Cuprins:
Căpșuni sau căpșune – cum se scrie corect
Pluralul substantivului căpșună dă multe bătăi de cap, cu atât mai mult cu cât există două forme și ambele sunt corecte.
În trecut, forma căpșuni nu era acceptată decât în cazul în care era vorba despre plantă, iar pluralul căpșune era cel corect când era forba despre fructe.
DOOM2 arată că substantivul “căpșună” are ca forme de plural acceptate (deci corecte) atât “căpșuni”, cât și “căpșune”. Astfel nu veți da greș, indiferent pe care dintre cele doua variante veți alege să o folosiți.
Este important de menționat faptul că ambele variante – căpșune sau căpșuni- sunt corecte în cazul fructelor, nu însă și atunci când vorbim de plante.
Așadar, în cazul în care vorbim despre plantă sau răsadurile acestei plante, singura variantă corectă este căpșuni.
Descoperă cum se scrie corect – cele mai frecvente greșeli gramaticale
Curiozități și lucruri mai puțin știute despre căpșuni și căpșune
- Din punct de vedere biologic, căpșunile aparțin familiei Rosaceae și subfamiliei Rosoideae, care includ și trandafiri.
- Pe lângă culoarea roșie, căpșunile pot fi albe, roz, galbene și aurii. Aceste soiuri sunt create prin încrucișarea căpșunilor sălbatice și prin salvarea semințelor din plantele de diferite nuanțe.
- Ai putea crede că o portocală are cea mai mare cantitate de vitamina C dintre toate fructele, dar căpșunile conțin de fapt mai multă. O boabă roșie dulce mare conține 10,5 mg, comparativ cu 70 mg de vitamina C într-o portocală.
- Potrivit cercetărilor, americanul mediu consumă aproximativ 8 kg de căpșuni proaspete pe an. Această cifră a atins un maxim istoric de 8,5 lire sterline pe cap de locuitor în 2020.
- Da, oamenii se pot teme de căpșuni, există o fobie numită fragariaphobia. Acest cuvânt a fost derivat din genul căpșunilor aparțin, Fragraria, împreună cu fobie, cuvântul pentru frică.
- Există o sărbătoare care celebrează căpșunile pe 20 mai. Ziua Națională a Culegerii Căpșuni încurajează oamenii să facă o excursie la o fermă locală de căpșuni pentru a culege căpșuni și pentru a-și planta propriile plante acasă.
- Romanii antici credeau în ideea potrivit căreia căpșunile ajută la ameliorarea diferitelor afecțiuni, inclusiv melancolie, leșin, inflamație și febră. Acest lucru se datorează probabil faptului conținutului mare de vitamina C.
Descoperă și delicioase rețete de dulceață de căpșuni.