De unde provin?

Caperele sunt boboci imaturi de flori de la arbuștii Capparis, care cresc peste tot în Marea Mediterană, și au și o istorie. Planta datează de cel puțin 2.000 de ani î.Hr. – este menționată în epopeea sumeriană Gilgamesh, care a fost înscrisă pe tăblițe de piatră.

Una dintre principalele zone de producție este insula italiană Pantelleria, unde se spune că cresc cele mai bune capere din lume.

 Amplasarea insulei între Tunisia și Sicilia explică în mare măsură apariția lor în atât de multe bucătării diferite. Îi vei găsi din belșug în bucătăria din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Mediterană și sunt deosebit de comune în mâncărurile italiene și siciliene.

Mugurii sunt culeși manual, ceea ce înseamnă că pot fi scumpi la cumpărare, dar sunt mult prea delicați și fragili pentru a fi culeși la mașină.

E bine să mănânci capere?

Da și nu. Caperele sunt sărace în calorii (aproximativ 25 într-un borcan mic) și bogate în vitamine și minerale. Acestea fiind spuse, mugurii plini de savoare au și un conținut ridicat de sare, datorită modului în care sunt conservați. 

Deoarece sunt amare ca atare, caperele sunt depozitate în saramură sau ambalate în sare. Dacă ai grijă la consumul de sare, merită să ții cont de acest lucru.

Capere sau boabe de capere?

Sunt lucruri diferite, deși amândouă provin din arbustul de capere, așa că este ușor de înțeles de ce sunt adesea confundate. Caperele sunt mugurii nedeschiși, iar boabele de capere sunt fructele, recoltate mult mai târziu în sezon. 

Le poți mânca pe amândouă. Frunzele arbustului de capere pot fi și ele consumate.

Ce capere ar trebui să cumperi?

Poți cumpăra capere uscate și sărate, deși nu sunt la fel de ușor de găsit în Marea Britanie și au nevoie de mai multă clătire înainte de a le folosi. Se spune adesea că gustul caperelor uscate este mai bun, dar sunt și mai scumpe.

Caperele la borcan sunt mai ușor de găsit – chiar și supermarketurile mai mici le vor avea alături de muștar și murături. De obicei, sunt în saramură sau oțet, așa că au un gust mai ascuțit. De asemenea, rezistă câteva luni după ce borcanul a fost desfăcut.

Există un mic mit în legătură cu caperele, conform căruia cele mai mici sunt mai bune. Caperele mici sunt mai scumpe și se crede că au o aromă mai bună. Cu toate acestea, caperele obișnuite în supermarketuri sunt ideale pentru majoritatea mâncărurilor – nici prea mari, nici prea mici.

Ce se poate face cu capere?

Caperele sunt un ingredient atât de simplu, dar sunt unul care face ca tot ceea ce gătești să aibă un gust sofisticat și impresionant cu foarte puțin efort din partea ta. Este exact genul de ingredient pe care să îl ai la îndemână.

Cel mai bun mod de a te obișnui să gătești cu capere este să te limitezi la mâncăruri mediteraneene clasice. Odată ce le-ai stăpânit pe acestea, caperele sunt ușor de experimentat, deoarece își păstrează aroma în mod individual, în loc să acapareze întregul fel de mâncare.

Caperele sunt un deliciu cu pește – sunt unul dintre ingredientele cheie ale unui sos tartar tradițional. Poți adăuga câteva lingurițe și într-o salată Niçoise cu ton.

Încearcă un pește la cuptor cu capere și măsline; stropește fileurile de pește cu lămâie cu un sos de capere; adaugă-le la o salsa pentru a însoți somonul; acoperă cu ele tartinele sau pregătește spaghete puttanesca pentru o cină ușoară.

Dacă un fel de mâncare bogat, cum ar fi o friptură de miel, are nevoie de ceva care să îl echilibreze, caperele funcționează de minune. 

Aciditatea caperelor taie prin grăsimea din sosuri pe bază de unt sau maioneză. Chiar și doar amestecând caperele cu paste și unt cu usturoi, obții un prânz delicios.

Pasta de pește pentru iarnă. Cum se face

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News