Cafeaua: ce este, origini și istorie

Cunoscută drept una dintre cele mai apreciate băuturi din lume, cafeaua este o infuzie aromată, care se obține din semințele (boabe) prăjite ale plantei Coffea. Boabele de cafea provin din fructele unor arbori care cresc în peste 70 de țări, iar cele mai importante regiuni cultivatoare sunt America Latină, Asia de Sud și Sud-Est și Africa.

În lume există câteva specii de arbori de cafea, însă două dintre acestea sunt cele mai cultivate la nivel mondial: Coffea Arabica și Coffea Canephora (Robusta), potrivit NCA. Acestea sunt responsabile pentru cele două tipuri principale de cafea, și anume arabica, apreciată pentru gustul său fin și pentru aciditatea subtilă, și robusta, recunoscută pentru aroma mai intensă și pentru conținutul ridicat de cofeină.

Cafeaua are un pH de aproximativ 5.0-5.1, deci ușor acidă, și este renumită pentru efectul său stimulator asupra sistemului nervos datorită conținutului de cafeină. Povestea cafelei a început în secolul al IX-lea, în nord-estul Etiopiei, acolo unde un păstor local a descoperit pentru prima dată efectele energizante pe care această plantă le avea asupra caprelor sale.

Cu toate acestea, cultivarea sistematică a cafelei a avut loc mai întâi în sudul Arabiei. Cele mai vechi dovezi care atestă consumul de cafea datează, însă, din secolul al XV-lea, fiind asociate cu practicile religioase ale sufiților din Yemen, care utilizau băutura în ritualurile lor spirituale. Mai târziu, cafeaua a fost adusă în India și în Europa, mai exact în Italia și s-a extins ulterior în întreaga lume, inclusiv în Indonezia și pe continentul american.

Ce este espresso și cum se prepară

Cafeaua espresso este o băutură intensă și concentrată obținută prin trecerea rapidă a apei fierbinți sub presiune prin cafea măcinată fin, care se consumă ca atare sau cu foarte puțin zahăr. O doză de espresso are, în medie, în jur de 30 de grame. Unele persoane preferă mai mult espresso și beau ceea ce italienii numesc un „doppio” (n.n. – shot dublu) sau chiar un triple shot.

Un espresso are trei părți: partea de jos, care este mai închisă la culoare, partea de mijloc, care este mai deschisă la culoare, și stratul de deasupra spumos, de culoare deschisă, cunoscut sub numele de „crema”. Bulele de aer din crema dau unui espresso gustul său caracteristic. Espresso este baza pentru mai multe băuturi, precum cappuccino, latte, americano și macchiato, potrivit Cornercoffeestore.com.

Cum se prepară un espresso

Un espresso clasic de 30 ml se obține folosind șapte grame de cafea specială pentru espresso, de preferință proaspăt măcinată pentru a păstra aroma intensă și bogată. Cafeaua se așază în portafiltru, unde este presată uniform, după care apa purificată, cu o temperatură cuprinsă între 88 și 95 de grade Celsius, este trecută prin cafea sub o presiune de 9-10 bari.

Secretul unui espresso de calitate constă în extragerea acestuia în 25-30 de secunde. Un espresso ideal se scurge din portafiltru cu consistența mierii calde, având o culoare profundă, roșu-brună, și o cremă deasupra, care reprezintă între 10 și 30% din volum. Această cremă este un indiciu al unei preparări corecte și al calității cafelei, aflăm de la experții de la Perfectespresso.ro.

Prepararea unui espresso impecabil este ghidată de cei patru „M” esențiali: Macinazione, adică măcinarea corectă a cafelei, care trebuie să fie uniformă și potrivită, Miscela – alegerea unui amestec de cafea echilibrat și de calitate, Macchina – utilizarea unui espressor performant, care poate menține parametrii de temperatură și de presiune constanți și, nu în ultimul rând, Mano – îndemânarea și experiența unui barista, care controlează fiecare etapă a procesului.

Ce este cafeaua americano

Cafeaua americano este o băutură rezultată din combinarea unui shot de espresso cu apă fierbinte

Cafeaua americano este o băutură rezultată din combinarea unui shot de espresso cu apă fierbinte, pentru a crea o băutură mai diluată și mai puțin intensă comparativ cu un espresso pur. Procesul de preparare al acestei cafele are ca rezultat o aromă mai puțin concentrată și poate disipa o parte din amăreala pe care o întâlnești la un espresso simplu.

Cafeaua americano are mai mult lichid, astfel încât sunt mai ușor de savurat și durează mai mult decât un espresso. Un Americano clasic poate să aibă până la 230 de grame. Deoarece este mai mare și mai puțin concentrat, acest tip de cafea se apropie de cafeaua obișnuită picurată sau turnată. Acestea pot fi servite cu zahăr sau cu frișcă, mai precizează sursa citată. Cafeaua americano a fost popularizată de soldații americani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aceștia diluau espresso-ul italian pentru a semăna mai mult cu cafeaua filtrată pe care o consumau acasă.

