Magneziul
Are un rol important în producerea energiei, este benefic sănătăţii inimii şi sistemului circulator. Îmbunătăţeşte ritmul cardiac, dilată vasele de sânge, previne formarea cheagurilor de sânge şi previne atacurile de cord. Rezervele de magneziu din organism sunt epuizate mai repede atunci când suntem stresaţi, când consumăm cantităţi mari de cafea, zahăr sau alcool. Chiar şi când luăm calciu în cantităţi mari. Dacă vrei să iei un supliment alimentar bogat în magneziu, alege-l pe cel care conţine citrat de magneziu. Acesta poate fi mai uşor absorbit de organism.
Cromul
Pe piaţa suplimentelor nutritive, cromul este foarte bine vândut pentru că este prezentat ca un produs ce „arde grăsimea” şi „dezvoltă masa musculară”. Cu toate acestea, cromul este supraevaluat, ţinând cont de numeroase studii, care au arătat că în cazul persoanelor care nu suferă de diabet, suplimentarea cu crom nu exercită niciun efect asupra concentratiei de glucoză sau insulină. Aşadar, suplimentarea cu crom nu scade stratul adipos, nu influenţează creşterea masei musculare şi nici nu măreşte forţa. Recomandarea utilizării cromului se face în cazul persoanelor cu deficienţe, la indicaţia medicului, şi în cazul sportivilor cu diete sărace în crom. Antrenamentele obositoare, însoţite de un aport crescut de carbohidraţi, induc pierderea cromului prin urină. Cromul luat în exces poate fi periculos deoarece intră în competiţie cu fierul şi se poate ajunge la deficit de fier şi anemie. Prea mult crom poate afecta rinichii, ficatul şi duce la un ritm cardiac neregulat.
Zincul
Controlează şi reglează procesele metabolice, activitatea enzimelor şi ajută la dezvoltarea celulelor. Zincul se găseşte în cantităţi foarte mici în organism şi, din această cauză, este necesară o permanentă suplimentare a alimentaţiei cu preparate ce conţin zinc. Un aport insuficient, chiar pentru perioade scurte, de o săptămână, reduce ritmul de dezvoltare a musculaturii şi scade rezistenţa sistemului imunitar. Dacă doreşti consumul unui supliment alimentar cu conţinut de zinc, trebuie să ştii că acţionează cel mai eficient în asociere cu vitamina A, calciu şi fosfor. Ca supliment alimentar, se recomandă un consum zilnic de 15 mg, cantităţi puţin mai mari fiind valabile pentru diabetici. Conform datelor din literatura de specialitate, nivelul maxim fără efecte toxice este de 150 mg. Însă pentru cantităţi precise şi sigure pentru organismul tău, mergi la control la un medic specialist.
ATENŢIE
– Cu excepţia vitaminelor şi a mineralelor, nu sunt cunoscute efectele pe termen lung ale suplimentelor alimentare.
– Etichetele de pe cutia acestora trebuie să fie precise şi să conţină toate informaţiile necesare pentru o administrare corectă.
– Din cauza potenţialului de reacţii adverse sau de interacţiune cu diverse medicamente, suplimentele alimentare trebuie luate numai sub supravegherea unui medic specialist.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei