Paștele pică în calendar ortodox 2021 pe data de 2 mai. Înainte de Paște, creștinii țin Postul Mare, perioadă care face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei.
Cuprins:
Cât durează postul Paștelui 2021
Potrivit credinței populare, postul Paștelui este împărțit în două perioade: postul Păresimilor și postul Paștelui. În acest an, postul Paștelui începe pe data de 15 martie și se încheie pe 1 mai, deoarece pe 2 mai se serbează Paștele 2021.
Postul de 40 de zile se încheie vineri, 23 aprilie, înainte de Sâmbăta lui Lazăr (24 aprilie). Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor sunt considerate praznice aparte, scrie doxologia.ro. Urmează Săptămâna Patimilor, care este încadrată într-un regim mai aspru de postire.
Cu alte cuvinte, pe lângă cele 40 de zile de post, se mai adaugă opt zile atribuite Postului Mare.
Duminică, pe 7 martie 2021, a fost lăsata secului de carne. Timp de încă o săptămână după, creștinii au avut voie să consume brânză. Duminică, 14 martie 2021, a fost lăsata secului de brânză, iar din 15 martie începe perioada postului Paștelui.
Ce nu se consumă în postul Paștelui
În postul Paștelui, creștin ortodocșii adoptă o atitudine spirituală, se roagă și își curăță sufletul, dar nici nu consumă alimentele interzise precum: carne, brânză, ouă, lapte și pește.
Pe durata postului există și dezlegări la pește, zile în care cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegări la pește sunt:
- În ziua de Praznicul Bunei Vestiri – pe 25 martie;
- De Florii – în duminica dinaintea Paștelui, pe 25 aprilie.
Dezlegare la pește în Postul Paștelui 2021
În perioada Postului Paștelui, sunt două zile în care este dezlegare la pește, adică se poate mânca pește. Aceste zile sunt Praznicul de Buna Vestire – pe 25 martie, care pică într-o joi și de Florii – în duminica dinaintea Paștelui.
Ce nu ai voie să faci în postul Paștelui 2021
Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.
Fără nunți și botezuri în Postul Paștelui
Pe toată perioada Postului Paștelui nu se fac nunți și botezuri. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne, în Săptămâna Luminată.
În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează
Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel, în această perioadă petrecerile sunt considerate nepotrivite.
Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.
Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului. Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale: unul cu dată fixă, echinocțiul de primăvară, iar celălalt cu dată schimbătoare, Luna plină.
Rețete pentru Postul Paștelui 2021
Chiar dacă această perioadă are câteva restricții, sunt numeroase rețete delicioase pe care le poți încerca cât durează Postul Paștelui 2021. Iată câteva idei:
Omletă din tofu
Știm că în perioada postului cel mai mult îți lipsește din meniu omleta, însă pentru un mic dejun de post, poți înlocui ouăle cu tofu. La omletă vei folosi roșii, ardei, ceapă și tofu. Le amesteci bine până toate ingredientele sunt încorporate și pui la foc mic pentru câteva minute. Omleta arată senzațional, iar gustul este cu adevărat delicios.
Bruschete pentru mic dejun de post
Dacă îți plac bruschetele, trebui să știi că în perioada postului le poți consuma fără restricții. Vei avea nevoie de: roșii cherry, 2 căței de usturoi, măsline negre, sare, piper, ulei de măsline și busuioc verde. Roșiile cherry se taie mărunt și se amestecă cu restul ingredientelor. Ulterior, această compoziție se pune peste o felie de pâine neagră cu semințe, iar gustul este delicios.
Vezi mai multe rețete de mic dejun de post
Ciulama de ciuperci de post
Ingrediente:
- 500 g ciuperci;
- o ceapă;
- 2 morcovi;
- un păstârnac;
- două linguri ulei;
- 2-3 linguri făină;
- sare;
- piper;
- mărar şi pătrunjel verde.
Mod de preparare ciulama cu ciuperci de post:
Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare. Se scurg şi se pun din nou la fiert în 1,5 l apă curată. Se adaugă, ceapa, morcovii şi păstârnacul, toate curăţate şi spălate. Când sunt bine fierte legumele şi ciupercile, se sărează şi se dau la rece. Poți folosi orice fel de ciuperci preferi pentru aceasta ciulama de ciuperci de post. Se încinge uleiul, apoi se căleşte făina numai 1-2 minute, doar cât să se îngălbenească uşor. Se stinge cu supă strecurată, adăugată în porţii mici, amestecând de fiecare dată să nu se facă cocoloaşe. Când devine de consistenţa smântânii se adaugă ciupercile fierte şi tăiate felii. Se mai lasă să clocotească 5-10 minute, amestecând să nu se prindă de fundul vasului. Rețeta de ciulama de ciuperci se potriveşte la gust cu sare, piper şi verdeaţă și se serveşte caldă, cu mămăliguţă.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Tocăniță de ciuperci
Ingrediente:
- 800 g ciuperci;
- un morcov mediu;
- două cepe mari;
- 2 ardei;
- o conservă roșii cuburi (400 g);
- două linguri ulei;
- o legătură mărar;
- sare;
- piper.
