Istoria sărbătorii de Halloween
Sărbătoarea deja foarte cunoscută la noi în țară are origine celtică și s-a răspândit odată cu imigranții irlandezi din Statele Unite ale Americii, în secolul al XIX-lea. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows- Even (evening), noaptea dinainte de All Hallows, iar sărbătoarea de Halloween a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental, catolic și protestant. În aceste culte, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.
De-a lungul secolelor, sărbătoarea cunoscută sub numele de Halloween a fost influențată de mai multe culturi, spre exemplu: în Imperiul Roman era cunoscută drept Ziua Pomona, la celtici era cunoscut festivalul Samhain, iar la creștini sărbătoarea era cunoscută drept Sărbătoarea Tuturor Sfinților.
Când este Halloween și care este legenda dovleacului
De-a lungul timpului s-au dezvoltat o serie de simboluri și obiecte artizanale asociate sărbătorii de Halloween.
Dovleacul, simbolul Halloween-ului, îl are drept personaj principal pe Jack oLantern, un zgârcit ce a fost metamorfozat în celebrul dovleac. Personajul obișnuia să le joace des feste tuturor, ba chiar să îl provoace pe însuși Diavolul. Atunci când el moare, se închid porțile Raiului și însuși Diavolul refuză să îl primească în iad. Jack oLantern se sperie și îi cere doar o călăuză pentru a merge prin întuneric, însă el primește un felinar, unealtă ce mai târziu are să îi devină călăuză pentru eternitate.
Când este Halloween
- Halloween este sărbătorit în mai multe țări și fiecare loc are propria poveste. Spre exemplu, în Mexic oamenii sunt de părere că de Halloween spiritele celor decedați vin printre ei și le vizitează locurile unde au stat în timpul vieții.
- În SUA, de Halloween copiii merg la colindat, iar cea mai cunoscută urare este “Trick or treat”. În cazul în care nu primesc nimic, copiii fac mai multe boacăne în fața caselor gazdelor.
- În România, copiii și adulți obișnuiesc ca de Halloween să se deghizeze și să meargă la petreceri tematice. De asemenea, se obișnuiește amenajarea locuințelor cu decorațiuni de Halloween.
- Copiii au costume de Halloween și fac diverse acțiuni la școală ori grădiniță printre care sculptarea și pictarea dolvecilor și costumarea în cele mai trăznite ținute.
Sărbătoarea de Halloween este sărbătorită în fiecare an pe data de 31 octombrie.
Când e Halloween 2020 și cum îl sărbătorim în vreme de pandemie?
Anul acesta, tradițiile de Halloween de pe 31 octombrie 2020 nu mai pot fi urmate la fel ca în alți ani, din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, mersul la colindat, celebrul „trick or treat” ar trebui evitat, la fel și petrecerile costumate care în alți ani umpleau cluburile.
Totuși, atmosfera de sărbătoare poate fi păstrată și acasă, cu familia, sau în grup restrâns cu prieteni foarte apropiați. Puteți pregăti o masă delicioasă cu niște băuturi de Halloween care să mențină spiritul sărbătorii la cote înalte. Desigur, puteți să păstrați tematica evenimentului cu un machiaj de Halloween, amuzant sau horror și să faceți unele decorațiuni de Halloween care să dea aerul tradițional.
Dacă ești mai antisocial sau vrei să petreci liniștit acest moment, nu ai decât să te îmbraci specific sărbătorii și să vezi singur filme de Halloween în confortul casei tale. Nu ai habar ce costume de Halloween poți alege? Opțiunile sunt nelimitate, în plus, dacă stai acasă te poți îmbrăca oricum, până la urmă e petrecerea ta!
Sursă foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!