Semințele, uleiurile și extractele de cardamom au proprietăți medicinale impresionante și au fost folosite în medicina tradițională de secole.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre planta de cardamon – unde se găsește
Cardamonul sau – după denumirea științifică – Elettaria cardamomum, este o plantă erbacee, perenă din familia ghimbirului, originară din sudul Indiei.
Lăstarii cu frunze ai plantei de cardamon pot atinge 1,5 până la 6 metri înălțime. Fiecare lăstar face numeroase flori de aproximativ 5 cm în diametru, cu petale verzui sau albe și cu vene purpurii.
Fructul întreg are de la 0,8 la 1,5 cm și este o capsulă ovală pe trei fețe, verde, conținând 15 până la 20 de semințe de culoare brun roșiatic până la negru maroniu.
Uleiul esențial apare în celulele mari care stau la baza epidermei stratului de semințe. Conținutul de ulei esențial variază de la 2 la 10%; componentele sale principale sunt cineol și acetat de α-terpinil.
Tipuri de cardamon
Există două tipuri principale de cardamon: cardamon negru și cardamon verde și există, de asemenea, cardamon alb, care este o versiune albită a cardamonului verde.
Cardamon verde
Cardamonul verde (Elettaria cardamomom) este cunoscut sub numele de cardamon adevărat. Acesta este cel mai comun soi pe care îl veți vedea vândut pe raionul de condimente din supermarket. Este alegerea cea mai bună pentru mâncăruri dulci, dar funcționează bine și în felurile de mâncare sărate. Versiunea albită, cardamonul alb, are mai puțină aromă. Este cultivat în zone tropicale, inclusiv India, Malaysia și Costa Rica.
Cardamon negru
Cardamonul negru (Amomum subulatum) are păstăi mai mari, de culoare maro închis. Are un ușor gust de fum care îl face mai potrivit pentru mâncărurile sărate, dar este utilizat și în mâncărurile dulci, mai ales în sudul Indiei. Este cultivat în Himalaya de est.
Cardamon – beneficii și proprietăți
Cardamonul conține substanțe chimice care ar putea trata spasmele intestinale, distruge unele bacterii, reduce umflarea și ajută sistemul imunitar.
Efect antibacterian
Cardamonul are efecte antibacteriene și poate trata infecțiile.
Cercetările arată că extractele de cardamon și uleiurile esențiale au compuși care luptă împotriva mai multor tulpini comune de bacterii.
Un studiu de laborator a examinat impactul acestor extracte asupra tulpinilor rezistente la medicamente de Candida, o ciupercă ce poate provoca infecții fungice. Extractele au fost capabile să inhibe creșterea unor tulpini de Candida.
Alte studii au arătat că uleiurile esențiale și extractele de cardamom au fost eficiente împotriva E.coli și Staphylococcus, bacterii care pot provoca intoxicații alimentare.
Menține sănătatea aparatului digestiv
Cardamonul este folosit de mii de ani pentru a ajuta digestia. Este adesea amestecat cu alte condimente medicinale pentru a ameliora disconfortul, greața și vărsăturile.
Cea mai cercetată proprietate a cardamonului, deoarece se referă la ameliorarea problemelor stomacale, este posibila sa capacitate de a vindeca ulcerele.
Într-un studiu, șobolanii au fost hrăniți cu extracte de cardamom, turmeric și frunze de sembung în apă fierbinte înainte de a fi expuși la doze mari de aspirină pentru a induce ulcere gastrice. Acești șobolani au dezvoltat mai puține ulcere în comparație cu șobolanii care au primit doar aspirină, fără aceste condimente.
Un studiu similar la șobolani a constatat că extractul de cardamom singur ar putea preveni sau reduce complet dimensiunea ulcerului gastric cu cel puțin 50%.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a ști dacă condimentul ar avea același efect împotriva ulcerelor la om.
Îmbunătățește funcțiile plămânilor și respirația
Compușii din cardamon pot ajuta la creșterea fluxului de aer către plămâni și la îmbunătățirea respirației.
Atunci când este utilizat în aromaterapie, cardamonul poate oferi un miros revigorant, care îmbunătățește capacitatea organismului de a utiliza oxigen.
Un studiu a cerut unui grup de participanți să inhaleze ulei esențial de cardamon timp de un minut înainte de a merge pe o bandă de alergat pentru intervale de 15 minute. Acest grup a avut o absorbție semnificativ mai mare de oxigen în comparație cu grupul de control.
Un alt mod prin care cardamonul poate îmbunătăți respirația și consumul de oxigen este prin relaxarea căilor respiratorii. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru tratarea astmului.