Mod de preparare:
Sotează ceapa tocată mărunt în cele două linguri de ulei, la foc mic, 4-5 minute, apoi adaugă ardeiul tocat și morcovul ras. Amestecă un minut în ingredientele de tocăniță, apoi adaugă ciupercile tăiate feliuțe și o cană de apă (250 ml). Pune capacul tocăniței de ciuperci și amestecă ocazional, lăsând tocănița la foc mic-mediu pentru următoarele 20 de minute. Când ciupercile s-au schimbat integral la culoare, lasă tocănița să scadă, potrivește de sare și piper, apoi adaugă roșiile cuburi. Amestecă în tocăniță și mai las-o pe foc 5-10 minute, apoi presară mărar din belșug. Servește tocănită de ciuperci de post cu mămăligă și ardei iute.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Vezi mai multe rețete cu ciuperci de post
Ciorbă de varză
Ingrediente:
- o varză acră medie;
- 1 morcov;
- o ceapă;
- 2 cartofi;
- o rădăcină păstârnac;
- o linguriță cimbru uscat;
- două roşii în bulion;
- 1/2 litru zeamă de varză;
- o lingură ulei.
Mod de preparare:
În funcţie de cât este de sărată varza, aceasta se lasă la desărat în apă rece cu o seară înainte sau doar pentru câteva ore. Apoi se taie fideluţă. În oala de fiert ciorba, se adaugă uleiul şi se pune la călit ceapa tăiată mărunt, morcovul trecut pe răzătoarea cu ochiuri mari, la fel şi păstârnacul. Se lasă puţin să se înmoaie şi se adaugă varza şi cartofii cubuleţe. Se pune apă în funcţie de cât de groasă vrei să iasă ciorba de varză şi se lasă la fiert. Se adaugă roşiile fără pieliţe, zeama de varză şi se mai lasă să dea un clocot. Când ciorba de varză este gata, deasupra se presară cimbrul uscat şi se stinge focul.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Ciorbă țărănească de cartofi
Ingrediente:
- 2 litri apă;
- o legatură ceapă verde;
- 8-10 cartofi;
- o legătură mărar;
- o legătură pătrunjel;
- o legătură leuştean;
- sare;
- un praf piper;
- borş;
- două linguri ulei de măsline.
Mod de preparare:
Se pune la fiert ceapa tocată mărunt în apă cu sare şi cu două linguriţe de ulei. Când a început să fiarbă apa, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe. Se lasă să fiarbă aproximativ 40 de minute la foc potrivit, să nu se zdrobească şi, spre sfârşit, se potrivesc cu sare şi piper. Separat, se spală verdeaţa în câteva ape, se toacă mărunt, iar apoi se adaugă în ciorbă, spre sfârşit, împreună borşul. Se mai lasă câteva minute să clocotească şi se opreşte focul. Ciorba țărănească cu cartofi se serveşte caldă, ornată cu leuştean verde şi, dacă mai este nevoie, se adaugă şi zeamă de lămâie.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Vezi mai multe rețete de ciorbe de post
Chec de post cu nuci
Ingrediente pentru chec cu nuci:
- 500 g făină;
- 300 g zahăr;
- două linguri praf de copt;
- o linguriță bicarbonat;
- o fiolă esență de rom;
- 10 linguri ulei floarea soarelui;
- 1 1/2 cană apă;
- 1 cană nuci mărunțite;
- zahăr pudră pentru ornat.
Mod de preparare
Se pun într-un bol zahărul, uleiul, apa, praful de sare şi esenţa de rom. Se mixează bine toate ingredientele şi apoi se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi bicarbonatul. La acest chec cu nuci de post poți folosi diferite tipuri de nuci, nu doar cele clasice, românești. Se amestecă bine făina să nu rămână cocoloaşe, apoi se adaugă nucile mărunţite.
Se unge forma de chec cu ulei şi se tapetează cu făină, apoi se toarnă compoziţia. Checul dă la cuptor, iar când este gata se scoate, se lasă să se răcească, apoi se pudrează cu zahăr.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Vezi mai multe rețete de prăjituri de post