Cuprins:
Ce este un sistem numeric
Cu aproximativ 3000 de ani în urmă, oamenii aveau nevoie să măsoare, să numere și să descrie diferite cantități. La început, ei aveau nevoie doar de numere întregi, însă, mai târziu, au fost introduse numerele raționale. În matematica modernă, vorbim despre diferite categorii de numere, cum ar fi numerele reale, numerele complexe, numerele raționale și iraționale etc.
Oamenii moderni trebuiau să țină evidența scrisă a lucrurilor pe care le dețineau, le depozitau ori pe care le vindeau, aflăm de pe site-ul Differencebetween.com. Aceștia aveau nevoie de un sistem convenabil și standardizat de simboluri cu care să poată reprezenta numerele, iar un astfel de sistem de simboluri poartă denumirea de sistem numeric. De-a lungul istoriei au fost introduse diferite sisteme numerice, iar sistemul numeric hindu-arab este cel mai frecvent utilizat în matematica de astăzi.
Cifrele: ce sunt și origine
Termenul de cifră își are originea în sanscritul sifr (de fapt, sunya, care a devenit as-sifr/sifr), care înseamnă loc gol/vid și care era folosit la începuturi pentru a denumi cifra 0. Cifra este un simbol utilizat pentru a reprezenta unul sau mai multe numere. În sistemul numeric zecimal, care este cel mai des folosit, există zece cifre arabe, și anume 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, iar toate numerele sunt alcătuite folosind aceste „blocuri de bază”, potrivit Geeksforgeeks.org.
O precizare se impune referitor la cifra „zero”, care este considerată și număr, notat fiind cu cifra 0. Aceste cifre arabe sunt folosite aproape peste tot în lumea modernă și provin nu din Arabia cum ar crede mulți, ci din India secolului al VI-lea sau al VII-lea d.Hr. Spre exemplu, numărul 89 este format din două cifre, adică 8 și 9, iar numere precum 15, 50 sau 105 sunt formate din cifrele 0, 1 și 5. Cu toate că cifrele sunt considerate elemente de bază, ele nu au o valoare proprie completă decât în contextul unui număr. Dacă luăm spre exemplu cifra 2, aceasta capătă sens doar în momentul în care este plasată într-un sistem numeric, unde poate reprezenta două unități sau face parte dintr-un număr mai mare.
Ce sunt cifrele romane
De asemenea, vechii romani nu foloseau cifrele noastre moderne sau cele arabe orientale. În schimb, ei aveau șase „numerale” de bază care puteau fi combinate pentru a forma alte „numerale”. Există șapte numerale romane și sunt reprezentate prin literele I, V, X, L, C, D și M. Echivalentul arab al acestor cifre romane sunt 1, 5, 10, 50, 100, 500 și, respectiv 1000. Numere precum 13, 26 sau 2022 pot fi scrise cu ajutorul cifrelor romane după cum urmează: XIII, XXVI, MMXXII.
Aceste combinații sunt, de asemenea, „numerale”, deoarece un numeral reprezintă orice simbol, cifră sau grup de cifre/simboluri utilizate pentru a reprezenta un număr. Cifrele și numerele romane sunt inutile pentru a face orice fel de calcule matematice rezonabile, însă au supraviețuit de-a lungul istoriei în principal datorită faptului că sunt ciudate și te pot face să pari mai sofisticat. De asemenea, oamenilor le place cum arată cifrele romane pe cadranele ceasurilor, relatează Houseofmaths.co.uk.
Cifrele pot fi și numere
Într-un fel, cifrele sunt ca literele din alfabetul limbii române, care conține 31 de litere și folosește 26 de caractere ale alfabetului latin, unde se adaugă și cinci caractere suplimentare formate prin aplicarea de semne diacritice. Astfel, utilizările literelor, de la A la Z, sunt limitate, însă doar când folosești șiruri de litere ca elemente de construcție pentru a scrie diverse cuvinte puterea literelor devine evidentă.
La fel stau lucrurile și în cazul celor zece cifre, de la 0 la 9. Acestea au o utilitate limitată până când începi să construiești șiruri de cifre, adică numere. Cu doar zece cifre poți forma numere oricât de mari dorești. Însă, o cifră poate avea atât o valoare de poziție, cât și o valoare nominală. Spre exemplu, 1 este atât o cifră, cât și un număr sau, altfel spus, este un număr format dintr-o singură cifră. Valoarea unui număr este unică. Spre exemplu, 5, 555 sau 55.555 au propria lor valoare numerică. Dar, valoarea unei cifre poate să difere în funcție de poziția pe care o ocupă în cadrul unui număr. Cu alte cuvinte, o cifră deține o valoare de poziție, se mai precizează pe site-ul Differencebetween.com.
Ce este un număr?
