Cuprins:
Ce semnificație are tradiția de a pune busuioc sub pernă
Busuiocul este o plantă cunoscută și apreciată încă din cele mai vechi timpuri, o plantă biblică ce este asociată cu mai multe ritualuri magice.
Termenul de busuioc provine din limba greacă – basileus – însemnând „rege”. Despre busuioc se spune că a crescut pe locul unde Împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce. De aici se pare că a apărut tradiția creștină de a pune busuioc sfințit la cruce.
Această plantă era folosită în vechime la diverse unguente și tratamente regale și se credea despre ea că are puteri magice.
La indieni, despre busuioc se spune că este planta lui Krishna și a lui Vishnu, menită să îi ducă în timpul somnului pe tărâmurile paradiziace pe cei care o au asupra lor.
La romani, busuiocul era considerat planta dragostei și a fertilității, înflorirea lui fiind celebrată prin serbări și diverse ritualuri.
La români, semnificațiile busuiocului sunt legate de fetele tinere, nemăritate, care, după ce-l sfințesc la preot, în ajunul marilor sărbători, îl poartă la brâu, în cosițe, în sân, iar înainte de culcare pun crenguța de busuioc sub pernă ca să-și viseze ursitul.
Când se pune busuioc sub pernă în 2023 – Ajunul Bobotezei
Practica punerii de busuioc sub pernă este una cunoscută și răspândită și în zilele noastre. În 2023, există mai multe sărbători în ajunul cărora se ține cont de această tradiție veche, iar una dintre ele este Boboteaza.
Celebrată de către ortodocşi la fiecare început de an, pe 6 ianuarie, Boboteaza semnifică sfinţirea apelor din întreaga lume, a întregii creaţii, după cum Iisus Domnul s-a coborât în râul Iordan pentru botez.
Ajunul Bobotezei este considerat un moment magic în tradiția românească în egală măsură şi un moment favorabil farmecelor, descântecelor şi altor practici magice.
Există şi credinţa că în noaptea de Bobotează, fetele îşi pot vedea ursitul. Se spune că dacă îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi îşi pun sub pernă o crenguţă de busuioc, îşi vor visa alesul.
Alte tradiții de Bobotează
Se mai spune că fetele care alunecă pe gheaţă şi cad în această zi se vor mărita sigur până la sfârşitul anului. Se pare că este valabil şi pentru băieţi. În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut. În anumite zone se spune că nu e bine să speli nici în următoarele opt zile.
Preotul sfinţeşte apa unui râu, aruncând în ea o cruce, care trebuie adusă înapoi. Bărbatul care reuşeşte să scoată crucea din apă va avea noroc tot anul.
Se spune că apa sfinţită, numită agheasma mare, adusă în această zi de la biserică, poate fi miraculoasă. Mulți oameni beau câte o gură, dimineața, pe stomacul gol, pentru a-i feri și chiar vindeca de anumite afecțiuni.
Când se pune busuioc sub pernă în 2023 – Sfântul Andrei
În 2023, Boboteaza este prima sărbătoare din an în care fetele tinere pot pune busuioc sub pernă să își viseze ursitul.
După Bobotează, se mai pune busuioc sub pernă cu prilejul altor sărbători mari creștine.
Sărbătoarea Sânzienelor este, de asemenea, una importantă din acest punct de vedere. În ajunul zilei de 24 iunie, tinerele nemăritate au a doua ocazie din an în care își pot visa sortitul, după ce au pus busuioc sub pernă. Se spune că aceste făpturi fantastice vin aproape de muritori și ne pot împlini dorințele.
De asemenea, fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul. În unele zone, fetele își fac coronițe din sânziene, pe care le lasă peste noapte în grădini sau în locuri curate. Dacă dimineața găseau coronițele pline de rouă, era semn sigur de măritiș în vara care începea.
Fetele care vor să-şi afle ursitul de Sf. Andrei trebuie să îşi pună busuioc sub pernă
De asemenea, se mai pune busuioc sub pernă pentru aflarea ursitului și în noaptea de Sfântul Andrei, când se spune că se desfac granițele dintre cele două lumi, iar magia din lumea de dincolo împlinește farmecele de dragoste. Fetele care vor să-şi afle ursitul de Sf. Andrei trebuie să îşi pună busuioc sub pernă. Se spune că bărbatul care le va apărea în vis este cel cu care se vor căsători. Acest obicei se practică în noaptea de 29 spre 30 noiembrie.
Un alt obicei care le ajută pe fete să-şi afle ursitul de Sf. Andrei 2023 este să se aşeze între două oglinzi, cu o lumânare în mână. Se spune că astfel vor vedea faţa bărbatului în oglindă.
Tot în noaptea de Sfântul Andrei, ca să-şi viziteze ursitul, fetele îşi pun sub cap 41 de boabe de grâu şi dacă visează că cineva le ia grâul, înseamnă că se vor mărita.
Totodată, o tradiţie pe care o respectă mulţi români de Sfântul Andrei este legată de grâul pus la încolţit. Se zice că dacă grâul pus de Sf. Andrei 2023 creşte înalt şi bogat până la Anul Nou, vei avea un an la fel de frumos.
Vezi și mesaje de Sfântul Andrei. Urări și felicitări pe care să le trimiți sărbătoriților
Ce beneficii are busuiocul
Busuiocul este una dintre plantele aromatice medicinale benefice într-o mulțime de afecțiuni terapeutice.
Busuiocul este folosit adesea în gastronomie drept plantă aromatică pentru salate, supe sau alte preparate culinare, dar este și planta cu substanțe active și proprietăți antiinflamatoare benefice mai multor afecțiuni.
Busuiocul are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, antifungice și diuretice.
Ceaiul de busuioc are efect diuretic și este ideal de consumat pentru a sprijini funcțiile renale și pentru eliminarea toxinelor. Datorită proprietăților antiinflamatoare, ceaiul de busuioc curăță rinichii și îi ajută să funcționeze normal, prevenind apariția insuficienței renale. De asemenea, este un adjuvant împotriva stresului.