Dacă pe data de 7 ianuarie, creștin ortodocșii sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi 2021, ei celebrează trecerea în Noul An în noaptea din 13 spre 14 ianuarie. În noaptea de revelion, potrivit tradiției, cu toții își urează „Srecna Nova Godina”, se distrează prin dansurile specifice și se bucură de preparatele culinare special pregătite pentru această seară.

Revelion 2021 pe stil vechi

Revelionul pe rit vechi este sărbătorit anual de creștinii care fac parte din biserici ortodoxe ce nu au preluat calendarul iulian îndreptat. În secolul al XVII-lea, pentru a regla modul de datare, s-a făcut reforma calendarului gregorian, care a primit automat și denumirea de Stil Nou.

Descoperă lista cu sărbători religioase din calendar ortodox 2021

Noul calendar a fost adoptat treptat de toate bisericile catolice și protestante, dar nu și de toate bisericile ortodoxe, care în 1923 au adoptat calendarul iulian revizuit. Astfel, bisericile ortodoxe au început să sărbătorească Crăciunul împreună cu bisericile occidentale pe data de 25 decembrie a calendarului gregorian, până în anul 2800.

Bisericile ortodoxe din Serbia, Ierusalim și Rusia singurele care nu au acceptat noul calendar, au continuat să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie a calendarului iulian, respectiv 7 ianuarie în calendarul gregorian, iar revelionul pe rit vechi pe data de 13 ianuarie.

Revelion pe rit vechi 2021 – tradiții și obiceiuri

De Anul Nou pe stil vechi se întrunesc tradițiile laice și cele creștin ortodoxe. În această zi, gospodinele pregătesc masa de sărbătoare și împart dulciuri, mere și nuci cu scopul de a avea belșug în casă în noul an care vine.

După ce apune soarele, pe 13 ianuarie, tinerii merg la colindat cu Plugușorul. Aceștia le urează gazdelor să fie păzite de rele și să fie binecuvântate tot anul.

Potrivit tradiției, tot în această seară, tinerii se îmbracă în costume naționale și dansează “ursul”, “capra” sau “calul”. Acest obicei se păstrează încă de pe vremea dacilor.

Sârbii obișnuiesc ca în seara de Revelion să spargă de podea paharele din care au băut prima șampanie, deoarece, susțin ei, acest obicei le aduce noroc.

O tradiție populară spune că, dacă în noaptea de 13 spre 14 ianuarie este cerul senin, atunci noul an va fi unul roditor.

Din meniul pentru Revelionul pe stil vechi 2021 nu lipsesc niciodată preparatele tradiționale precum mezelurile sârbești, peștele cu legume, ardeiul umplut cu caimac, cotletul de porc umplut cu prapure, murăturile, dar nici specialitățile de afumături sau tortul cu nucă și ghibaniță.

Așadar, în fiecare an, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, popoarele slave, dar și locuitori din diferite colțuri ale planetei sărbătoresc Revelionul pe rit vechi sau Revelionul pe stil vechi.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News