Între timp, există voci care susțin că fructele se pot consuma cu succes ca desert, după masă sau chiar ca gustare între mese. 

Când e bine să mănânci fructele?

Fructele sunt bogate în minerale, vitamine și antioxidanți 

În timp ce nutriționiștii din întreaga lume sunt în favoarea aportului de 3 porții de fructe pe parcursul zilei, mai mulți nutriționiști și studii au stabilit, de asemenea, cel mai bun moment a consuma fructe, astfel încât să ne bucurăm de potențialul lor maxim. 

Consumul de fructe ca unul dintre primele lucruri consumate dimineața pe stomacul gol, împreună cu un pahar de apă, se află în topul graficului. 

În cartea Healing Foods, fructele ca mic dejun au fost promovate ca un mod sănătos de a începe ziua.

„Fructele sunt o sursă de antioxidanți care ajută la eliminarea din corp a celulelor care dăunează radicalilor liberi și la suprimarea inflamației”.

Consumul de fructe între mese este, de asemenea, văzut ca un obicei bun, deoarece este momentul în care digestia este rapidă și, de asemenea, diferite enzime sunt secretate și utilizate de sistem pentru a digera fructele.

Dacă fructele sunt consumate între mese sau pe stomacul gol, există o procesare mai bună a tuturor nutrienților, a fibrelor și a zaharurilor simple din organism.

Între mese sau ca gustare?

„Fructele sunt cele mai bune gustări dintre mese, au un conținut scăzut de calorii și un conținut ridicat de minerale, cum ar fi sodiu și potasiu”, spune un nutriționist.

Cu toate acestea, experții stabilesc, de asemenea, o fereastră de 30 de minute care ar trebui menținută între consumul de fructe și mese. 

Pentru pacienții cu diabet zaharat, se recomandă un decalaj de două ore după masă și cu o oră înainte de masă. 

Consumul de fructe chiar după mese nu este, de asemenea, recomandat de câțiva experți, deoarece este posibil să nu fie digerat în mod corespunzător.

Când să consumi fructele dacă faci sport

Consumul de fructe înainte de antrenament oferă corpului o cantitate imediată de energie pentru a efectua antrenamentul intens și, de asemenea, umple nivelurile de energie golite după antrenament.

„Dacă vă place să faceți mișcare, cel mai bine este să mâncați o banană sau un mango, înainte sau după antrenament. Acesta reușește să infuzeze cantitatea necesară de energie și funcționează și ca un electrolit”, spune un nutriționist.

Poți mânca fructe pe stomacul gol, înainte sau după masă și chiar să-ți începi ziua cu fructe. 

Sistemul nostru digestiv este întotdeauna pregătit să absoarbă substanțele nutritive din fructe ori de câte ori decidem să le consumăm. 

Pentru persoanele care doresc să slăbească consumul de fructe înainte de masă este benefic, pentru că vă vor umple și, astfel, vor preveni consumul excesiv de alimente mai calorice.

Cu siguranță nu este recomandat să mâncați fructe înainte de culcare. Evitați să mâncați orice înainte de culcare, deoarece poate interfera cu somnul sănătos.

Consumul de fructe chiar înainte de culcare poate crește energia datorită conținutului de zahăr, împiedicând corpul să se odihnească după o zi lungă în care a consumat energie.

Experții insistă, de asemenea, că oamenii care vor să slăbească să fie puțin atenți. 

Mituri despre când e bine să consumi fructe

Mâncați întotdeauna fructe pe stomacul gol

Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri cu privire la momentul în care se mănâncă fructe.

A fost popularizat prin intermediul site-urilor web și pare să provină de la un bucătar din Singapore.

Mitul susține că consumul de fructe încetinește digestia și determină mâncarea să stea în stomac și să fermenteze sau să putrezească. 

Acest mit susține, de asemenea, că consumul de fructe la mese este ceea ce cauzează gaze, disconfort și o serie de alte simptome fără legătură.

Deși este adevărat că fibra din fructe poate încetini eliberarea alimentelor din stomac, restul acestor afirmații sunt false.

Deși fructele pot face ca stomacul să se golească mai încet, nu determină mâncarea să stea în stomac la nesfârșit.

Când mâncarea ajunge în stomac, este amestecată cu acid din stomac, care are un pH foarte scăzut de aproximativ unul sau doi. Conținutul stomacului devine atât de acid încât majoritatea microorganismelor nu pot crește.

Consumul de fructe înainte sau după o masă reduce valoarea sa nutritivă

Acest mit pare a fi o extensie a mitului numărul 1. Acesta susține că trebuie să mănânci fructe pe stomacul gol pentru a profita de toate beneficiile nutriționale.

Se afirmă dacă mănânci fructe chiar înainte sau după masă, nutrienții se vor pierde cumva.

Cu toate acestea, acest lucru nu este deloc adevărat. Corpul uman a evoluat în timp pentru a fi cât mai eficient posibil atunci când vine vorba de extragerea substanțelor nutritive din alimente.

De fapt, studiile au arătat că intestinele au capacitatea de a absorbi de două ori mai mulți nutrienți decât consumă o persoană obișnuită într-o singură zi.

Dacă ai diabet, ar trebui să mănânci fructe cu 1-2 ore înainte sau după masă

Ideea este că persoanele cu diabet au adesea probleme digestive, iar consumul de fructe separat de mese îmbunătățește cumva digestia.

Din păcate, acesta este un sfat destul de rău pentru majoritatea persoanelor care suferă de diabet.

Nu există dovezi științifice care să susțină ideea că consumul de fructe separat de o masă îmbunătățește digestia.

Singura diferență pe care ar putea să o facă este că zahărul conținut în fructe poate pătrunde în sânge mai repede, exact ceea ce ar trebui să evite o persoană cu diabet.

Mai degrabă decât să mănânci fructe separat, să le consumi împreună cu o masă sau ca gustare asociată cu un aliment bogat în proteine, fibre sau grăsimi este o alegere mult mai bună pentru cineva cu diabet.

De exemplu, studiile au arătat că doar 7,5 grame de fibre solubile – care se găsesc în fructe – pot reduce creșterea glicemiei după masă cu 25%.

Cu toate acestea, este adevărat că unele persoane cu diabet dezvoltă probleme digestive.

Așadar, poți mânca fructe și legume de sezon oricând simți nevoia, mai ales că sunt foarte sănătoase și aduc un aport de vitamine și minerale dietei zilnice.

Sursa foto: 123rf.com

Dacă ești interesat de beneficiile fructelor, vezi ce proprietăți au fructe exotice precum kumquats, jackfruit sau litchi!

Urmărește-ne pe Google News