Ce simbolizează busuiocul

Busuiocul este o plantă cunoscută și apreciată încă din cele mai vechi timpuri, o plantă biblică ce este asociată cu mai multe ritualuri magice. Simbolismul și utilizarea sa în diverse ritualuri au fost o parte integrantă a civilizației umane de secole.

De la mitologia antică până la ceremoniile religioase moderne, busuiocul a jucat un rol vital în modelarea tradițiilor și credințelor culturale.

Busuiocul este o plantă culinară, o plantă medicinală și un simbol al iubirii, protecției și prosperității. Prezența sa în folclor și mitologie reflectă semnificația culturală adânc înrădăcinată atașată acestei plante.

În mitologia greacă, busuiocul a fost asociat cu povestea zeiței iubirii, Venus, și a iubitului ei, Adonis. Potrivit mitului, se spunea că busuiocul a crescut acolo unde zeiței i-au căzut lacrimile și a devenit un simbol al iubirii și fertilității. În mod similar, în mitologia hindusă, busuiocul este venerat ca o plantă sacră și se crede că este o întruchipare a zeiței Tulsi. Se consideră că aduce puritate și protecție casei, iar frunzele sale sunt folosite în diferite ritualuri religioase.

În folclor, busuiocul a fost legat de diverse superstiții și credințe. În unele culturi, se credea că busuiocul ar putea alunga spiritele rele și poate proteja împotriva vrăjitoriei. De asemenea, se credea că aduce noroc și prosperitate celor care cultivau planta în grădinile lor sau o păstrau în casele lor. În plus, busuiocul a fost adesea asociat cu dragostea și curtarea, tinerii îndrăgostiți făcând schimb de frunze de busuioc ca simbol al afecțiunii și angajamentului lor.

Donald Trump a câștigat alegerile și este, din nou, președintele Statelor Unite ale Americii
Recomandări
Donald Trump a câștigat alegerile și este, din nou, președintele Statelor Unite ale Americii

În unele tradiții, busuiocul era văzut ca o reprezentare a puterii și curajului, războinicii ducându-l în luptă pentru protecție. De asemenea, calitățile sale aromatice au dus la credința că ar putea purifica aerul și alunga bolile.

Ce simbolizează busuiocul - Când se pun busuioc sub pernă în 2024
Ce simbolizează busuiocul

Utilizările busuiocului

Busuiocul este una dintre plantele aromatice medicinale benefice într-o mulțime de afecțiuni terapeutice. Busuiocul este folosit adesea în gastronomie drept plantă aromatică pentru salate, supe sau alte preparate culinare, dar este și planta cu substanțe active și proprietăți antiinflamatoare benefice mai multor afecțiuni.

Descoperă ce beneficii are ceaiul de busuioc.

Busuiocul și religia

Termenul de busuioc provine din limba greacă – basileus – însemnând „rege”. Despre busuioc se spune că a crescut pe locul unde Împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce. Elena a numit planta „vasiliki”, care înseamnă „al rege”. De aici se pare că a apărut tradiția creștină de a pune busuioc sfințit la cruce.

Donald Trump, discurs după primele rezultate la alegerile SUA 2024: „Cea mai mare mișcare politică a tuturor timpurilor” | VIDEO
Recomandări
Donald Trump, discurs după primele rezultate la alegerile SUA 2024: „Cea mai mare mișcare politică a tuturor timpurilor” | VIDEO

În hinduism, busuiocul, cunoscut sub numele de tulsi, este venerat și este considerat a fi o întruchipare a zeiței Lakshmi. Este folosit în mod obișnuit în ritualurile religioase și se crede că purifică mintea, corpul și sufletul. Prezența plantelor tulsi în gospodăriile și templele hinduse este comună, simbolizând devotamentul și sfințenia spirituală.

