Despre Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut și ca Postul Sfintei Marii, este unul dintre cele patru mari posturi din calendarul creștin ortodox. Acesta se ține în cinstea Maicii Domnului și se încheie cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, celebrată pe 15 august.

Postul este văzut ca o perioadă de pregătire spirituală. Credincioșii se abțin de la anumite alimente și practici pentru a-și purifica trupul și sufletul, pregătindu-se pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Perioada de post este un timp dedicat pocăinței și rugăciunii. Este un moment în care credincioșii își cer iertare pentru păcate și se apropie mai mult de Dumnezeu.

Ce semnificație are Postul Sfintei Marii

Postul amintește de viața virtuoasă a Maicii Domnului și de plecarea ei la cer. Este un moment de reflecție asupra modului în care credincioșii își pot îmbunătăți viața spirituală, urmând exemplul de credință și devotament al Maicii Domnului.

Postul este considerat o cale de purificare fizică și spirituală. Prin abstinență și rugăciune, credincioșii își curăță trupul și sufletul, pregătindu-se pentru a primi harul divin.

Cunoscut în popor ca Postul Sântă-Măriei, postul care precede praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost menit să aducă aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare, de postul cu care ea însăşi s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice. Este penultimul din anul bisericesc, mai uşor decât cel al Paştelui, dar mai aspru decât al Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli.

Șefa ANM, despre ciclonul care lovește România: „O prăbușire a regimului de temperaturi”. Zonele vizate de furtuni și ploi puternice
Recomandări
Șefa ANM, despre ciclonul care lovește România: „O prăbușire a regimului de temperaturi”. Zonele vizate de furtuni și ploi puternice

Când începe Postul Sfintei Marii

Acest post își are originea în secolul al V-lea, când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului, iar durata lui era diferită pe atunci. Oamenii din Antiohia posteau o singură zi, în timp ce la Ierusalim se ținea postul timp de 8 zile.

S-a decis durata postului pentru toți creștinii în secolul al XIII-lea, la sinodul local din Constantinopol, condus de Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca postul să înceapă la 1 august și să se termine pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Așadar, Postul Sfintei Marii are o perioadă fixă. Postul începe pe 1 august și durează două săptămâni, lucru care este valabil în fiecare an, potrivit calendarului creștin ortodox.

Când se lasă sec pentru Postul Sfintei Marii în 2024

Lăsatul secului este, de obicei, pe 31 iulie, dar, dacă această zi pică în calendar miercurea sau vinerea, așa cum este cazul în 2024, se lasă secul în cursul zilei de 30 iulie, iar postul Sfintei Marii începe de pe 31 iulie.

Cum se ține Postul Sfintei Marii

Postul care se ține înainte de Adormirea Maicii Domnului, ca și alte posturi din calendarul creștin ortodox, este însoțit de o serie de tradiții și practici care vizează atât abstinența alimentară, cât și despre viața spirituală. Aceste practici sunt menite să ajute credincioșii să se apropie mai mult de Dumnezeu și să trăiască într-un mod care să reflecte valorile creștine.

Ce am putut afla din scandalul PNL-PSD: întârzieri mari ale PNRR, proastă absorbție a fondurilor europene și o economie prost gestionată
Recomandări
Ce am putut afla din scandalul PNL-PSD: întârzieri mari ale PNRR, proastă absorbție a fondurilor europene și o economie prost gestionată

Pe parcursul Postului Sfintei Marii, credincioșii ortodocși se abțin de la consumul de carne, produse lactate, ouă și pește.

Peștele este permis doar în ziua Schimbării la Față a Domnului (6 august), care cade în timpul acestui post.

De asemenea, se evită consumul de vin și ulei, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică, când sunt permise, și a sărbătorii Schimbării la Față.

În unele zone există și obiceiul de a mânca doar o masă pe zi în timpul serii, mai ales în zilele de luni, miercuri și vineri.

Credincioșii sunt încurajați să-și intensifice rugăciunea, participând mai frecvent la slujbele religioase și dedicând mai mult timp rugăciunilor personale. În această perioadă se recită adesea Paraclisul Maicii Domnului, un imn special de rugăciune dedicat Fecioarei Maria.

