Sânzienele se sărbătoresc, în tradiția populară, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare care se mai numește și Cap de vară sau Drăgaică. Se spune că noaptea de Sânziene este una magică, deoarece toate minunile sunt posibile. Citește când sunt Sânzienele în 2020.
Cuprins:
Când sunt Sânzienele în 2020 – Pe ce dată este Drăgaica?
Numele de Sânziene provine de la zeița romană Santa Diana, cea care era patroana pădurilor și vânătorilor. Însă, contrar acestei denumiri, Sânzienele sunt cunoscute și sub denumirea de Drăgaicele (Drăgaica), Zânele, Frumoasele.
În Ardeal sărbătoarea este denumită Sânziene, în timp ce în Muntenia și Oltenia, sărbătoarea se numește Drăgaică.
Când sunt Sânzienele în 2020?
Sânzienele se sărbătoresc pe data de 24 iunie, atunci când, în noaptea de 23 spre 24 iunie, se deschid cerurile și Sânzienele încep să danseze.
- Semnificația sărbătorii de Sânziene este asociată cu cea a iubirii și fertilității.
Tot pe 24 iunie în calendar ortodox 2020, biserica ortodoxă sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Tradiții și obiceiuri de Sânziene
- Sărbătoarea de Sânziene este și sărbătoarea Soarelui, a dragostei, a bucuriei și a poftei de viață.
- Conform tradiției, Sanzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor.
- Fetele mari culeg flori de sânziene de pe câmp și împletesc coronițe pe care mai târziu le aruncă peste case. În cazul în care coronițele lovesc sau ajung să se agațe de horn, fata se va mărita în scurt timp.
- Florile de sânziene se pot lega și în formă de cruce, se duc la biserică pentru a fi sfințite și se păstrează. Se spune că ele ajută la tratarea bolilor, dar și la alungarea relelor.
- Odată cu venirea verii, de acum este un bun prilej să se culeagă plantele de leac, deoarece toate au o eficacitate sigură.
- În zorii zilei de 24 iunie, băieții se adună în cete mari și străbat satele în lung și lat cu flori de sânziene puse la pălărie.
- Gospodarii încearcă să afle care le va fi norocul la animale, tot cu ajutorul florilor de Sânziene. În seara din ajunul sărbătorii agață cununi de Sânziene la colțul casei orientat către răsărit și dacă, a doua zi, în coronițe este prins păr de la anumite animale sau puf/ pene de la păsări consideră ca anul va fi bun mai ales pentru acestea.
- Se spune că roua din noaptea de Sânziene are proprietăți miraculoase. În multe zone ale țării, credincioșii se spală ori se stropesc pe corp și pe față cu roua pentru a deveni mai frumoși, mai mândri și mai supli.
- Conform tradiției, se spune că roua de pe frunzele de sânziene ajută la vindecarea durerilor osoase și artrozei.
- De Sânziene se fac pomeni pentru cei ce nu mai sunt.
De Sânziene se alege Drăgaica
- Drăgaica se alege dintr-un grup de șapte fete. Este aleasă fata cea mai cuminte, frumoasă, bună la suflet și este împodobită cu spice de grâu, în timp ce restul fetelor se îmbracă în alb și întreg alaiul merge vesel prin sat.
- Tot acum se joacă dansul Drăgaicei. Un dans făcut pentru a atrage belșugul, pentru a proteja gospodăriile și ogoarele. Drăgaicele se plimbă prin sat și la colțuri fac câte o horă mare. Ele se plimbă tot satul, mai ales pe la casele plugarilor harnici. Fetele plimbă cu ele și o cruce înaltă care mai este denumită și Steagul Drăgaicei, o prăjină înaltă ce are la capăt o cruce împodobită cu flori de sânziene, spice de grâu și pelin.
- De Sânziene au loc și bâlciuri în sate. Acestea sunt ocazii perfecte pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Cele mai renumite bâlciuri au avut loc în buzău, Focșani, Buda județul Vrancea, Câmpulung Muscel, Cărbunești Județul Olt, Broșteni județul Mehedinți.
Sânzienele – Amuțitul Cucului
Sărbătoarea de Sânziene sau Drăgaică mai este denumită și Amuțitul Cucului. Se spune că dacă acesta se oprește din cântat înainte de Sânziene, va urma o vară secetoasă. Pasărea cântă doar trei luni pe an, de la echinocțiul de primăvară, atunci când este sărbătorită Buna Vestire, până la solstițiul de vară sau la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, pe data de 24 iunie.
Tradiții și superstiții de Sânziene
- Dacă se întâmplă să vezi o furnică roșie în ziua de Sânziene înseamnă că vei avea parte de mult noroc. Iar dacă vei găsi o furnică în portofel, nu-i face rau, căci îți va aduce mulți bani.
- Pentru a alunga spiritele rele, unii oameni obișnuiau să aprindă focuri, iar peste ele aruncau substanțe foarte puternic mirositoare.
- Noaptea de Sânziene este și noaptea în care pot fi descoperite comori. Se spune că acum răsare și floarea albă de ferigă, iar cel ce o va culege va fi ocrotit și va avea noroc.
- Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, în speranța că își vor visa ursitul.
- Femeile în vârstă obișnuiau să-și lege flori de sânziene la mijloc pentru a nu avea dureri de spate și de mijloc la muncile câmpului.
- Tot acum se fac previziuni meteorologice în funcție de momentul în care răsare Constelația Găinușei, se determină perioada prielnică pentru semănatul grâului de toamnă.
- Pentru a fi plăcute feciorilor, fetele se spală pe cap, în această zi cu fiertură de iarbă mare.
Ce nu ai voie să faci de Sânziene
- Se spune că dacă oamenii nu sărbătoresc așa cum se cuvine sărbătoarea, Sânzienele se supără și devine surate bune cu ielele sau Rusaliile. Ele se răzbună pe pe femei și li se va poci gura, iar bărbații vor suferi pedepse îngrozitoare.
În această zi nu se fac treburi în casă, nu se spală, nu se coase, nu se mătură. Cine face asta poate muri fulgerat.
Sursă foto: Shutterstock.com