Despre Camembert

Brânza Camembert este originară din Normandia, Franța. Este fabricată din lapte de vacă și are o maturare moale și o textură cremoasă, cu o crustă albă comestibilă de mucegai, considerată o delicatesă. 

Aroma de Camembert poate fi descrisă ca fiind de ciuperci, de ou, de usturoi, de nucă, de lapte, de iarbă și/sau de fructe. Este disponibilă pe scară largă în supermarketurile bine aprovizionate și în magazinele de specialitate și are un preț rezonabil.

Brânză Camembert, brânză clasică din lapte de vacă din Normandia, denumită după un sat din această regiune; interiorul său caracteristic, cremos, de culoare ivoar și suprafața albă pufoasă, asemănătoare cu cea a brânzei Brie, rezultă din mucegaiul Penicillium camemberti cu care este tratat cașul. 

Cașcavalul Camembert este de obicei modelat în discuri de 11 cm în lățime și 4 cm în grosime; prin acțiunea mucegaiului, se coace în șase până la opt săptămâni. Aroma variază de la ușoară la puternică pe măsură ce brânza se coace.

Camembert este exportat în întreaga lume și imitat în multe țări, deși prototipul din Normandia, care datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, rămâne de neegalat. Brânzeturile de la fermele de lângă Vimoutiers sunt deosebit de apreciate.

Cum se prepară Camembert?

Camembert poate fi făcut din lapte de vacă pasteurizat sau nepasteurizat. Laptele este amestecat cu o cultură de drojdie înainte să fie închegat, permițând culturii să se răspândească și să favorizeze dezvoltarea crustei. 

Odată ce s-a format cașul, acesta este tăiat, turnat în forme, scurs de zer și pus la saramură. Brânza se învechește pe rafturi timp de cel puțin patru săptămâni și se întoarce periodic pentru a se asigura că mucegaiul crește uniform din interior spre exterior, dezvoltând în același timp un centru cremos. 

Cu cât brânza se învechește mai mult timp, cu atât mai moale este textura și mai puternică este aroma brânzei maturate.

În afară de brie, alte brânzeturi cremoase, cu coajă moale și maturate, cu coaja umflată, cum ar fi Saint-André, Brillat-Savarin sau Mt Tam, sunt înlocuitori buni pentru Camembert.

Cum folosești Camembert la gătit

Camembert este un adaos excelent pentru platourile de brânzeturi și se savurează cel mai bine servit la temperatura camerei, însoțit de fructe, nuci, felii de baghetă și biscuiți. 

Se coace bine, fie învelit în foaie de copt, fie fără, iar atunci când este copt, Camembert va avea o aromă ușor mai puternică decât brie copt. 

Topește felii sau bucăți de Camembert în gratinuri, tăvi de paste la cuptor, sosuri, sandvișuri cu brânză la grătar și panini sau pe pizza și flatbreads.

Depozitare

Pune Camembert la frigider în ambalajul original până când îl folosești. Apoi scoate-l din frigider și lăsă aproximativ o oră pentru ca brânza să ajungă la temperatura camerei pentru a obține cea mai bună aromă și textură. 

După deschidere, înfășoar-o în ambalajul original sau în hârtie cerată și apoi în folie de plastic sau în folie de aluminiu timp de până la două săptămâni.

Înainte de a mânca, inspectează brânza. Coaja ar trebui să arate proaspătă și albă, iar discul ar trebui să se simtă plinuț în recipientul sau cutia sa. Fii atenți la pete umede, vâscoase sau maronii, sau la o textură ofilită. 

Camembert poate fi, de asemenea, congelat timp de până la trei luni. Pentru a congela, înfășoară bine bucățile în folie de plastic sau folie de aluminiu și depozitează-le în pungi cu fermoar, cu tot aerul comprimat. 

Lasă brânza să se dezghețe peste noapte în frigider înainte de a o folosi în termen de două zile. Consistența poate fi ușor afectată de congelare, așa că brânza va fi mai potrivită pentru mâncăruri gătite.

Rețete cu Camembert

Camembert poate fi folosit interschimbabil cu brie în rețetele care necesită o brânză moale și umflată cu proprietăți bune de topire.

– Camembert prăjit cu sos de merișoare

– Sandviș cu roșii, brie și busuioc

– Brie cald la cuptor cu pesto

– Supă de ceapă și camembert

Poți face pernuțe de aluat cu camembert, camembert la cuptor cu baghete de pâine învelite în șuncă, ălăcintă cu camembert la cuptor, brânză topită cu coroniță de pâine cu mac și susan, sandviș cu camembert la tigaie, plăcintă sau tartă cu brânză topită și cartofi și poți adăuga această brânză la orice paste sau pe orice pizza. 

Se poate mânca și coaja?

Poți mânca absolut toată coaja, care este delicioasă și considerată o delicatesă. Dulce și moale ca o pernă, coaja completează bine brânza. 

Această coajă este cea care conferă Camembert-ului textura sa moale. Coaja vie descompune grăsimile și proteinele brânzei, aducând în timp o textură din ce în ce mai cremoasă spre lichidă.

Parmezan – ce este și cum arată. Cum să îl folosești în rețete

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi cele mai scârboase tipuri de brânză!

Urmărește-ne pe Google News