A. M., Bucureşti

Răspuns: Candidoza bucală este cea mai frecventă afecţiune bucală, produsă de o ciupercă. Aceasta se găseşte în mod obişnuit în gură, dar devine activă numai când există factori generali sau locali favorizanţi.

Dintre cauzele locale pot fi menţionate: scăderea secreţiei salivare, tratamente cu corticosteroizi, igienă bucală deficitară, fumatul sau scăderea ph-ului local. Printre factorii generali se numără: tratamentele îndelungate cu antibiotice, cu citostatice sau corticosteroizi, scăderea imunităţii organismului, din cauza contraceptivelor orale, în cazul diabetului şi al malnutriţiei.

Igienizarea gurii este esenţială

Diagnosticul se pune după recoltarea de culturi de candida din leziunile prezente în cavitatea bucală. Împotriva acestei afecţiuni se recomandă o foarte bună igienizare a cavităţii bucale şi tratamentul local, combinat uneori cu cel pe cale generală cu diverse antifungice: Nistatin, Stamicin, Clotrimazol, violet de genţiană etc.

Se pot utiliza în paralel cu tratamentul antifungic şi clătiri cu apă şi bicarbonat de sodiu. De asemenea, afecţiunile favorizante în apariţia candidei trebuie ţinute sub control, iar tratamentele (antibiotice, corticosteroizi etc.) trebuie administrate în mod corect.

Îi puteţi trimite întrebările dv. medicului stomatolog pe adresa dentist@libertatea.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News