Această boală atacă placenta şi poate avea complicaţii grave, fapt ce a determinat medicii danezi să demareze cercetări pentru vindecarea ei.
Însă, în timpul studiilor, ei şi-au dat seama că proteinele de malarie atacă nu doar placenta, ci şi cancerul. Pentru a vedea cât de eficiente sunt proteinele de malarie împotriva tumorilor canceroase, oamenii de ştiinţă au combinat un fragment de proteină, folosit de vaccinul contra malariei, cu o toxină. Fragmentul poate fi introdus ulterior în celulele canceroase pentru a elibera toxina, distrugând celulele tumorale, scrie site-ul digi24.ro.
„Timp de decenii, oamenii de știință au căutat similarități între creșterea placentei și a tumorilor. Placenta este un organ, care, care într-un interval de câteva luni, crește de la câteva celule până la un organ care are o greutate de aproximativ un kilogram, furnizând embrionului oxigen și nutrienții necesari într-un mediu relativ străin. Dintr-un anumit punct de vedere, tumorile fac același lucru, cresc cu agresivitate, într-un mediu relativ străin. Întrebarea principală este dacă această metodă fa funcționa și în corpul uman și dacă corpul va putea tolera dozele necesare fără a dezvolta efecte adverse. Noi suntem optimiști„, a declarat Ali Salanti, cercetător la Universitatea Copenhaga.
Metoda a fost cercetată şi pe şoareci, cărora li s-au implantat diferite tipuri de cancer uman.
În urma injectării proteinei de malarie, combinată cu o toxină, medicii au obţinut rezultate îmbucurătoare. Astfel, trei sferturi tumorile din cazurile de limfom non-Hodgkin s-au redus, doi dintre şoareci s-au vindecat complet de cancer de prostată, iar cinci din şase şoareci cu cancer osos şi metastaze au supravieţuit.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!