Cum se prepară o cafea americano

O cafea americano se servește, de obicei, într-o ceașcă de 170 ml, iar proporțiile standard pot varia între ½ espresso și ½ apă fierbinte sau ⅓ espresso și ⅔ apă fierbinte. Ordinea de preparare este foarte importantă la o cafea americano. Astfel, mai întâi se pregătește shot-ul de espresso cu o spumă consistentă peste care se adaugă apa fierbinte.

Trebuie să știi că o cafea americano nu trebuie neapărat să aibă aceeași spumă consistentă ca în cazul unui espresso deoarece aceasta se dizolvă odată cu adăugarea apei. Dacă ordinea de preparare este inversată, adică dacă vei turna shot-ul de espresso peste apa fierbinte, băutura ta se va transforma într-un Long Black, o cafea populară în Australia. Pentru a prepara o cafea americano foarte bun este esențial să folosești cafea boabe de bună calitate, însă nu există un anumit tip de cafea boabe, ci poți alege un sortiment care îți place. Chiar și un amestec utilizat pentru cafeaua la filtru poate fi potrivit, diferențele fiind date de prăjirea boabelor, de compoziția amestecului și de metoda de preparare.

Diferența dintre un espresso și o cafea americano

Principalul detaliu care face diferența între un espresso și o cafea americano îl reprezintă apa fierbinte care se adaugă pentru prepararea celei din urmă. În același timp, așa cum am precizat, espresso-ul este o cafea mai intensă, cu o aromă concentrată și un volum redus, care se consumă de obicei ca atare sau ca bază pentru alte tipuri de cafele. Pe de altă parte, trebuie să știi că un americano este o variantă diluată a espresso-ului, având o intensitate mai scăzută, dar și fiind mai asemănătoare cu cafeaua filtrată. Însă, dincolo de aceste aspecte, diferența majoră care există între cele două tipuri de cafele constă în proporția dintre cafea și apă, ceea ce influențează atât gustul, cât și textura licorii magice de dimineață.

Câtă cofeină conține un espresso vs un americano

Cafeaua reprezintă un mijloc de a trece peste zilele lungi și obositoare de muncă. Energia pe care o poți obține din cafea se datorează conținutului de cofeină al acesteia, care îmbunătățește starea de vigilență, concentrarea și conferă un impuls de energie.

Unele tipuri de cafea pot conține mai multă cofeină comparativ cu altele, iar în funcție de preferințele tale, cunoașterea conținutului de cofeină al acestor băuturi te va ajuta să te decizi care dintre ele îți place și se mulează pe nevoile tale. După cum am precizat anterior, o cafea americano este preparată de obicei dintr-o doză dublă de espresso, însă poate fi obținută și dintr-o singură doză, relatează Lifeboostcoffee.com.

Spre exemplu, un espresso conține 68 mg de cofeină, ceea ce înseamnă că nivelul de cofeină dintr-o cafea americano este tot de 68 mg de cofeină, în cazul celei obținută dintr-un singur shot de espresso, și de 136 mg de cofeină, pentru cea preparată dintr-o doză dublă de espresso.

Câte calorii conțin un espresso și un americano

Într-o lume în care multe alimente sunt pline de calorii, iar sănătatea este una dintre principalele noastre preocupări, alegerea unei cafele mai sănătoase, care îngrașă mai puțin, este întotdeauna un aspect de luat în considerare. Atât espresso, cât și americano sunt cafele negre și, prin urmare, nu conțin calorii, atâta timp cât nu adaugi nimic în ele. Știm cu toții că, de obicei, caloriile din cafea provin din adăugarea de lapte și de zahăr. Totuși, dacă torni lapte în espresso, acesta devine cappuccino sau latte.

De asemenea, unele persoane preferă să adauge lapte la cafeaua americano, iar acestea sunt adesea comandate cu lapte cald sau rece alături de zahăr sau îndulcitor. Un adaos de aproximativ 55-65 ml de lapte cu conținut scăzut de grăsimi echivalează cu circa 25 de calorii. În același timp, o linguriță cu zahăr conține aproximativ 16 calorii, așa că o alternativă mai bună este să adaugi un îndulcitor fără calorii. În orice caz, alegerea unui espresso sau a unui americano este de obicei cea mai sănătoasă opțiune deoarece alte tipuri de cafele, cum ar fi latte, cappuccino și cele aromate, pot conține mai multe calorii.

Foto: Shutterstock.com

Află și în cât timp trebuie să bem cafeaua după preparare

 
 

Urmărește-ne pe Google News