• celulele maligne se dezvoltă la suprafaţa ovarului;
  • Tumori cu celule germinale: se dezvoltă din celulele ovariene care produc ovule;
  • Tumori stromale: se dezvoltă din ţesutul de susţinere a ovarelor.

Cancerul vaginal este o formă rară, dar periculoasă de cancer ginecologic. Acesta poate fi uşor confundat cu cancerul de col uterin. În cazul cancerului vaginal, afectarea malignă se realizează la nivelul celulelor epiteliale ce căptuşesc mucoasa vaginală.
Cancerul vulvar este o formă de cancer ce poate avea un prognostic sever. O incidenţă crescută se înregistrează în rândul femeilor de 65-75 de ani, în timp ce 15% din femeile cu vârsta sub 40 de ani pot fi afectate de cancerul vulvar.
Fibromul uterin, cunoscut şi sub numele de leiomiom sau miom, e cea mai frecventă formaţiune benignă ce se dezvoltă la nivelul uterului, la femeile de vârstă reproductivă. Fibromul uterin nu e o formaţiune malignă, un procent extrem de mic putându-se transforma în cancer. Depistarea precoce a cancerului genital feminin şi metodele moderne de tratament oferă rezultate uimitoare.
Chirurgia laparoscopică
Intervenţiile chirurgicale laparoscopice făcute la vreme asigură o recuperare rapidă în cazul cancerului de endometru şi de col uterin.
“Una din abordările cele mai importante pentru tratamentul chirurgical al cancerelor ginecologice constă în efectuarea chirurgiei radicale, folosind metode chirurgicale laparoscopice şi robotice, care permit o recuperare mai rapidă şi diminuarea durerii. În prezent, administrăm aceste metode majorităţii pacientelor, pe care le putem astfel externa şi trimite acasă în doar câteva zile”, spune dr. Fatih Güçer, prof. asoc. obstetrică şi ginecologie, Anadolu Medical Center.
Tehnologia DaVinci
Chirurgia robotică este o metodă minim invazivă, aplicată prin intermediul unei camere şi a unor microunelte care practică incizii foarte mici, de 0,5- 1 cm lăţime. Robotul DaVinci permite o manipulare precisă, deoarece se efectuează prin câteva mici incizii, iar ţesuturile sunt mărite de 10 ori.
Robotul DaVinci permite pacientei să fie supusă operaţiei fără deschiderea abdomenului. Aceasta se poate întoarce la activităţile zilnice normale la scurt timp după operaţie şi fără dureri.
Pacienta este externată în 2-3 zile şi poate începe imediat tratamentul. Mai mult, complicaţiile, cum ar fi infecţii şi cicatrizări cauzate de recuperarea după o incizie mare, sunt eliminate.
Alte avantaje ale chirurgiei robotice

  • imaginile sunt 3 D la o rezoluţie clară
  • se elimină tremurul mâinii
  • inciziile mici, dureri postoperatorii mici
  • perioada de recuperare este foarte scurtă, ca şi tratamentul
  • pierderile de sânge sunt mult mai mici
  • revenirea la o viaţă normală este rapidă.

Tratamente postoperatorii
După intervenţia chirurgicală, pacientele sunt supuse unor tratamene postoperatorii personalizate, care pot împiedica recidiva: radioterapie, chimioterapie, tratamente hormonale.
Abordare multidisciplinară
La Anadolu, deciziile de tratament postoperatoriu se iau în baza şedinţelor periodice ale unui consiliu medical, cu participarea medicilor din diferite specialităţi, inclusiv radioterapie, oncologie medicală, chirurgie oncologică, radiologie şi patologie. Anual, sute de românce cu cancer ginecologic merg la Istanbul să se trateze.

Demontarea unui mit

Cancerul ginecologic se răspândeşte atunci când se intervine chirurgical? Nu. În multe tipuri de cancer, intervenţia chirurgicală este cel mai eficient tratament. Excizarea unui organ bolnav sau a unei tumori prelungeşte viaţa pacientului şi reduce considerabil recidiva bolii.

Consultaţii gratuite pentru pacientele diagnosticate cu cancer ginecologic

Vineri, 7 noiembrie, Anadolu Medical Center organizează la Bucureşti o sesiune gratuită de consiliere medicală de specialitate dedicată femeilor diagnosticate cu cancer ginecologic.
Participanţii vor discuta cu prof. dr. Fatih Güçer, specialist în ginecologie oncologică, autor a peste 70 de lucrări naţionale şi internaţionale.
Întâlnirea va avea loc la sediul VIPMED, din str. Jean Monnet, nr. 44, sector 1, Bucureşti. Programarea prealabilă este obligatorie şi se poate face la tel: 0732.056.272/273 sau la e-mail: dilek.inci@anadolusaglik.org. Este asigurată traducerea discuţiilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News