Un număr (n.n. – din latinescul numerus) este o cifră sau un șir de mai multe cifre care sunt utilizate pentru a măsura, a ordona sau pentru a descrie diferite cantități. Numerele pot fi exprimate cu ajutorul cifrelor, dar au o semnificație mai largă decât simbolurile care le reprezintă. Acestea pot să fie formate dintr-o singură cifră, din două cifre, din trei cifre și așa mai departe.
Un număr este caracterizat pe baza numărului de cifre care îl compun sau, altfel spus, acesta poate fi scris folosind una sau mai multe cifre. Numerele sunt nelimitate și cu cât un număr conține mai multe cifre, cu atât valoarea acestuia va fi mai mare. De asemenea, numerele se împart în mai multe categorii, putând fi întregi, fracții, zecimale sau chiar complexe. Numerele naturale (n.n. – 1, 2, 3,…) sunt folosite pentru a număra obiecte pentru a calcula ori pentru a cântări, numerele întregi (…, -2, -1, 0, 1, 2, …) includ atât numerele naturale, cât și valorile negative.
Numere raționale (fracții) pot fi exprimate ca raport între două numere întregi, numerele iraționale, cum ar fi √2 sau π (Pi – 3,14) nu pot fi scrise sub formă de fracție, în timp ce numerele reale includ atât numerele raționale, cât și pe cele iraționale.
Cum se scriu corect cifrele și numerele
Scrierea corectă a cifrelor și a numerelor depinde de context și de sistemul numeric pe care îl folosim. Numerele pot fi redate atât cu litere, cât și cu cifre. Spre exemplu, într-un document cu caracter juridic, în care consemnarea unui număr este deosebit de importantă, acel număr trebuie scris numai în litere, însă de cele mai multe ori, se scrie și în cifre și în litere, așa cum este corect. În limba română există câteva reguli clare în acest sens.
Astfel, în textele literare, cifrele 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, „numărul 10” și numerele rotude (ex.: o sută, o mie, etc.) trebuie scrise cu litere. În ceea ce privește numeralele de la 1 la 19 inclusiv, nu se utilizează prepoziția „de”. În schimb, pentru numerele de la 20 inclusiv și mai mari, folosirea prepoziției „de” este obligatorie. Totuși, în cazul numerelor de la 20 în sus, inclusiv 20, care se termină cu un număr între 1 și 19, prepoziția „de” nu se folosește. În același timp, numerele scrise în cuvinte, începând de la 21, trebuie să includă conjuncția „și” între zeci și unități.
Atunci când scriem numere mai mari, care conțin mai mult de trei cifre, trebuie să folosim un separator pentru a grupa cifrele câte trei, începând de la dreapta (ex.: 1.000 10.000, 100.000), conform Ecreator.ro. Acest separator este punctul sau spațiul, însă experții în lingvistică spun că este mult mai corect ca în loc de spaţiu să se folosească punctul. Atunci când scriem în cuvinte numere care conțin mai mult de trei cifre, sub formă de text, nu se folosește niciodată virgula.
Spre exemplu, nu este corect să scriem „cinci mii, trei sute cincizeci și nouă”, ci „cinci mii trei sute cincizeci și nouă”. Pe de altă parte, când scriem în cuvinte numere mai mari de trei cifre, sub formă de text, nu se folosește virgula. Pentru numerele zecimale, virgula este utilizată ca separator între partea întreagă și cea fracționară (ex.: 3,14).
Alte reguli de folosire a cifrelor și numerelor
- Consistența stilistică – într-un document formal este recomandat să se păstreze un stil consecvent în care să se folosească fie cifre, fie litere, în funcție de context.
- Numerele în titluri – în general, în titlu, numerele se scriu cu litere (ex.: „Zece sfaturi de cum să conduci în siguranță pe zăpadă”).
- Unități de măsură – numerele urmate de unități se scriu u cifre (ex.: 50 cm, 100 km/h).
- Numerele ordinale – se folosesc cifre romane sau arabe, în funcție de stilul documentului (ex.: secolul al XIX-lea, capitolul 2).
- Evită confuziile – nu folosi simultan punct și virgulă în același număr (ex.: 1.234,56 este corect, dar 1,234.56 este greșit în limba română).
Foto: Shutterstock.com
NicioLae • 01.12.2024, 19:54
Atâta polologhie care mai degrabă te bagă în ceață. De ce sa ajungi la tipuri de cifre, la reguli de formare a numerelor, chestii irelevante pentru a lămuri diferență dintre cifre și numere. O simpla comparație cu literele și cuvintele ar fi fost lămuritoare. O literă este un simbol grafic, asociat (la noi) unui sunet. Un cuvânt este format dintr-una sau mai multe litere și are un anumit înțeles, este asociat unei noțiuni. Analog, cifra este de asemenea un simbol grafic, pe când un număr este format dintr-una sau mai multe cifre și are o semnificație cantitativa.