► Semne că sunt probleme

De cele mai multe ori, nu este vorba de bătăi severe care să îi lase urme – slavă Domnului! – dar tot este de neîngăduit. Copiii evită, de multe ori, să le spună părinților despre astfel de probleme. Există anumite semne care te pot alarma:
► se poartă altfel decât de obicei, este mai tăcut;
► tresare din orice și încearcă să se ferească;
► mănâncă mai puțin sau compulsiv;
► nu doarme bine, are coșmaruri;
► nu mai face lucrurile care altă dată îi făceau plăcere.

► Mult tact din partea mamei

Semnele de mai sus pot indica și alte probleme. Vorbește cu el cu mult tact și află ce e în neregulă. Caută să îi asiguri confortul de care are nevoie, ca măcar acasă să se simtă în siguranță. Încercați să faceți împreună un plan pentru ca situația să nu se repete. „E greu de dat o rețetă pentru a evita conflictele, dar, gândindu-mă la copilul meu, cred că ar trebui încurajat să aibă un comportament deschis și demn. Învață copilul să aibă discernământ și ai încredere în el”, spune Cristina.

► Aliați – profesorii și colegii

Pe lângă faptul că ar trebui să vorbești cu profesorii sau chiar cu părinții copilului agresor, dacă situația este gravă, mai sunt câteva sfaturi pe care i le poți da celui mic pentru ca situația să nu se repete. Ar trebui să-l evite pe agresor și să se înconjoare de prieteni în situațiile în care îl poate întâlni. De exemplu, dacă îl atacă în drum spre casă, să nu îl mai parcurgă singur, ci împreună cu alți colegi și să-și asigure sprijin reciproc. Neapărat ar trebui să-i spună unui profesor ce se întâmplă. Nu este vorba de a fi sau nu pârâcios, dar anumite situații este mai bine să fie rezolvate așa. Dacă încearcă să-și facă singur dreptate, lucrurile se pot înrăutăți.

► BĂTĂUȘUL, IGNORAT

Oricât i-ar fi de greu, spune-i să nu îi răspundă agresorului. Acest comportament ar putea să îl ațâțe bătându-și joc de el. Este normal să se enerveze, dar, dacă îi răspunde, nu va face decât să îl întărâte. Cel mai bine ar fi să ignore toate remarcile răutăcioase care vin de la el. Uneori, bătăușul îl terorizează pentru a-i lua fie banii de buzunar, fie altceva. În acest caz, ar fi bine să nu mai aibă obiecte de valoare la el. În loc să-și cumpere ceva de la chioșc, ar putea veni cu mâncare de acasă și se poate duce și fără iPod sau alte „jucării” scumpe la școală.

ALINĂ-I RĂNILE!

„Dacă copilul vine bătut, primul lucru pe care îl ai de făcut este să îi alini rănile fizice și sufletești. Nu te revolta, nu te înfuria, ascultă-l calm și nu-l judeca. Dacă vede deschidere din partea ta, va avea curaj să fie sincer cu tine și altă dată. În funcție de vârsta lui și de gravitatea sau repetarea incidentului, poți decide dacă lași să treacă un eveniment ca acesta sau dacă mergi să discuți cu profesorii de la școală. Dar, înainte de toate, află și părerea copilului tău: e vorba și de o teroare psihică? E marginalizat? Este un conflict care ține de mai mult timp și care a degenerat în bătaie sau a fost doar un accident?”

 
 

Urmărește-ne pe Google News