Obiceiuri și superstiții în Postul Sfintei Marii

  • Tradiția spune că de Sfânta Maria se culeg flori și se pun la icoana ei, considerând că aceasta vor fi bune mai târziu pentru leac. Data de 15 august este ultima zi când florile pot fi culese și să fie bune de leac.
  • Tradiția românilor spune că, la această zi mare de sărbătoare, natura se pregătește de toamnă, păsările se pregătesc de plecarea spre tărâmurile calde, iar animalele târâtoare încep să se adăpostească în pământ, să se apere de vreme rece.
  • În Postul Sfintei Marii, tradiția spune că oamenii trebuie să se împace unii cu ceilalți, dacă au fost certați, altfel vor fi mustrați tot restul anului.
  • Se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, nesfințiti, o să aibă dureri de burtă; De Sfânta Marie, fetele nu trebuie să se spele pe cap. Se spune că așa cum nu mai crește iarba în câmpuri, așa nu le va mai crește nici părul în cap;
  • Se spune că ziua Sfintei Marii este una dintre zilele sfinte în care se deschid Cerurile, iar în această zi, cei aleși de Dumnezeu pot să vadă porțile raiului;
  • Fetele care își doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului, pentru ca Fecioara să le ajute să își întâlnească ursitul;
  • Gospodinele duc la biserică fructe pe care le sfințesc, apoi le dau de pomană pentru sufletele celor morți.
  • Se spune că dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, va fi o toamnă lungă.
  • Țăranii care aveau vii mari puneau în această vreme paznici, ca să nu li se fure strugurii.
  • Bărbații schimbau pălăria cu căciula, iar cei care mai erau văzuți cu pălărie după 15 august erau luați peste picior.
  • De pe 15 august se deschidea sezonul nunților, în post fiind interzise aceste taine.
  • Perioada dintre cele două sărbători Sfânta Maria Mare și Sfânta Marie Mică era momentul ideal pentru semănăturile de toamnă.
  • Dacă prima zi de post pică miercurea se ține post negru.
Proiectele-fantomă ale industriei autohtone de armament. Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Vorbim despre fonduri foarte mari”
Recomandări
Proiectele-fantomă ale industriei autohtone de armament. Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Vorbim despre fonduri foarte mari”

Ce se mănâncă în Post

  • quinoa
  • ciupercile
  • fasolea
  • semințe
  • fasolea verde
  • spanacul
  • năutul (sau hummusul)
  • cereale cu lapte de migdale în loc de lapte obișnuit
  • avocado
  • varză călită
  • brocolli
  • conopidă
  • varză de Bruxelles, fiartă sau sub forma unor mâncăruri
  • cartoful și orice altă legumă
  • orice fructe

Așadar, ce se mănâncă în Post ține mai mult de opțiunea personală și inventivitatea pe care o avem fiecare dintre noi. Alimentele de origine vegetală pot fi combinate aproape în orice mod, așa că zilele de post nu sunt greu de trecut fără carne, lapte, unt ori brânză. Totul pentru curățarea trupului și a spiritului, căci în Post este importantă și curățarea spirituală, eliberarea de gânduri negative, de invidie răutate și orice alte fapte care îi pot afecta pe cei din jur în rău.

De ce nu se fac nunți în Postul Sfintei Marii

Interdicția de a face nunți în Postul Sfintei Marii, ca și în celelalte posturi, este explicată de către anumiți teologi în două moduri: Nu se fac nunți în post deoarece această perioadă este de postire și se referă atât la postirea sufletească, dar și la cea trupească. Postirea trupească are în vedere, pe lângă abținerea de la anumite mâncăruri și băuturi, și abstinența conjugală a soților.

Al doilea motiv pentru care nu se fac nunți în post este faptul că imediat după slujba Tainei Nunții sunt organizate petreceri cu multă mâncare și băutură, dar și cu o atmosferă ce este în contradicție cu atmosfera ce caracterizează perioada postului. Biserica nu permite săvârșirea cununiilor religioase în zilele de post tocmai pentru ca bucuria nunții să nu fie umbrită de restricțiile postului.

Rugăciune către Maica Domnului de rostit în Postul Adormirii Maicii Domnului

„O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ceea ce eşti mai presus decât heruvimii şi mai cinstită decât serafimii, Fecioară de Dumnezeu aleasă, bucuria tuturor celor necăjiţi; dă-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri, că, afară de tine, altă scăpare şi ajutor nu avem.

