Ce semnificație are postul Crăciunului

Postul este o perioadă de curățire a trupului și a sufletului. Prin abținerea de la anumite alimente și de la excese, credincioșii caută să se apropie mai mult de Dumnezeu și să se elibereze de patimi și de tentațiile lumii materiale.

Postul este văzut și ca un exercițiu de smerenie și disciplină. Abținerea de la anumite plăceri și lucruri care aduc confort ajută la întărirea voinței și la conștientizarea nevoii de a pune pe primul loc valorile spirituale.

Postul Crăciunului, numit și Postul Nașterii Domnului, este o perioadă de pregătire spirituală pentru creștinii ortodocși înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului, pe 25 decembrie. Acesta durează 40 de zile.

Semnificația postului Crăciunului pentru creștinii ortodocși este una de pregătire interioară, curățire, apropiere de Dumnezeu, solidaritate cu cei nevoiași și anticipare a bucuriei Nașterii Domnului. Este o perioadă în care credincioșii sunt chemați să își reorienteze viața spre valorile spirituale și să își întărească credința.

Când începe postul Crăciunului 2024

Postul Crăciunului începe în fiecare an pe data de 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Durata sa este de 40 de zile, fiind un post fix în calendarul creștin ortodox. Data începerii și a încheierii postului este aceeași în fiecare an, deci nu variază precum alte sărbători care se bazează pe calendare lunare sau alte calcule liturgice, cum ar fi Paștele.

„Victoriile tactice” ale Guvernului Netanyahu – pe punctul de regionaliza războiul din Gaza
Recomandări
„Victoriile tactice” ale Guvernului Netanyahu – pe punctul de regionaliza războiul din Gaza

Astfel, indiferent de ziua săptămânii în care cade 15 noiembrie, Postul Crăciunului începe și se desfășoară în mod constant între aceste date în fiecare an.

Ce semnificație are postul de 40 de zile

Numărul 40 apare în numeroase locuri în Sfânta Scriptură, fiecare caz având o însemnătate specială legată de încercare, reflecție și transformare.

Moise a postit timp de 40 de zile și 40 de nopți pe Muntele Sinai înainte de a primi cele Zece Porunci. Această perioadă a fost una de pregătire și apropiere de Dumnezeu, în vederea primirii legii divine.

Chiar și Iisus Hristos a postit timp de 40 de zile. Această perioadă a reprezentat o perioadă de pregătire pentru misiunea sa și o demonstrație a puterii credinței prin înfrângerea ispitelor.

În cele 40 de zile de post, credincioșii sunt chemați la o transformare interioară, la renunțarea la patimi și la dobândirea virtuților. Această transformare este necesară pentru a înțelege și a primi cu adevărat darul Nașterii lui Hristos.

Când este dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2024

Zilele cu dezlegarea la peşte sunt privite ca o bucurie şi o celebrare a Mântuitorului, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte, literele acestui cuvânt în limba greacă ICHTIS – fiind iniţialele expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”, arată doxologia.ro.

Raport | România concurează cu Ungaria în topul negativ al statelor UE care nu pun în aplicare deciziile CEDO și CJUE
Recomandări
Raport | România concurează cu Ungaria în topul negativ al statelor UE care nu pun în aplicare deciziile CEDO și CJUE
  • 21 noiembrie 2024 – 21 J † Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (Dezlegare la pește);
  • 23 noiembrie 2024 – 23 S † Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea (Dezlegare la pește);
  • 1 decembrie – 1 D Sfântul Proroc Naum, Cuviosul Filaret Milostivul – Ap. II Corinteni I, 21-24II, 1-4 Ev. Matei XXII, 1-14 glas 6, voscr. 1. (Dezlegare la pește);
  • 3 decembrie 2024 – 3 M † Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (Dezlegare la pește);
  • 5 decembrie 2024 – 5 J † Sfântul Sava cel Sfințit; Sfântul Mucenic Anastasie; Sfântul Cuvios Nectarie (Dezlegare la pește);
  • 12 decembrie 2024 – 12 J † Sfântul Spiridon al Trimitundei (Dezlegare la pește);
  • 14 decembrie 2024 – 14 S Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie (Dezlegare la pește).

Descoperă care sunt și celelalte zile cu dezlegare la pește în 2024.

Tradiții și obiceiuri populare în Postul Crăciunului

Pe plaiurile mioritice au existat o mulțime de tradiții, ritualuri și obiceiuri în postul Crăciunului. De multe dintre aceste tradiții și superstiții însă nu se mai ține cont în zilele noastre.

Potrivit tradiției, de Lăsatul Secului, oamenii petrec în familie, bucurându-se de preparate culinare alese, mai ales că începând cu prima zi a Postului Crăciunului vor renunța la o serie de alimente.

Nicolae Ceaușescu ar fi putut scăpa în 1989 de condamnarea la moarte, susține noul avocat al dictatorului. Procesul de genocid va fi rejudecat
Recomandări
Nicolae Ceaușescu ar fi putut scăpa în 1989 de condamnarea la moarte, susține noul avocat al dictatorului. Procesul de genocid va fi rejudecat

Oamenii strâng, de Lăsata Secului înainte de postul Crăciunului, toate resturile de mâncare și oasele într-o față de masă, iar dimineața primei zile de post le aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte: „Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Se face acest obicei în speranța că anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă.