Alte beneficii ale cardamonului
În plus față de beneficiile menționate, cardamonul poate fi bun și în alte scopuri:
- Protecția ficatului: extractul de cardamon poate scădea nivelul crescut al enzimelor hepatice, al trigliceridelor și al colesterolului. De asemenea, poate preveni mărirea ficatului, ceea ce reduce riscul de boli hepatice
- Anxietate: un studiu la șobolani sugerează că extractul de cardamon poate preveni comportamentele anxioase. Acest lucru se poate datora faptului că nivelurile scăzute de antioxidanți din sânge au fost corelate cu dezvoltarea anxietății și a altor tulburări de dispoziție
- Pierderea în greutate: Un studiu realizat pe 80 de femei prediabetice supraponderale și obeze a găsit o legătură între cardamon și circumferința taliei ușor redusă.
Contraindicații
Cardamonul folosit drept condiment în mâncare, în cantități moderate este sănătos și are multe beneficii. De asemenea, nu s-au semnalat efecte adverse, nici atunci când este folosit în aromaterapie ca ulei esențial.
Totuși, în timpul sarcinii nu este recomandat să se utilizeze cardamon în cantități mari, ca tratament naturist, putând fi periculos pentru făt.
De asemenea, dacă aveți calculi biliari, nu luați cardamon în cantități mai mari decât cele găsite în mod obișnuit în alimente. Semințele de cardamon pot declanșa colici de calculi biliari.
Cum se folosește cardamonul în bucătărie
Cardamonul este folosit pentru condimentarea preparatelor dulci și sărate. Este utilizat pe scară largă în bucătăria indiană, din Orientul Mijlociu, arabă și suedeză. Este de două tipuri și este folosit ca păstăi întregi, semințe sau măcinate.
Cardamonul se găsește în amestecul de condimente garam masala care asezonează preparatele din carne și legume și în băuturile fierbinți, cum ar fi masala chai și cafeaua turcească.
Una dintre țările care consumă cel mai mult cardamon, în afară de India, este Suedia, unde cardamonul este folosit pentru a condimenta totul, de la produse de patiserie la hamburgeri și pâine.
- Dacă ești atras de bucătăria indiană, află totul despre ghee (unt clarificat) și ce rețete poți pregăti cu el!
Acesta se potrivește bine cu scorțișoara, nucșoară și cuișoare în rețetele de toamnă. Aceste condimente sunt, de asemenea, incluse în amestecurile de condimente indiene, cum ar fi garam masala. Băuturile, de la vin fiert la cidru fierbinte, vor căpăta un gust neașteptat și delicios de la cardamon.
Ce gust are cardamonul
Cardamonul verde are o aromă puternică, dulce, înțepătoare, cu note de lămâie și mentă. Cardamonul negru are o notă de fum mai pronunțată și este ușor mai mentolat.
Rețete cu cardamon
Cel mai comun mod de a utiliza cardamonul este în gătit. Este foarte versatil și se adaugă adesea la curry și tocănițe indiene, precum și la turtă dulce, pâine și alte produse de patiserie.
Cafea turcească cu cardamon
Ingrediente:
- o cană apă rece
- o lingură de cafea macinată extra fin
- 1/8 linguriță cardamon măcinat
- o linguriță de zahăr sau mai mult după gust – opțional
Mod de preparare:
Aduceți apa și zahărul (opțional) la punctul de fierbere într-un ibric.
Se ia de pe foc și se adaugă cafea și cardamon. Puneți ibricul la foc și lăsați să fiarbă. Scoateți-l de pe foc când cafeaua face spumă. Din nou, reveniți la căldură, până când cafeaua face din nou spumă. Puneți-le în două cești și lăsați-le două minute, astfel încât să se așeze zațul. Serviți-le cu plăcere!
Curry de pui cu cardamon
Ingrediente
- două bucăți piept de pui
- 400 ml smântână de gătit
- semințele de la 3-5 păstăi de cardamon măcinate
- 3 linguri de ulei
- două lingurițe de boabe de piper negru
- o linguriță de curcuma
- o linguriță de boia iute
- două lingurițe de boabe de coriandu măcinat
- 250 g roșii tocate
- sare, după gust
Mod de preparare:
Se macină semințe de cardamon. Se amestecă cu puțină smântână de gătit, că să formeze o pastă. Se încinge uleiul într-o tigaie mare. Se adaugă pasta de cardamom și boabele de piper negru și se prăjesc 2-3 minute, la foc mediu. Se adaugă carnea, curcuma, boiaua și coriandrul. Se amestecă bine și se sotează 10 minute, amestecând continuu. Dacă este nevoie, se mai adaugă puțină apă. Se micșorează flacăra și se adaugă restul de smântână, roșiile tocate și sare, după gust. Se continuă gătitul 5 minute, până ce carnea este fragedă. Se servește cu orez fiert.