Kilograme în minus fără efort ori corp perfect în timp record… Astfel sună aşa-zisele „promisiuni” ale producătorilor de pastile pentru slăbit. Numai că, în ciuda aparenţelor, uneori pilulele „minune” îţi pot face mai mult rău decât ai crede.

Una dintre cele mai tentante metode de slăbire este, în zilele noastre, aceea de a lua pastile care fie inhibă pofta de mâncare, fie ajută la apariţia senzaţiei de saţietate. Însă, indiferent de mirajul creat de această soluţie, s-ar putea ca efectele unui astfel de regim să îţi dăuneze cum nici nu te gândeşti. Produsele de acest tip pot da dependenţă, pot încetini metabolismul şi pot conţine chimicale nocive pentru organism. Aşa s‑a întâmplat şi recent, când un produs des întâlnit pe piaţa românească a fost retras din cauza conţinutului său.

„Pastilele de slăbit ce conţin substanţa sibutramină (Sibutramina este un inhibitor neurotransmitator care reduce asimilarea de serotonina (cu 53%),norepinefrina (cu 54%) si dopamina (cu 16%), crescând nivelul acestor substanţe în sinapsele neurale şi inducând senzaţia de saţietate, influentand apetitul) au fost scoase de pe piaţă, iar în Europa au fost interzise de mai de mult”, ne-a spus medicul nutriţionist Mihaela Ionescu de la Institutul Naţional de Diabet şi Boli de Nutriţie „Nicolae Paulescu”. „Substanţa inhibă foamea şi accentuează senzaţia de saţietate, însă problema e că poate duce la depresii severe, tendinţe de suicid sau modificări în ce priveşte coagularea sângelui, care poate avea consecinţe uneori fatale. În plus, sunt total contraindicate tinerelor care iau anticoncepţionale, pentru că, la rândul lor, anticoncepţionalele duc la o hipercoagulabilitate a sângelui, iar dacă se combină si cu sibutramină pot să apară probleme foarte serioase”, a explicat medicul nutriţionist.

Acest lucru se întâmplă la nici un an de când un alt supliment ce promitea scăderea în greutate a fost interzis. Motivul? Conţinutul de amfetamină care, în unele cazuri, a dus la îmbolnăviri grave soldate chiar cu spitalizări.

Organismul poate rămâne cu sechele

„Pastilele de slăbit ar trebui folosite numai în cazuri extreme de obezitate avansată, când deja situaţia a scăpat de sub control. Niciodată nu le recomand persoanelor usor supraponderale. Ele pot urma o dietă prin care să slăbească mai lent, dar sănătos. În acest fel sunt evitate toate efectele secundare pe care le au medicamentele. Da, sigur că pacientul se poate bucura că a scăpat rapid de surplus, însă organismul se resimte ca după un «tsunami» si poate rămâne cu sechele toată viaţa. Nu contează numai să slăbesti, ci si cum faci acest lucru. Kilogramele multe nu se depun în două săptămâni ca să le dai jos tot în două săptămâni. E nevoie de răbdare si voinţă, pentru că scăderea se face în trepte, iar după un timp se constată foarte bine si rezultatele”, ne-a asigurat dr. Mihaela Ionescu.

Efectele produselor ce promit „minuni”

Sibutramina si pastilele ce conţin această substanţă (ex: Reductil – retras de pe piaţă) sunt contraindicate mai ales femeilor însărcinate, celor care alăptează, copiilor, persoanelor cu probleme renale, hepatice, respiratorii, cu afecţiuni neuropsihice, boli coronariene, hipertiroidie, glaucom sau bulimie. Printre efectele secundare se numără: insomnia, anorexia si cresterea tensiunii arteriale, vasodilataţie, tahicardie, anxietate, greaţă, vărsături, uscăciunea gurii etc.

Amfetaminele si pastilele ce conţin această substanţă (ex. Superslim – retras de pe piaţă în 2009) reduc pofta de mâncare, dar duc la o serie de efecte adverse ca: depresie, nervozitate, tulburări de vedere, anxietate, euforie, somnolenţă, tulburări de somn, hipertensiune pulmonară, tahicardie, palpitaţii, hipertensiune, accidente cardiovasculare, infarct, impotenţă, tulburări de menstruaţie etc.

Orlistatul are puţine efecte adverse, principalul fiind diareea. Orlistatul acţionează la nivelul tubului digestiv prin inhibarea absorbţiei lipidelor. Rămase în intestin, acestea sunt eliminate des stimulând frecvent defecaţia. Alte reacţii adverse sunt: disconfortul abdominal, flatulenţa, eliminări uleioase. Slăbirea se face lent.

Pastilele pe bază de plante (ex. Pastila de slăbit) nu au fost suficient cercetate, iar informaţiile sunt încă nesigure. Efectele adverse pot varia pentru că produsele sunt făcute din diverse ingrediente iar dozajele pot fi nepotrivite. Pot apărea: nervozitate, tremurat, diaree, febră, depresie, impotenţă, căderea părului, insomnii, oboseală, ritm al inimii accelerat, cresterea tensiunii arteriale etc.

Diureticele acţionează asupra apei reţinută de organism. Luate necontrolat, acestea pot duce la deshidratare, greaţă, dureri de cap, memorie slabă, lipsă de concentrare etc. Dar faptul că se pierde apa din organism nu înseamnă că dispare si ţesutul adipos. Kilogramele se vor pune la loc rapid.

Ce spune Ministerul Sănătăţii?

„Pastilele de slăbit nu sunt avizate de Ministerul Sănătăţii”, spune Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. „Instituţia pe care o reprezint, prin Agenţia Naţională a Medicamentului, avizea ză medicamentele puse pe piaţă. Pilulele pentru slăbit sunt niste suplimente nutritive, făcute din plante, ce se notifică la Institutul de Bioresurse Alimentare, iar notificarea înseamnă un dosar pus pe propria răspundere a producătorului.

În urma acestei notificări, producătorul are voie, conform legislaţiei, să pună produsul pe piaţă. În momentul în care cineva observă că are reacţii adverse sau alte probleme cu acel produs, vine la Agenţia Naţională Sanitar Veterinară si Siguranţa Alimentelor (ANSVA) si la Inspecţia de Stat si face reclamaţie, iar aceste două instituţii merg si verifică substanţele existente în produs. Dacă se constată probleme, îl pot retrage de pe piaţă, iar producătorul suportă consecinţele legale”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

METODA PERFECTĂ DE A SLĂBI SĂNĂTOS

„Cea mai sănătoasă cură de slăbire este cea în care se evită total dulciurile, făinoasele concentrate (covrigi, cozonaci, pâinea e redusă la 2, maxim 3 felii de pâine pe zi) si, în rest, practic se cam pot mânca de toate, cu atenţie la fructele foarte dulci, ca struguri, smochine, ananas. În rest, se consumă din toate, dar mult mai puţin. Ca un sfat general, eu recomand perele, pentru că au aciditatea cea mai mică. Carnea este acidă, lactatele sunt mai puţin acide, iar legumele sunt singurele alcalinizante (n.r.: balansează efectul acidifiant)”, este de părere medicul nutriţionist, Mihaela Ionescu.

(Foto: Hepta/F1online/Tips Images, Shutterstock, Northfoto)

 
 

Urmărește-ne pe Google News