În postul Crăciunului, în multe zone din țară, se organizează șezători de iarnă. Întâlniri organizate între săteni, pentru a sta de vorbă și pentru a împărtăși informații. Sunt seri vesele, în care se cântă colinde și se discută despre sărbătoarea Crăciunului.

Se spune că fetele nemăritate, în postul Crăciunului, este bine să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta.

Cu o zi înainte de începerea Postului Crăciunului 2022, de Lăsata Secului, femeile adună toate vasele din casă și le spală bine pentru a îndepărta orice urmă de grăsime. Se face acest lucru, pentru a se asigura că nu se înfruptă cu produse interzise în zilele de post ce vor urma.

Pe 29 noiembrie, în ajun de Sfântul Andrei, se spune că se ung ușile și ferestrele cu usturoi împotriva strigoilor. De asemenea, nu se dă cu mătura de teama lupilor.

În ziua de Sf. Andrei, de 30 noiembrie, nu se împrumută din casă, nu se pronunță numele lupului, iar fetele fac vrăji de dragoste. În această zi se pune în apă o crenguță de măr, iar dacă înflorește până de Sfântul Vasile, atunci anul viitor va fi unul roditor.

Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli și aduce noroc.

Pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul. Ultima zi din Postul Crăciunului 2022 este denumită Ajunul Crăciunului (24 decembrie), iar credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului.

Rugăciuni pentru Postul Crăciunului

În perioadele de post, creștinii își intensifică rugăciunile, ca o formă de reconectare la credință și spiritualitate.

Rugăciune care se citeşte în fiecare post:
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Rugăciuni scurte pentru postul Crăciunului

O rugăciune scurtă, dar considerată una dintre cele mai puternice, în Postul Crăciunului este: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”. Amin.

O altă rugăciune scurtă puternică pe care ar fi bine să o rostim nu doar în pragul sărbătorilor de iarnă, ci în fiecare zi, este „Împăratul Ceresc”: „Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni eşti şi toate le împlineşti. Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieste întru noi şi ne curăţeşte de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre”. Amin.

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului
Știrileprotv.ro
Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului
De nerecunoscut! Cum arată Denise Rifai fără machiaj și filtre de înfrumusețare. Fanii au dat zoom când au văzut-o
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată Denise Rifai fără machiaj și filtre de înfrumusețare. Fanii au dat zoom când au văzut-o
Oana Roman și fiica ei, asortate la VIVA Influencers Party 2024: „Mă uit la ea și nu îmi vine să cred că e deja domnișoară”. Cum s-au îmbrăcat vedetele la petrecerea cu tematică siciliană
Libertateapentrufemei.ro
Oana Roman și fiica ei, asortate la VIVA Influencers Party 2024: „Mă uit la ea și nu îmi vine să cred că e deja domnișoară”. Cum s-au îmbrăcat vedetele la petrecerea cu tematică siciliană
Patru zodii care vor fi lovite de șansă și belșug până pe 27 septembrie. Termină luna în forță
FANATIK.RO
Patru zodii care vor fi lovite de șansă și belșug până pe 27 septembrie. Termină luna în forță
David Popovici și-a dezvăluit planurile după retragere: „Sunt două businessuri, e nevoie și de ajutorul statului”
GSP.RO
David Popovici și-a dezvăluit planurile după retragere: „Sunt două businessuri, e nevoie și de ajutorul statului”
Ea este cea mai zgârcită femeie din istorie. Avea o avere de miliarde de dolari, dar mânca resturi și nu se spăla. Unde au ajuns banii ei în cele din urmă
FANATIK.RO
Ea este cea mai zgârcită femeie din istorie. Avea o avere de miliarde de dolari, dar mânca resturi și nu se spăla. Unde au ajuns banii ei în cele din urmă
'Era ritual, când se trezea dimineața'. Larisa, fosta soție a lui Alin Oprea, a făcut publice detalii intime din mariajul lor de 24 de ani
Unica.ro
'Era ritual, când se trezea dimineața'. Larisa, fosta soție a lui Alin Oprea, a făcut publice detalii intime din mariajul lor de 24 de ani
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Cunoscut avocat din Iaşi şi-a mutilat o fostă iubită într-un hotel, după ce femeia a refuzat să întreţină relaţii sexuale cu el: "În cameră era cam un litru de sânge”
Observatornews.ro
Cunoscut avocat din Iaşi şi-a mutilat o fostă iubită într-un hotel, după ce femeia a refuzat să întreţină relaţii sexuale cu el: "În cameră era cam un litru de sânge”
Horoscop 20 septembrie 2024. Săgetătorii au în față o zi care îi ajută să-și clarifice anumite concluzii despre ei și propria existență
HOROSCOP
Horoscop 20 septembrie 2024. Săgetătorii au în față o zi care îi ajută să-și clarifice anumite concluzii despre ei și propria existență

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI