Cuprins:
Există o întreagă știință în spatele impactului temperaturii asupra calității, cantității și obiceiurilor noastre de somn. Prioritizarea obținerii celei mai bune temperaturi pentru somn este o modalitate excelentă de a promova igiena sănătoasă a somnului și, în cele din urmă, de a obține un somn de mai bună calitate. Iar a avea un somn bun este important pentru sănătatea și starea de bine generală. Cei mai mulți oameni cred că somnul este momentul în care corpul se odihnește, dar este, de fapt, un moment în care corpul se regenerează și se recuperează. Descoperă ce spun experții despre temperatura ideală pentru un somn odihnitor!
De ce este importantă temperatura aerului pentru un somn odihnitor
Temperatura ambientală este un factor crucial de mediu atunci când vine vorba de a adormi și de a avea un somn bun.
La inițierea somnului, lumina ambientală scăzută și temperatura trimit semnale corpului că este momentul să secrete neurotransmițători care facilitează somnul. În timpul somnului, oscilăm între fazele în care temperatura corpului nostru este reglată diferit.
În timpul somnului REM, capacitatea umană de a regla temperatura este afectată. Aceasta înseamnă că, dacă temperatura camerei este ridicată, corpul nu se poate adapta la ea. Acest lucru duce la treziri frecvente din somn.
Descoperirile au arătat o scădere cu 5 până la 10% a eficienței somnului, pe măsură ce temperatura a crescut chiar și cu câteva grade peste 25 C.
Ciclul de somn este reglat de ritmul circadian. Ritmul circadian se bazează pe ciclul lumină-întuneric al soarelui și este controlat de o parte a creierului numită nucleu suprachiasmatic, situat în hipotalamus. Acest maestru „ceas corporal” își primește indicii de la o serie de factori de mediu și personali, variind de la cantitatea de expunere la lumină (cea mai semnificativă), până la exerciții fizice și temperatură.
Temperatura de bază a corpului tău în general, variază în jurul valorii de 37 grade Celsius, dar fluctuează toată noaptea. Scăderea temperaturii începe cu aproximativ două ore înainte de a merge la culcare, coincide cu eliberarea hormonului de somn melatonina.
În timpul somnului, temperatura corpului continuă să scadă, atingând un punct scăzut dimineața devreme și apoi încălzindu-se treptat pe măsură ce dimineața progresează. Coborârea termostatului pe timp de noapte poate funcționa în tandem cu aceste fluctuații naturale de temperatură, semnalând organismului că ora de culcare se apropie.
Principalul mod prin care corpul se răcește pentru somn este într-un proces numit vasodilatație, când ceasul circadian trimite un semnal pentru a crește fluxul de sânge către extremități. Acesta este motivul pentru care unii oameni pot avea mâini și picioare calde noaptea. În plus, persoanele care au picioarele reci poate prezenta un risc mai mare de insomnie la începutul somnului, posibil din cauza unei întreruperi a acestui proces, arată site-ul sleepfoundation.org
Care e temperatura ideală pentru un somn odihnitor
Temperatura din dormitor poate face, așadar, o diferență semnificativă asupra calității somnului. Cea mai bună temperatură a camerei pentru somn este de aproximativ 18 grade Celsius. Aceasta poate varia cu câteva grade de la persoană la persoană, dar majoritatea medicilor recomandă menținerea termostatului setat între 16 până la 20 de grade Celsius pentru un somn cât mai confortabil.
Cea mai bună temperatură de somn pentru bebeluși
Bebelușii pot beneficia de un dormitor cu unul sau două grade mai cald, până la 20,5 grade Celsius. Deoarece corpurile lor sunt mai mici și încă în curs de dezvoltare, ei sunt mai sensibili la schimbările de temperatură ambientală.
Unele cercetări sugerează că bebelușii ajung la maturizarea temperaturii până la vârsta de unsprezece săptămâni, in medie. În acest moment, ei încep să atingă o temperatură minimă a corpului de 36,4 grade Celsius în decurs de patru ore de la culcare, similar cu adulții.
Temperatura ideală de somn se schimbă odată cu vârsta?
Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru trece prin multe schimbări – una, fiind o scădere a temperaturii corpului și alta fiind o scădere a nivelului de melatonina și a nivelului de cortizol (hormonul stresului). Este posibil să fie nevoie să vă ajustați temperatura de somn în funcție de corpul dvs., dar ar trebui să evitați să o schimbați prea drastic într-un fel sau altul.
Ce se întâmplă când temperatura în timpul somnului e prea ridicată
Un dormitor prea cald poate interfera cu abilitățile de termoreglare ale corpului și poate provoca oboseală. Adesea, o persoană care este obosită se va simți obosită fizic și psihic, dar nu poate adormi.
Temperatura corpului afectează, de asemenea, calitatea somnului și timpul petrecut în diferite etape de somn. O temperatură corporală de bază mai ridicată a fost asociată cu o scădere a somnului reparator cu unde lente și calitatea subiectivă a somnului. În mod similar, o diferență mai mare de temperatură între corp și extremități, a fost asociată cu o eficiență scăzută a somnului și o probabilitate mai mare de a te trezi după ce ai adormit.
În timpul somnului REM, corpul încetează cea mai mare parte din reglarea temperaturii
În timp ce o temperatură mai rece în dormitor nu este considerată la fel de dăunătoare ca o temperatură prea caldă a dormitorului, aceasta poate provoca, de asemenea, disconfort și poate avea impact pentru somnul REM și tensiunea arterială. Pe lângă faptul că provoacă amețeli în ziua următoare, o scădere a somnului REM și cel cu unde lente pot avea un impact negativ asupra refacerii corporale și a sistemului imunitar, precum și asupra învățării, memoriei și a altor procese.
Sfaturi pentru menținerea unei atmosfere ideale în dormitor
Există mai multe moduri de a optimiza temperatura ideală pentru un somn odihnitor:
- Închiderea jaluzelelor pentru a reduce acumularea de căldură în timpul zilei
- Coborând termostatul noaptea
- Folosind un ventilator sau un aparat de aer condiționat sau o sticlă de apă caldă în nopțile reci
- Deschiderea ferestrelor pentru a aerisi
- Controlul umidității în dormitor
- Reducerea transpirației prin utilizarea celor mai bune saltele, cearșafuri, plapumă, cuvertură, pernă și pijamale pentru reglarea temperaturii
- Fă o baie caldă cu o oră sau două înainte de culcare pentru a stimula un efect natural de răcire
Pe lângă optimizarea temperaturii mediului în care dormiți, vă puteți ajuta corpul să se pregătească pentru somn susținând termostatul intern. Deoarece ritmul circadian este sensibil la fluctuațiile de lumină, dietă și exerciții fizice, momentul acestor activități poate afecta temperatura corpului și, potențial, somnolența.
Obiceiurile de igienă a somnului cum ar fi mersul la culcare la aceeași oră în fiecare noapte, evitarea cofeinei și alcoolului înainte de culcare și menținerea unui dormitor întunecat și liniștit vă vor ajuta să vă setați ceasul corporal și temperatura de somn într-un program constant.
Lucruri interesante despre somn și vise
Somnul este unul dintre cele mai importante procese reglatoare și regeneratoare din viața noastră, așadar, pe lângă temperatura ideală pentru un somn odihnitor, este bine să cunoaștem și câteva lucruri interesante despre felul în care dormim și visăm.
Visele sunt o experiență umană universală care poate fi descrisă ca o stare de conștiință caracterizată prin apariții senzoriale, cognitive și emoționale în timpul somnului. Nu există nicio stare cognitivă care să fi fost la fel de amplu studiată și totuși la fel de des înțeleasă greșit ca visarea. Există diferențe semnificative între abordările neuroștiințifice și psihanalitice ale analizei viselor.
Descoperă ce înseamnă când visezi că zbori
Experții în neuroștiință sunt interesați de structurile implicate în producerea viselor, organizarea viselor și narrabilitatea. Psihanaliza se concentrează asupra sensului viselor, plasându-le în contextul relațiilor din istoria visătorului. Rapoartele despre vise tind să fie pline de experiențe emoționale și vii, care conțin teme, preocupări, figuri și obiecte care corespund îndeaproape vieții de veghe. Aceste elemente creează o „realitate” nouă din nimic aparent, producând o experiență cu un interval de timp și conexiuni realiste.
Fazele somnului
Stadiul 1: Implică somn ușor, mișcarea lentă a ochilor și activitate musculară redusă. Această etapă formează 4 până la 5% din totalul somnului.
Stadiul 2: Mișcarea ochilor se oprește și undele cerebrale devin mai lente, cu explozii ocazionale de unde rapide numite fuse de somn. Această etapă formează 45 până la 55% din totalul somnului.
Stadiul 3: Unde cerebrale extrem de lente numite unde delta încep să apară, intercalate cu valuri mai mici și mai rapide. Aceasta reprezintă 4 până la 6% din somnul total.
Stadiul 4: Creierul produce unde delta aproape exclusiv. Este dificil să trezești pe cineva în etapele 3 și 4, care împreună sunt numite „somn profund”. Nu există mișcare a ochilor sau activitate musculară. Oamenii treziți în timpul somnului profund nu se adaptează imediat și adesea se simt dezorientați timp de câteva minute după trezire. Aceasta formează 12 până la 15% din somnul total.
Stadiul 5: Această etapă este cunoscută sub numele de mișcare rapidă a ochilor (REM). Respirația devine mai rapidă, neregulată și superficială, ochii trec rapid în diferite direcții, iar mușchii membrelor devin temporar paralizați. Ritmul cardiac crește, tensiunea arterială crește, iar bărbații dezvoltă erecții ale penisului. Când oamenii se trezesc în timpul somnului REM, ei descriu adesea povești bizare și ilogice. Acestea sunt vise. Această etapă reprezintă 20 până la 25% din timpul total de somn.