În tradiția islamică, busuiocul este menționat în diverse texte religioase și este apreciat pentru proprietățile sale aromatice și medicinale. Deși nu este la fel de proeminent în ceremoniile religioase ca în alte tradiții, busuiocul deține un loc de cinste în cultura islamică, adesea folosit pentru parfumul său și ca simbol al prosperității și protecției, arată site-ul savorysuitcase.com

De ce se pune busuioc sub pernă

Asocierea busuiocului cu dragostea și căsătoria a dus la includerea acestuia în ritualuri și obiceiuri legate de curtare și căsătorie. În unele culturi, planta este folosită în ceremonii și tradiții care vizează atragerea dragostei, fidelității și armoniei în cadrul relațiilor. Se crede că prezența sa aromată sporește atmosfera romantică și simbolizează natura durabilă a iubirii și angajamentului.

La români, semnificațiile busuiocului sunt legate de fetele tinere, nemăritate, care, după ce-l sfințesc la preot, în ajunul marilor sărbători, îl poartă la brâu, în cosițe, în sân, iar înainte de culcare pun crenguța de busuioc sub pernă ca să-și viseze ursitul.

Un copil grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați. Întâi, aceștia s-au îndreptat împotriva tatălui
Recomandări
Un copil grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați. Întâi, aceștia s-au îndreptat împotriva tatălui

Tradiția românească de a pune busuioc sub pernă pentru a visa ursitul este legată de superstiții și obiceiuri populare. Busuiocul a fost considerat de-a lungul timpului o plantă cu puteri magice și protectoare în cultura românească tradițională.

Această tradiție se leagă, în principal, de credința populară în puterea plantelor și a simbolurilor magice de a aduce noroc, protecție și vise prevestitoare. Busuiocul este adesea asociat cu dragostea și fertilitatea, iar punerea lui sub pernă ar putea fi văzută ca un gest pentru atragerea iubirii și norocului în viața celui care practică acest obicei.

Când se pune busuioc sub pernă în 2024

Dacă ți se pare o tradiție interesantă și te întrebi când se pun busuioc sub pernă în 2024, ei bine, acest obicei este legat anumite sărbători și anume:

Când se pune busuioc sub pernă de Bobotează

În 2024, există mai multe sărbători în ajunul cărora se ține cont de această tradiție veche, iar una dintre ele este Boboteaza. Celebrată de către ortodocşi la fiecare început de an, pe 6 ianuarie, Boboteaza semnifică sfinţirea apelor din întreaga lume, a întregii creaţii, după cum Iisus Domnul s-a coborât în râul Iordan pentru botez.

Ajunul Bobotezei este considerat un moment magic în tradiția românească în egală măsură şi un moment favorabil farmecelor, descântecelor şi altor practici magice. Există şi credinţa că în noaptea de Bobotează, fetele îşi pot vedea ursitul. Se spune că dacă îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi îşi pun sub pernă o crenguţă de busuioc, îşi vor visa alesul.

Se mai spune că fetele care alunecă pe gheaţă şi cad în această zi se vor mărita sigur până la sfârşitul anului. Se pare că este valabil şi pentru băieţi.

În unele zone ale țării, în ajunul Bobotezei, se spune că pentru a-şi visa alesul, fetele trebuie să mănânce o turtă frământată doar cu 9 degete din 8 linguri de făină şi o lingură de sare şi să-şi lege pe inelar un fir roşu de mătase.

Descoperă și alte tradiții de Bobotează.

Când se pune busuioc sub pernă de Dragobete

Tradiția spune că de Dragobete, pe 24 februarie, băieții și fetele se întâlnesc pentru ca iubirea lor sa ţină tot anul, precum a păsărilor ce se „logodesc”, iar Dragobete a devenit protectorul tinerilor în general şi al îndrăgostiţilor în special.

În unele părți ale țării, fetele își pun busuioc sfințit sub pernă în ajunul Dragobetelui – similar obiceiului din noaptea de Bobotează, existând credinţa că astfel își vor visa alesul.

Un alt obicei ţinut în această zi arată că fetele necăsătorite și cele proaspăt căsătorite apelează la ritualuri pentru a-și păstra frumusețea, astfel că acestea strâng zăpada rămasă de Dragobete – care potrivit tradiţiei este „născută din surâsul zânelor” – și se spală de-a lungul anului cu apa rezultată prin topire, deoarece se crede că aceasta are puteri mistice și că le va conserva tinerețea.

