Cum a ajuns 9 martie să fie sărbătorită drept Ziua Bărbatului?
Ei bine, spiritul gregar al românului a făcut ca o interpretare relaxată a unei sărbători religioase, venită imediat după o serie de zile dedicate tradițional reprezentantelor sexului feminin, să fie instituită neoficial drept zi a bărbatului. Astfel, după Ziua Îndrăgostiților importată din afară, Dragobetele strămoșesc și cuplajul 1-8 martie, faptul că pe 9 martie se sărbătoresc cei 40 de mucenici a picat la țanc.
Printre tradițiile de Mucenici se numără și închinarea a câte unui pahar de vin pentru fiecare dintre cei 40 de martiri. Și cum „mucenici” e de genul masculin, s-a găsit potrivit să declarăm românește că 9 martie e ziua bărbatului, una binemeritată după fuga după cadouri, mărțișoare și flori pentru mame, iubite, consoarte, fiice.
Ziua Bărbatului este pe 19 noiembrie
Chiar dacă nu este o chestiune de viață și de moarte, iar doamnele și domnișoarele acceptă răbdătoare data de 9 martie drept motiv de petrecere pentru bărbați, la nivel internaționalZiua Bărbatului este pe 19 noiembrie, iar în România există o lege din 2016 care consfințește acest lucru.
Dezbateri pe această temă au avut loc în Statele Unite ale Americii încă din 1960 doar că o dată oficială a fost stabilită abia în 1999 în Trinidad Tobago. Sărbătoarea a fost adoptată ulterior în peste 60 de țări.
Din păcate pentru bărbații români care lucrează, nici 9 martie și nici 19 noiembrie nu sunt zile libere în 2021 .
Ca să nu încheiem această scriere omițând ceva, trebuie spus că ziua bărbatului a fost sărbătorită și pe 5 mai, la inițiativa unui producător de bere din România.
Oricare ar fi opțiunea voastră, puteți să vă felicitați bărbații importanți din viața voastră, alegând dintre sutele de mesaje de la mulți ani pentru tata sau din mesaje de la mulți ani pentru frate!
Iar idei de cadouri pentru bărbați în funcție de vârstă sunt o mulțime, trebuie doar să aveți inspirație!