Tu singură eşti mijlocitoarea bucuriei noastre, şi ca Maica lui Dumnezeu şi Maica milostivirii, stând înaintea Prestolului Preasfintei Treimi, poţi să ne ajuţi nouă. Că nimeni din cei ce se roagă ţie cu credinţă nu este ruşinat.

Auzi-ne şi acum, în ziua necazului nostru, pe noi cei ce cădem înaintea icoanei tale şi cu lacrimi ne rugăm ţie. Alungă de la noi toate necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră, întru această vremelnică viaţă şi prin atotputernica ta mijlocire, nu ne lipsi pe noi nici de veşnica şi nesfârşita bucurie, întru Împărăţia Fiului tău şi Dumnezeului nostru. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună, nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, prietena sărmanilor, folositoarea celor neputincioşi şi ocrotirea celor necăjiţi; vezi nevoia mea şi necazul meu.

Ajută-mă, că sunt neputincios, hrăneşte-mă ca pe un străin. Ştii nevoia mea, uşurează-mă de ea precum voieşti căci nu am alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă bună mângâiere, decât numai pe tine, o, Maică a lui Dumnezeu, ca să mă păzeşti şi să mă acoperi în vecii vecilor. Amin.”

Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Maria

Fecioarei Maria îi sunt dedicate mai multe rugăciuni, iar pentru ziua în care se sărbătorește nașterea ei, este bine să spunem următoarea rugăciune:

„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor!

Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).

Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale. Amin!”

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ciclonul Ashley va lovi România. Vremea se va răci brusc cu aproape 20 de grade și va fi potop. Precipitaţii de 100 l/mp
Știrileprotv.ro
Ciclonul Ashley va lovi România. Vremea se va răci brusc cu aproape 20 de grade și va fi potop. Precipitaţii de 100 l/mp
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
„A divorțat” Flick de prieteni din cauza soției? Primele declarații despre ruptura de Bendeac, Speak, Morar și Răzvan Popescu: „Dacă e să pierd prietenii ăștia pentru relația asta, nu am pierdut nimic”
Libertateapentrufemei.ro
„A divorțat” Flick de prieteni din cauza soției? Primele declarații despre ruptura de Bendeac, Speak, Morar și Răzvan Popescu: „Dacă e să pierd prietenii ăștia pentru relația asta, nu am pierdut nimic”
Locul din Europa unde trăiesc cei mai fericiți oameni. Medicul Vlad Ciurea spune că toți sunt mai relaxați aici și iubesc viața
FANATIK.RO
Locul din Europa unde trăiesc cei mai fericiți oameni. Medicul Vlad Ciurea spune că toți sunt mai relaxați aici și iubesc viața
Propunerea neconvențională primită de Adelina Chivu de la Playboy: „Măi ... nu înțelege greșit”
GSP.RO
Propunerea neconvențională primită de Adelina Chivu de la Playboy: „Măi ... nu înțelege greșit”
Acestea sunt cele mai bune și sănătoase ouă din comerț. Cum îți dai seama dacă sunt proaspete și la ce trebuie să te uiți prima oară
FANATIK.RO
Acestea sunt cele mai bune și sănătoase ouă din comerț. Cum îți dai seama dacă sunt proaspete și la ce trebuie să te uiți prima oară
Românca Mădălina Ghenea, apariție de senzație la Săptămâna Modei din Milano! A purtat cea mai decupată rochie! FOTO
Unica.ro
Românca Mădălina Ghenea, apariție de senzație la Săptămâna Modei din Milano! A purtat cea mai decupată rochie! FOTO
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Colegul tinerei care s-a sinucis după ce a fost chemată la birou dezvăluie ce practică adoptase compania
Observatornews.ro
Colegul tinerei care s-a sinucis după ce a fost chemată la birou dezvăluie ce practică adoptase compania
Horoscop 27 septembrie 2024. Leii sunt plini de energie și dornici să compenseze un anumit gol pe care-l simt de ceva timp
HOROSCOP
Horoscop 27 septembrie 2024. Leii sunt plini de energie și dornici să compenseze un anumit gol pe care-l simt de ceva timp

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI