei
În topul celor mai bune calorifere electrice pe bază de ulei se află Calorifer electric cu ulei Star-Light YOH9, 2000 W, 9 elemenți 145 x 582 mm, 5 canale ulei, 3 trepte de putere, Termostat reglabil, Indicator luminos, Gri. Puterea de 2000 W este suficient de mare pentru a încălzi orice cameră (cu ușa închisă) dintr-un apartament de bloc. Este dotat cu roți și cu mânere, ceea ce îl face ușor de deplasat fără să intri în contact cu elemenții fierbinți.
Un alt radiator electric foarte bun din gama celor pe bază de ulei este Calorifer electric cu ulei Daewoo, 2500 W, 13 elemenți, 5 canale de ulei, 3 niveluri de putere, Termostat reglabil, Protecție supraîncălzire, Indicator luminos, Crem. Datorită puterii de 2500 W este extrem de potrivit și pentru camere mai mari, iar datorită modului de transmitere a căldurii poate funcționa perioade lungi de timp nesupravegheat.
Foarte eficient în ceea ce privește puterea de încălzire și consumul energetic este și Calorifer electric Zass ZR 13 BE, 3000 W, 13 elemenți, Termostat reglabil, Protecție supraîncălzire. Acest aparat dispune de 3 trepte de putere, selectabile cu ajutorul unui întrerupător rotativ, fiecare dintre acestea având 1200 W, 1800 W și, respectiv, 3000 W. Acestea se pot folosi pentru a reduce consumul de energie sau pentru a folosi puterea maximă de încălzire, în funcție de nevoi.
Cele mai bune calorifere electrice de perete
La mare căutare sunt caloriferele electrice care se montează pe perete. Unul dintre modelele care se vând foarte bine este Convector digital de perete sau pardoseală iVigo EPK 1000 W, Control electronic, Termostat de siguranță, Termostat reglabil, IP 24, ERP 2018. Nu dezvoltă miros neplăcut și nu usucă aerul, ca atare asigură un aer ambiental de calitate, precum și o temperatură în încăpere potrivită mai ales pentru bebeluși. Previne arsurile accidentale prin contact datorită temperaturii scăzute a carcasei.
O altă soluție avantajoasă pentru încălzirea locuinței tale este Convector de perete TESY Heateco CN03150EISW, 1500 W, Control electronic, IP 24, ERP 2018. Acest model oferă o convecție optimă a fluxului de aer și un consum de electricitate mai mic cu până la 21%. Are display LED pe două linii, care afișează temperatura setată și cea din încăpere, un regulator de temperatură cu precizie de până la 0,1°C, programator săptămânal și regulator electronic al temperaturii 15-30°C.
Convector electric de perete Bosch HC 4000-20, 2000 W, Afișaj LED, Temporizator, Alb este un convector electric tip panou, cu montaj mural pentru uz casnic, destinat încălzirii locuințelor într-un mod simplu și eficient. Dispune de control electronic al temperaturii interioare, display cu LED care indică temperatura actuală și cea setată în încăpere, precum și funcția Eco, un mod de operare economic.
Calorifer electric ieftin pentru baie
Dacă dorești să-ți instalezi un calorifer electric în baia locuinței tale îți recomandăm Calorifer electric de perete Home FTW 2, 6 elemenți, 100 W, pentru prosoape. Acest calorifer electric este ideal pentru uscarea prosoapelor sau a hainelor și se conectează la tensiunea de alimentare de 220V și frecvență de 50 Hz. Dispune de protecție IPX1 împotriva picăturilor de apă și de oprire automată la supraîncălzire.
De asemenea, un alt produs excelent pentru baie este Uscător electric pentru prosoape, 230 V / 65 W. Este ușor de instalat și de fixat pe perete, are 5 bare de uscare, aspect elegant, asigură uscarea rapidă a prosoapelor și un consum redus de energie.
Radiatorul de baie Portprosop drept Thermoynd, 600 x 800 mm, alb, accesorii incluse este disponibil în două variante: drept și curbat. Este realizat din oțel de înaltă rezistență la coroziune și finisat cu o vopsea specială alb RAL 9016. Presiunea maximă de lucru este de 10 bar, în timp ce temperatura de vârf de lucru este de 110°C.
Cele mai bune calorifere electrice
Pentru cei care bugetul le permite să cheltuiască sume mai mari ca să-și asigure confortul casnic pe care și-l doresc le recomandăm Calorifer electric Rowenta Intensium BU2620F0, 2000W, oprire automată, termostat mecanic. Acesta are 9 elemenți și asigură o încălzire optimă pentru încăperi de până la 25 m2. Oferă o putere de până la 2000 W, 3 funcții diferite, un termostat ajustabil și beneficiază de un sistem cu dublă protecție pentru siguranță deplină.
Din gama produselor premium face parte și Calorifer electric BEKO, 11 elemenți, 3 trepte putere, 2300W, negru. Modelul este prevăzut cu 3 trepte de încălzire, timer ON/OFF 24h, o plajă de temperatură cuprinsă între 5 și 35°C și 3 moduri de funcționare: Rapid, Consum scăzut de energie și Antiîngheț.
În sfârșit, pentru cei care doresc nu doar calitate și eficiență, ci și un aspect deosebit există Radiator cu ulei, Mill Gentle Air, 2000W WiFi, 41m². Aparatul de la Mill Gentle Air este radiatorul pe bază de ulei cu unul dintre cele mai mici consumuri energetice, care încălzește orice încăpere cu o suprafață de până la 41 m2. Este silențios și sigur și îl poți lăsa aprins chiar și atunci când dormi sau când ești plecat de acasă și permite monitorizarea consumului direct de pe smartphone prin aplicația Millheat.
Caloriferele electrice își dovedesc utilitatea în zilele friguroase de iarnă mai ales în situația în care rețeaua națională de termoficare la care sunt racordați cei mai mulți dintre români nu oferă agent termic. De aceea, sperăm ca acest ghid să-ți fie util și să te ajute să achiziționezi cel mai potrivit calorifer electric pentru tine și locuința ta care să-ți ofere confortul de care vei avea nevoie la iarnă.
Citește și: Ce este și cum funcționează friteuza cu aer cald. Top cele mai populare modele