Descoperă lucruri interesante și curiozități despre cameleon:
Cuprins:
Cum arată cameleonul
Cameleonii sunt reptile care fac parte din familia iguanelor. Aceste șopârle colorate sunt cunoscute ca fiind unul dintre puținele animale care își pot schimba culoarea pielii. Cu toate acestea, este o concepție greșită că cameleonii își schimbă culorile pentru a se potrivi cu mediul înconjurător.
Există 171 de specii de cameleoni. Cu atât de multe specii diferite, există multe dimensiuni diferite.
Cel mai mare cameleon este cameleonul lui Parson, conform Encyclopedia Britannica. Poate crește până la 69,5 centimetri lungime. Madagascanul, cunoscut și sub numele de cameleonul lui Oustalet, este, de asemenea, foarte mare și crește până la 60 cm lungime.
Spre deosebire de alte animale, cameleonii continuă să crească de-a lungul vieții. Pe măsură ce pielea lor veche devine prea mică, o vor lepăda în bucăți și bucăți, diferit de șerpii care își schimbă pielea deodată.
Unde trăiește cameleonul
Cameleonii trăiesc în Madagascar, Africa, Spania, Portugalia și Asia în pădurile tropicale, savane, semi-deserturi și stepe. De obicei, stau în copaci sau tufișuri, deși unele specii trăiesc pe pământ.
- Descoperă și cele mai interesante animale sălbatice din România
Ce mănâncă un cameleon
Cameleonii mănâncă insecte și păsări. Pentru a-și prinde prada, se târăsc foarte încet. Odată ce prada este la îndemână, limba lor ca o ventuză iese și se lipește de insectă. Limbile lor pot fi de două ori mai lungi decât corpurile lor atunci când sunt întinse pentru a prinde prada, conform Encyclopedia Britannica. Insecta este atrasă înapoi în gura șopârlei pentru a fi digerată de acizii puternici din stomac.
Apa este foarte importantă pentru creșterea și sănătatea cameleonilor. Ei fie sorb apă folosind limba, fie o inspiră.
Curiozități despre cameleon
- Schimbarea culorii pielii este o parte importantă a comunicării dintre cameleoni. Pielea unui cameleon își schimbă culorile ca răspuns la emoțiile sale, cum ar fi furia sau frica, schimbările de lumină, temperatură sau umiditate.
- Cu cât culoarea este mai strălucitoare, cu atât masculul este mai dominant și cu atât este mai atractiv pentru femele. Un mascul supus este de obicei maro sau gri. Femelele își folosesc culorile pentru a accepta sau a respinge un pretendent, iar culoarea lor poate indica și faptul că este însărcinată.
- Un nou studiu a descoperit că cameleonii își pot schimba rapid culoarea prin ajustarea celulelor speciale, numite celule iridofore, în fiecare strat. Cameleonii pot schimba aranjamentul structural al stratului celular superior prin relaxarea sau excitarea pielii, ceea ce duce la o schimbare a culorii.
- Majoritatea cameleonilor folosesc coada pentru a se înfășura în jurul ramurilor copacilor. Mâinile și picioarele lor au degete mari care îi ajută să se agațe de ramuri.
- Pe lângă schimbarea culorii pielii, cameleonii au o altă caracteristică pe care niciun alt animal nu o are. Ochii lor se pot mișca independent unul de celălalt, permițându-le să privească în două direcții diferite simultan. Cameleonii au o vedere completă de 360 de grade și își pot concentra ochii rapid și pot mări ceea ce privesc ca un obiectiv de cameră.
- Cameleonii sunt singuratici. De fapt, de cele mai multe ori femelele nu vor ca masculii nici măcar să se apropie de ei. În rarele momente în care femela este dispusă să fie atinsă, masculul se va apropia pentru împerechere. Un cameleon mascul de culoare mai strălucitoare este mai probabil să convingă o femelă să se împerecheze decât un mascul de culoare mai plictisitoare.
Pasionații de reptile pot citi mai multe despre piton, anaconda și șarpele boa
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!