Când se pune busuioc sub pernă de Sânziene

Sărbătoarea Sânzienelor este, de asemenea, una importantă din acest punct de vedere. În ajunul zilei de 24 iunie, tinerele nemăritate au a doua ocazie din an în care își pot visa sortitul, după ce au pus busuioc sub pernă. Se spune că aceste făpturi fantastice vin aproape de muritori și ne pot împlini dorințele.

De asemenea, fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul. În unele zone, fetele își fac coronițe din sânziene, pe care le lasă peste noapte în grădini sau în locuri curate. Dacă dimineața găseau coronițele pline de rouă, era semn sigur de măritiș în vara care începea.

Când se pune busuioc sub pernă de Sfântul Andrei

De asemenea, se mai pune busuioc sub pernă pentru aflarea ursitului și în noaptea de Sfântul Andrei, când se spune că se desfac granițele dintre cele două lumi, iar magia din lumea de dincolo împlinește farmecele de dragoste.

Fetele care vor să-şi afle ursitul de Sf. Andrei trebuie să îşi pună busuioc sub pernă. Se spune că bărbatul care le va apărea în vis este cel cu care se vor căsători. Acest obicei se practică în noaptea de 29 spre 30 noiembrie.

Un alt obicei care le ajută pe fete să-şi afle ursitul de Sf. Andrei este să se aşeze între două oglinzi, cu o lumânare în mână. Se spune că astfel vor vedea faţa bărbatului în oglindă. Tot în noaptea de Sfântul Andrei, ca să-şi viziteze ursitul, fetele îşi pun sub cap 41 de boabe de grâu şi dacă visează că cineva le ia grâul, înseamnă că se vor mărita.

Sursă foto- Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (9)

Nicoleta1807   •   08.01.2024, 09:54

Un obicei din strămoși!!!!

Andreeafunduc   •   07.01.2024, 16:00

Foarte multe obiceiuri si superstitii

Luntrasul   •   06.01.2024, 18:58

Un articol interesant si util...

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Decizia luată de Putin imediat cum a aflat că Trump a câștigat alegerile. „O ţară neprietenoasă implicată direct în război”
Știrileprotv.ro
Decizia luată de Putin imediat cum a aflat că Trump a câștigat alegerile. „O ţară neprietenoasă implicată direct în război”
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
Libertateapentrufemei.ro
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
Țara din Europa adorată de cei care trec printr-o despărțire. Este aproape de România
FANATIK.RO
Țara din Europa adorată de cei care trec printr-o despărțire. Este aproape de România
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
GSP.RO
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
Imagini inedite cu Anca Dinicu și iubitul ei, cu care va avea un copil. Cum a pozat actrița, însărcinată în opt luni: „Să avem amintirea asta…” FOTO
Elle.ro
Imagini inedite cu Anca Dinicu și iubitul ei, cu care va avea un copil. Cum a pozat actrița, însărcinată în opt luni: „Să avem amintirea asta…” FOTO
Ce a răspuns Oana Lis când a fost întrebată de câte ori l-a înşelat pe soțul ei, Viorel Lis, în cei 26 de ani de relaţie
Unica.ro
Ce a răspuns Oana Lis când a fost întrebată de câte ori l-a înşelat pe soțul ei, Viorel Lis, în cei 26 de ani de relaţie
Mihaela Bilic recomandă silvoterapia. Ce înseamnă această tehnică
Financiarul.ro
Mihaela Bilic recomandă silvoterapia. Ce înseamnă această tehnică
Filmul crimei şocante din Voluntari. Chinezoaică, ucisă cu bestialitate de iubit deşi avea ordin de protecţie
Observatornews.ro
Filmul crimei şocante din Voluntari. Chinezoaică, ucisă cu bestialitate de iubit deşi avea ordin de protecţie
Horoscop 6 noiembrie 2024. Săgetătorii pot provoca o discrepanță destul de mare între felul în care evaluează situațiile și ce cred cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 6 noiembrie 2024. Săgetătorii pot provoca o discrepanță destul de mare între felul în care evaluează situațiile și ce cred cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI