Cuprins:
Ce înseamnă langoș
Langoşul este un preparat din bucătăria ungurească. Numele vine din cuvântul „lang”, ceea ce în maghiară înseamnă „flacără“, făcându-se probabil referire la modul în care se prepară acest produs.
Mulți spune că, de fapt, langoșul ar fi ajuns la unguri de la turci, alții sunt de părere că au o istorie chiar mai îndepărtată și fac parte din bucătăria maghiarilor de pe vremea romanilor, fiind inițial un tip de foccacia.
Langoși găsim atât pe plaiurile mioritice și în Ungaria, cât și în Austria și alte țări vecine. Ei sunt adesea asezonați cu smântână, brânză sau cașcaval și, uneori, chiar și cu alte adaosuri.
Ce este o scovergă
Scovergile ne amintesc multora dintre noi de copilărie, pentru că sunt un preparat tradițional românesc. Acest preparat se făcea, mai ales în zonele rurale, în aceeași zi în care se prepara și pâinea. Scovergile erau obținute din aluatul de pâine dospit care apoi era împărțit. O bună parte din acest aluat era pus la cuptor pentru a se face pâine, iar o altă parte era împărțit în biluțe mici care se întindeau cu mâna sau cu făcălețul în formă de lipie și apoi se prăjeau în untură sau ulei vegetal.
În unele regiuni scovergile erau întinse sub formă de turte, în altele era răsucit aluatul. Odată prăjite, scovergile erau asezonate cu diverse ingrediente – fie zahăr presărat deasupra, fie brânză, gem sau alte ingrediente, după preferințe și posibilități.
Scovergile puteau reprezenta un desert delicios și mult așteptat, un mic dejun sau o gustare. Oricum ar fi fost, aceste turte de aluat dospit erau foarte îndrăgite.
Care este diferența dintre langoș și scovergă
Principala diferență dintre langoș și scovergă poate fi reprezentată de originea preparatului. Însă fie că vorbim despre langoși ungurești, fie că vorbim despre scovergi românești, ingredientele din care se face aluatul pentru cele două preparate sunt aceleași: făină, apă, drojdie și un praf de sare.
Cu toate acestea, multe rețete de langoș pot include în compoziția aluatului și lapte, ceea ce poate reprezenta încă o diferență între langoș și scovergă. Ba, mai mult, există și rețete de langoș care încorporează piure de cartofi, ceea ce reprezintă o diferență semnficativă între un langoș astfel preparat și scovergă.
De asemenea, pot fi diferențe între umpluturi sau topping-uri, langoșile fiind însoție frecvent de smântână și/sau caș, iar scovergile mai degrabă sunt simplu asezonate cu puțin zahăr. Acest lucru depinde însă mult și de preferințele celor care le prepară.
Cum se prepară scovergile
Scovergi pufoase
Ingrediente:
- 600 g făină
- 25 g drojdie proaspătă
- 270 ml apă
- 1/2 lingurita sare
- 250 ml ulei
- 1 și 1/2 lingură zahăr tos
- esență de vanilie
- zahăr pudră
Mod de preparare
Încălziți apa și dizolvați în ea cubulețul de drojdie cu sarea, zahărul tos și esența de vanilie. Cerneți făina treptat într-un castron mediu spre mare – sau un lighenaș. În mijlocul stratului de făină faceți un gol, o adâncitură, în care turnați apa de mai sus. Încetișor, la început cu o lingură de lemn și apoi cu mâna, omogenizați compoziția până obțineți un aluat elastic pe care îl puteți desprinde ușor de pe mână.
Acoperiți cu un prosop curat vasul și puneți-l undeva la cald pentru aproxmativ 30 de minute, să crească aluatul. Împărțiți aluatul crescut în grămăjoare de dimensiuni egale pe care le întindeți apoi pe un fund de lemn ori cu mâna, ori cu sucitorul.
Mărimea lor să nu depășească suprafața tigăii în care urmează să le prăjiți. Puneți uleiul în tigaie la încins. Prăjiți, rând pe rând, pe ambele părți, fiecare scovergă în parte. Scurse de ulei, le puneți pe o farfurie, una peste alta, presărând pe fiecare în parte (dacă doriți, desigur) zahăr pudră.
Puteți să le consumați fie ca desert, cu miere, dulceață sau gem, sau ca aperitiv sărat, cu smântână, brânză rasă, cașcaval sau fâșii de șuncă presărate deasupra. Sursă retete.unica.ro
Scovergi răsucite
Ingrediente:
- 600 g de făină,
- 30 g de drojdie uscată,
- o linguriţă de zahăr,
- 100 ml de apă călduţă,
- esenţă de vanilie,
- sare după gust,
- ulei pentru prăjit,
- 50 g de zahăr pudră.
Mod de preparare
Se amestecă făina, drojdia, zahărul, sarea, mirodeniile şi apa pentru a obţine o cocă potrivită. Se lasă la dospit circa 20 de minute.
Se întinde sub formă de foaie groasă de circa un centimetru. Se taie bucăţi în formă de romb, se crestează pe mijloc şi una din părţi se trece prin interior. Se prăjesc în ulei, apoi se scurg bine şi se pudrează cu zahăr.
Descoperă și alte delicioase rețete de scovergi.
Cum se prepară langoși
Rețetă de langoși simpli
Ingrediente
- 250 g făina
- 150 ml apa călduță
- 1/2 cub de drojdie proaspată
- 1 praf sare
- 2 linguri zahăr
- 2 căni ulei
- pentru umplutură – 200 g brânză sau alte umpluturi la alegere
Mod de preparare
Dizolvă într-un castron drojdia şi amestecă cu apă călduţă, sare şi zahăr. Adaugă făina şi frământă bine preparatul.
Pune aluatul frământat într-un vas uns cu ulei, acoperă cu un prosop. Lasă la cald, ferit de curent, să crească, pentru aproximativ 30 de minute.
Pune ulei la încins într-o tigaie şi desfă cu o lingură, sau cu mâna, bucăţi din aluat crescut.
Se aplatizează (turtesc) bucăţile de aluat și, dacă nu le vrei simple, pune umplutura (de brânză, brânză cu verdeţuri, stafide, fructe, gem, etc.).
Lipește marginile, ca într-un plic şi pune în uleiul încins, la prăjit, circa 2 minute pe fiecare parte, până devin aurii.
Se scot langoşile pe șervețele de hârtie şi se lasă la scurs. Fiecare bucățică de langoși se pudrează cu zahăr sau scorţişoară, după gust. Se servesc calde. Sursă – retete.unica.ro.
Langoși cu lapte
Ingrediente:
- 500 g făină
- 7 g drojdie uscată (1 plic)
- 250 ml lapte călduț
- 2 lingurițe zahăr
- 1 linguriță sare
- 2 ouă
- Coajă rasă de la o lămâie
- Ulei pentru prăjit
- smântână și/sau brânză pentru umplutură
Mod de preparare
Într-un castron mare, amestecă făina cu drojdia uscată, zahărul și sarea.
Adaugă ouăle și laptele călduț treptat în amestecul de făină, amestecând continuu până obții un aluat moale. Poți să folosești și un mixer pentru aluat dacă dorești.
Adaugă coaja rasă de lămâie în aluat și continuă să amesteci până când toate ingredientele sunt bine încorporate și aluatul este elastic și neted.
Acoperă castronul cu un șervețel curat sau cu folie de plastic și lasă aluatul să crească într-un loc călduț și lipsit de curent pentru aproximativ o oră sau până când și-a dublat volumul.
După ce aluatul a crescut, încinge uleiul într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță la foc mediu.
Ia bucăți mici de aluat, formează turte rotunde sau ovale și prăjește-le în uleiul încins până devin aurii și sunt gata în interior. Asigură-te că le întorci pentru a se prăji uniform pe ambele părți.
După ce sunt gata, scoate langoșile pe un șervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
Adaugă brânză, smâtână sau alte umpluturi la alegere.
Langoși cu cartofi, smântână și usturoi
Ingrediente pentru aluat:
- 300 g cartofi
- 300 g făină
- 7 g drojdie uscată (1 plic)
- 100 ml lapte călduț
- 1 linguriță zahăr
- 1 linguriță sare
- Ingrediente pentru umplutură (opțional): brânză, smântână, usturoi
Mod de preparare:
Curăță cartofii și taie-i în bucăți potrivite. Pune-i la fiert în apă sărată până când sunt moi.
Scurge bine cartofii și pasează-i pentru a obține un piure fin. Lasă-l să se răcească la temperatura camerei.
Într-un castron mare, amestecă făina cu drojdia uscată, zahărul și sarea.
Adaugă piureul de cartofi și laptele călduț în amestecul de făină, apoi frământă bine până când obții un aluat elastic. Dacă aluatul este prea uscat, poți adăuga puțin lapte.
Acoperă castronul cu un șervețel curat sau cu folie de plastic și lasă aluatul să crească într-un loc călduț și lipsit de curent pentru aproximativ o oră sau până când și-a dublat volumul.
După ce aluatul a crescut, încinge uleiul într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță la foc mediu.
Ia bucăți mici de aluat și întinde-le pe o suprafață presărată cu făină, până obții discuri de aproximativ 10-12 cm în diametru.
Prăjește langoșii în uleiul încins până devin aurii și se umflă. Asigură-te că îi întorci pentru a se prăji uniform pe ambele părți. După ce sunt gata, scoate-i pe un șervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei
Servește-i calzi, cu brânză rasă, smântână sau cu usturoi, după preferințe.
Sursă foto – Shutterstock.com