Rasa de câini Cane Corso a fost crescută pentru a vâna porcii mistreți, iar acum sunt cei mai buni câini de pază. Are capul mare, ochi rotunzi și urechi triunghiulare, botul scurt și coada groasă care, în general, se taie. Vezi și alte caracteristici ale rasei Cane Corso.
Cuprins:
Istoricul rasei
Rasa cunoscută azi era pe cale de dispariție, însă câțiva crescători au reușit să restabilească numărul de câini din câteva exemplare de rasă pură. Ulterior, a fost creată Asociația Cane Corso S.A.C.C și rasa a început să prindă viață.
La originea apariției rasei se spune că a stat la bază un câine masiv de război folosit de trupele romane, urmaș al Moloss-ului de Epir, un câine foarte puternic, cu un nivel ridicat de agresivitate, folosit și în arenă pentru luptele dintre animale.
Această rasă este cunoscută din sudul Italiei, acolo unde câinii erau prezenți în activitățile agro-pastorale și nu numai. Erau folosiți pentru mai multe activități, printre care paznic pentru turmele de animale, luptător cu prădătorii, vânător de porci mistreți, urși și cerbi, dar și apărător al familiei și casei.
Rasa aproape a dispărut în a doua jumătate a secolului XX, dar mai târziu au fost colectate câteva dintre ultimele exemplare de rasă pură din regiunile Puglia, Lucania și Sannio și spre finalul anului 1994 eforturile au dat roade și au fost recunoscute mai multe exemplare în mod oficial.
Cane Corso – caracteristici și descriere fizică
Este pe lista celor mai frumoase rase de câini mari, originară din Italia, care crește în înălțime până la 70 cm și atinge o greutate de până la 50 de kg și o durată de viață între 10 și 12 ani. Are un temperament protectiv, inteligent și poate fi agresiv uneori, mai ales atunci când este provocat.
Înfățișarea rasei se aseamănă cu câinii Mastiff. Au un corp musculos, foarte bine structurat și proporționat, cap mare și lat, ochii ieșiți în evidență, nasul și buzele negre, excepție fiind exemplarele gri/albastre, care pot avea nuanțe de gri pe piele. Blana patrupezilor este scurtă, cu păr fin și lucios.
Ce temperament are rasa Cane Corso
Rasa de câini este considerată una periculoasă, însă temperametul unui Cane Corso depinde în cea mai mare parte de modul în care acesta a fost dresat, dar și de comportamentul și atitudinea proprietarului.
De regulă, acești câini sunt structurați drept animale calme, afectuoase, echilibrate, cu instincte naturale de protecție, ba chiar sunt considerați cei mai frumoși câini din lume. Este devotat familiei din care face parte și își protejează oricând stăpânul, fără ezitare.
Este un câine puternic ce nu ar trebui lăsat nesupravegheat, deoarece poate provoca accidente, fără voia sa, datorită forței sale. În ceea ce privește întreținerea sa, câinii Cane Corso nu suportă bine frigul, iar bolile pot avea un impact semnificativ asupra rasei. Aceștia pot avea displazia de șold, de cot, torsiune gastrică sau afecțiuni ale pielii și probleme oculare.
Cum se dresează un câine Cane Corso
Rasa de câini este, în principiu, ușor de dresat, deoarece este o rasă inteligentă și își ia responsabilitățile în serios, executând orice serviciu în mod instinctual la un nivel înalt. Dresajul trebuie să fie ferm pentru această rasă, să existe multă socializare, fără forță sau agresivitate, pentru că în acest fel i se vor încuraja și lor pornirile agresive și irascibilitatea.
Dresat încă de la o vârstă fragedă, începând de la 6 luni, cu cele mai bune trucuri de dresaj canin, Cane Corso își ia în serios rolul de protecție, interacționează bine cu lumea din jur, este afectuos și grijuliu cu întreaga familie de adopție.
Cum să îngrijești un câine de rasă
Blana patrupezilor este moale și năpârlește adesea, mai ales toamna și primăvara, atunci când este sezonul de năpârlire pentru majoritatea raselor de câini. Blana trebuie periată o dată pe săptămână, pentru a-i îndepărta firele căzute și pentru a-i menține pielea sănătoasă. Pentru igienă se folosește o cârpă umedă cu care se masează blană în sensul de creștere a firelor de păr.
Pielea feței este indicat să fie curățată o dată la 3-4 zile. Se curăță pliurile pielii de pe cap, dar și zonele de sub ochi, deoarece acolo se poate acumula murdărie ce poate duce la apariția infecțiilor. Zona pleoapelor este foarte sensibilă pentru rasa Cane Corso, aici pot apărea afecțiuni precum entropionul sau ectropionul.
Urechile acestei rase pot fi cupate, este o practică veche motivată de trecutul de câine de vânătoare al rasei. Atât cuparea urechilor, cât și a cozii este o practică des întâlnită pentru această rasă.
Labele câinilor se verifică cel puțin o dată pe lună. Se verifică cu atenție starea pernuțelor și a ghearelor deoarece, datorită taliei impresionante, labele lor sunt intens solicitate.
Pui de Cane Corso
Femela din această rasă poate face de la 4 până la 13 pui de câine. Fiecare pui poate avea până la 500 de grame, iar de la naștere timp de două săptămâni va sta cu ochii și urechile lipite.
Din a treia săptămână încep să le apară primii dinți. Puii Cane Corso cresc repede, de la 5 luni vor depăși 20 de kilograme, ajungând chiar și până la 25 de kilograme, dacă sunt masculi.
Rasa de câini Cane Corso are un simț olfactiv foarte bine dezvoltat, este un excelent câine de pază, dar și un patruped liniștit și afectuos.
Sursă foto: Shutterstock.com