De unde provin tradițiile de Ignat

Ritualul tăierii porcului de Sfântul Ignat este unul foarte vechi. Tradiţia a început să prindă contur după cucerirea Daciei de către romani în anul 106 după Christos, când împăratul Traian a transformat-o în provncie romană după ce a cucerit Sarmisegetuza învingandu-l pe regele dac Decebal.

Înainte de acest moment, tăierea porcului nu era o tradiţie ci doar o necesitate care avea loc conjunctural. La vremea respectivă, noţiunea de Crăciun era aproape total necunoscută ca şi ideea de creştinism. Isus se născuse cu doar 106 ani înainte, iar traditia naşterii Domnului nu avusese încă timp să se răspândească.

Tradițiile au evoluat în timp, iar astăzi, Ignatul sau tăierea porcului are loc pe 20 decembrie, când este celebrat și Sfântul Ignatie al Antiohiei.

Tradițiile populare de Sfântul Ignat spun că acesta este frate cu Moș Crăciun: astfel, se povestește că demult, Sfântul a bătut la ușa unui om și l-a anunțat că după el vine Moșul Crăciun și fiecare gospodar trebuie să taie un porc pentru copiii săi. Astfel, în această zi, fiecare trebuie să taie porcul și se spune că Sfântul Ignat li se arată porcilor, anunțându-le moartea și luându-le sufletele.

Când se taie porcul și de ce

În vechime, tradiția tăierii porcului de Ignat avea un scop anume. Porcul se tăia la începutul iernii pentru că, el fiind un animal masiv, carnea rezultată sa poată fi pastrată nealterată până aproape de primăvară ca urmare a gerului iernii. Vara se tăiau păsările pentru că erau mici şi carnea lor era consumată pe loc.

Vechii daci supravieţuiau o iarnă întreagă din carnea, slănina şi şoriciul unui singur porc de familie, chiar daca sacrificarea nu avea şi un ritual. Când au venit romanii, au adus cu ei noţiunile de pomana porcului, de sângerete, au adus afumătoarea cu rumeguş cât şi diferite reţete de preparare a cărnii de porc.

Dacii au preluat repede atăt tradiţiile cât şi modurile de preparare fiind foarte impresionaţi de ideea de afumare a cărnii de porc.

Tradiții de Ignat

Tradițiile s-au schimbat mult de-a lungul vremurilor, chiar dacă unele au rămas nealterate de timp.

Tăierea porcului este singura activitate permisă în ziua de Ignat. Este interzisă prestarea altor munci: spălatul, cusutul sau măturatul casei. Conform obiceiului, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui. Tăierea trebuie să aibă loc pe lumină, întrucât numai lumina poate ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice.

Femeia, de obicei, se ocupă de tranşarea cărnii, dar numai după ce bărbatul face semnul crucii cu cuţitul asupra porcului sacrificat, zicând: „Tatăl nostru. Să-l mâncaţi sănătoşi”.

După tăiere, urmează pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare. Conform tradiţiei, friptura se serveşte cu mămăligă, dar şi cu murături. De obicei, masa se aşază în curte. Se mănâncă în picioare şi se bea ţuică fiartă.

De Ignat, după ce erau pregătite preparatele, tradiţia spune că trebuie continuat Postul Crăciunului până în Ajunul Crăciunului. Acum, pentru unii masa de Ajun este cea mai importantă. Alţi creştini ajunează, păstrează postul până în dimineaţa de Crăciun.

După alte tradiții, mult mai vechi, se oprea sânge de la porc pentru vindecarea bolilor. Se spunea și că porcul care nu este tăiat în ziua de Ignat nu mai mănâncă și nu se mai îngrașă, căci el și-a visat moartea. Tradițiile populare de Sfântul Ignat arată că această zi este numită și Crăciunul Țiganilor – căci în sate, aceștia erau cei care se ocupau cu tăierea porcilor.

Descoperă ce semnificație are Postul Crăciunului.

Superstiții de Ignat

Gospodarii cred că pot cunoaște dacă în viitor nevestele lor vor naște fete ori băieți, după cum se arată o bucată de carne așezată în osânză. Dacă în inima porcului se va găsi mult sânge închegat, această era semn că stăpânul va avea noroc de mulți bani.

Splina porcului este cea care descoperă durata iernii: dacă splina este groasă în capăt, e semn că vom avea o iarnă grea, cu multă zăpadă, însă, dacă este subțire, arată că va fi iarnă săracă în omăt, iar anul nou nu va fi îmbelșugat. (Sursa: crestin-ortodox.ro)

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News