►Teama de eșec
Dacă își dorește o carieră sub pregătirea lui, „s-ar putea, de fapt, să manifeste o teamă de eșec și, astfel, își stabilește obiective mai mici din teama de a nu dezamăgi”, remarcă psihologul. În acest caz, părintele ar trebui să-și pună întrebări dacă nu cumva a ridicat standardele prea sus. Pentru a restabili situația, soluția ar fi „să-l ajuți să-și dezvolte stima de sine, fără să-l compari cu alți adolescenți de-o seamă cu el. Discută deschis despre ce-l sperie”, spune psihologul.
►Încercarea moarte n-are
În caz că nu ești de acord cu alegerea lui, nu este cazul să îi interzici, dar îi poți spune clar până unde ești dispusă să îl susții financiar, după care îl lași să se descurce singur. Este bine ca tânărul să înțeleagă că trebuie să își asume responsabilitatea pentru deciziile sale. Tu, ca mamă, îl poți sprijini tocmai fără să intervii și lăsându-l să facă propriile lui încercări. Dar, te atenționează Cristina, „asigură-l că vei fi totdeauna lângă el, chiar dacă îi va fi greu sau va eșua. Nu îl vei judeca și nu îi vei reproșa cu un «ți-am spus eu». Este bine să fii aproape când va realiza că nu a fost bine să o ia pe acel drum și să-l poți ajuta să se reorienteze”.
INFORMAȚII CORECTE
Fără să încerci să-l influențezi într-un anume fel și, mai ales, fără să-l obligi să facă ce zici tu, îl poți ajuta să se informeze despre avantajele, dar și dezavantajele carierei pe care și-o dorește. Pentru asta, puteți merge la un consilier vocațional, care îi poate spune dacă este sau nu adecvat pentru o anumită meserie. El îi va putea explica și argumenta de ce este mai potrivit pentru o anume activitate, în funcție de trăsăturile lui de personalitate. Profitați de zilele „ușilor deschise” și mergeți și vizitați cât mai multe organizații, spitale, facultăți etc. Astfel, tânărul își poate face o imagine a carierei pe care și-o dorește.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei