Ce este metrul cub

Termenul de metru cub se referă la o unitate de măsură standardizată din Sistemul Internațional (SI), care este utilizată în mod frecvent pentru a cuantifica volumul solid al materialelor, inclusiv al lemnului. Acesta este reprezentat prin simbolul m3 sau prin prescurtarea mc. Astfel, pentru toate formele tridimensionale, volumul este măsurat în metri cubi sau în centimetri cubi (cm3), în funcție de unitatea de dimensiuni, potrivit Hiperlojistik.

Altfel spus, dacă dimensiunile unui cub sunt exprimate în metri, atunci volumul acelui cub se va măsura în metri cubi. Metrul cub este definit ca volumul unui cub cu laturile de un metru lungime. Metrul cub poate fi împărțit în subdiviziuni, ceea ce permite realizarea conversiilor în alte unități de măsură atunci când este necesar, iar aceste transformări se efectuează în funcție de raportul specific dintre unități. Cea mai frecventa echivalare este cea care transformă 1 m3 în litri, adică 1 m3 = 1.000 litri.

Istoria metrului cub

Conceptul de măsurare a volumului datează din cele mai vechi timpuri, însă metrul cub modern, ca parte a Sistemului Internațional (SI), a fost introdus în 1960. Sistemul metric, care stă la baza SI, a fost dezvoltat inițial în timpul Revoluției Franceze, cu scopul de a standardiza măsurătorile în industrie, comerț și știință. Metrul cub a devenit standardul pentru măsurarea volumului deoarece este direct legat de alte unități metrice precum metrul (pentru lungime) și litrul (pentru volumul lichidelor). Totodată, metrul cub a devenit recunoscut la nivel mondial datorită adoptării pe scară largă a sistemului metric, care este utilizat în prezent în aproape toate țările, cu excepția câtorva, cum ar fi Statele Unite ale Americii, unde încă predomină sistemul imperial.

Câți litri intră într-un metru cub

După cum am precizat deja, un metru cub este echivalent cu o mie de litri. Asta înseamnă că, dacă efectuăm conversia inversă, vom descoperi că un litru corespunde unui volum de 0,001 metri cubi. Acest principiu de conversie poate fi aplicat și pentru alte cantități. Spre exemplu, 2 litri se convertesc în 0,002 metri cubi.

Cum se calculează metrul cub

Pentru a calcula metrul cub este necesar să se măsoare dimensiunile unui obiect (lungimea, lățimea și înălțimea) și apoi să se înmulțească cele trei valori, după cum urmează:

Volum (m3) = Lungime (m) × lațime (m) × înălțime (m)

Pentru a înțelege mai bine ne putem imagina un container care măsoară 2 m în lungime, 1 m în lățime și 3 m în înălțime. Folosind formula de mai sus și vom înmulți aceste dimensiuni, vom obține rezultatul 6 m3, care reprezintă volumul total al respectivului container. De asemenea, dacă avem o grămadă de lemne cu lungimea de 2 m, lățimea și înălțimea de 1 m, volumul total al acesteia va fi:

Volum (m3) = 2 x 1 x 1 = 2 m3

Cât cântărește un metru cub de lemn

Greutatea lemnului variază în funcție de mai mulți factori. În primul rând, foarte important este tipul de lemn, și anume esență tare, precum fagul și stejarul, sau esență moale, precum bradul sau pinul. De asemenea, un alt aspect esențial îl reprezintă densitatea specifică a lemnului, în timp ce lemnul uscat utilizat pe post de combustibil are o greutate mai mică decât cea a lemnului verde, adică cel proaspăt tăiat, aflăm de la experții de la Leroy Merlin. Cu toate acestea, pentru o aproximare utilizând un calculator de cubaj, greutatea unui metru cub de lemn poate fi determinată folosind următoarea formulă:

Greutatea (kg) = Densitatea (kg/mc) × Volumul (mc)

Spre exemplu, lemnul de fag uscat are o greutate aproximativă de 650-700 kg/mc, în timp ce lemnul de brad uscat cântărește între 400 și 450 kg/mc.

Unde este folosit metrul cub

Metrul cub are aplicații versatile în diverse industrii. Această unitate de măsură este folosită de obicei în:

  • Construcții – este utilizat pentru a măsura volumul de materiale precum betonul, nisipul și pietrișul. Spre exemplu, lucrătorii din construcții ar putea avea nevoie de un anumit volum de beton pentru a umple o fundație, care ar fi calculat în m3.
  • Logistică – în logistică, metrul cub este folosit la calcularea volumului încărcăturii pentru a optimiza spațiul din containere în timpul transportului. Acest lucru asigură utilizarea eficientă a spațiului din containere sau din vehicule, se mai precizează pe Hiperlojistik.com.
  • Gestionarea apei – metrul cub este adesea utilizat pentru a măsura volumul rezervoarelor de apă, al piscinelor și al consumului de apă.
  • Agricultură – fermierii folosesc metrul cub pentru a determina volumul spațiilor de depozitare, cum ar fi silozurile, sau volumul de apă pentru irigații, care este necesar pentru o anumită suprafață de teren.
  • Sectorul energetic – în industria gazelor, gazele naturale sunt adesea măsurate în metri cubi pentru a cuantifica cantitatea de gaz produsă, transportată sau stocată.

Ce este metrul ster

Metrul ster este o unitate de măsură utilizată pentru a se calcula volumul stivelor de lemne de foc, spre deosebire de materialele din lemn destinate construcțiilor, cum ar fi buștenii netăiați, care se măsoară în metri cubi. În cazul metrului ster, se ia în considerare și spațiul liber care rămâne între bucățile de lemn după aranjarea acestora. În acest fel, volumul total este calculat fără a se ține cont de dimensiunile exacte sau de modul de organizare a bucăților de lemn, ceea ce nu este valabil pentru un metru cub.

Concret, o stivă care ocupă un metru ster are același volum exterior ca o stivă de un metru cub, însă cantitatea efectivă de lemn este mai mică. Acest lucru se datorează golurilor dintre bucățile de lemn și aranjamentului lor, notează Mathaus.ro.

Metrul ster se foloseşte în comerţul cu lemne de foc

Spre exemplu, lemnele subțiri, deformate sau care prezintă imperfecțiuni și care sunt măsurate în metri steri, volumul efectiv de lemn poate fi cu până la 40% mai mic comparativ cu cel al unui metru cub de lemne tăiate uniform. De aceea, prețul pentru un metru ster de lemne de foc este, de obicei, considerabil mai mic decât cel pentru un metru cub.

Când a apărut noțiunea de metru ster

Denumirea de metru ster provine din cuvântul grecesc στερεός (stereós), care înseamnă „solid”, și a fost folosită pentru prima dată în 1795, în Franța, ca analog metric al cordului, o unitate de măsură „uscată” utilizată în SUA și în Canada pentru măsurarea mărfurilor în vrac care nu sunt fluide și care au fost expediate și vândute în containere standardizate, cum ar fi butoaiele. Unitatea a fost introdusă pentru a elimina disparitățile regionale ale unității precedente pentru care lungimea putea varia foarte mult, de la 6 la 13,5 m. Metrul ster nu face parte din Sistemul Internațional, dar este în continuare utilizată în comerțul cu lemn de foc.

Câți metri cubi intră într-un metru ster

Pentru a efectua conversia unui metru ster în metri cubi trebuie să iei în considerare câteva detalii importante despre lemn. Astfel, un metru ster de lemn presupune aranjarea lemnului într-un volum de un metru cub. Chiar dacă lemnul este aranjat corect, acesta nu va fi uniform, iar între bucățile de lemn vor exista goluri de aer. Conform măsurătorilor experimentale, volumul de aer dintre bucățile de lemn poate varia între 0,30 și 0,40 din volumul total aparent, în funcție de grosimea bucăților de lemn și de modul în care acestea sunt dispuse în stivă. De aceea, în mod convențional, se consideră că lemnul de foc ocupă aproximativ trei sferturi din volumul total. Astfel, un metru ster de lemn conține aproximativ 0,65-0,66 metri cubi de lemn solid. În unele cazuri, comercianții pot mări spațiile dintre bucăți, reducând astfel cantitatea efectivă de lemn.

Cum se calculează un metru ster

Pentru a determina câți metri steri conține o stivă de lemne va trebui să se măsoare lungimea, lățimea și înălțimea acesteia, iar apoi să se înmulțească aceste valori. Formula de calcul este:

Volum (metru ster) = Lungime (m) × lațime (m) × înălțime (m)

Spre exemplu, dacă lungimea este de 2 m, lățimea de 1,5 m și înălțimea de 2,5 m, volumul total al acesteia va fi:

Volum (metri ster) = 2 x 1,5 x 2,5 = 7,5 m ster

Pentru a afla cât reprezintă 7,5 metri ster în metri cubi trebuie să înmulțești această valoare cu un coeficient care depinde de calitatea lemnului, după cum urmează:

  • coeficient 0,68 pentru lemnul de calitatea I – care este mai uniform, mai gros și cu mai puține defecte și ocupă mai bine spațiul în stivă, lăsând mai puțin aer între bucăți:

7,5 metri ster x 0,68 = 5,1 m³;

  • coeficient 0,62 pentru lemnul de calitatea a II-a – care este mai neregulat, mai subțire și prezintă mai multe defecte):

7,5 metri ster x 0,62 = 4,65 m³.

Cât cântărește un metru ster de lemn

Greutatea unei stive de lemn variază în funcție de tipul de lemn. Spre exemplu, un metru cub de lemn uscat de esență tare, așa cum sunt fagul, frasinul, nucul, prunul sau stejarul, cântărește în general între 750 și 850 de kilograme. În schimb, un metru ster de lemn uscat are o greutate cuprinsă între 450 și 580 de kilograme, în funcție de tipul de lemn și de calitatea bucăților de lemn. Așa cum se poate observa, această cantitate de lemn este mult mai ușoară comparativ cu un metru cub de lemn de esență tare. În mod practic, pentru a putea obține o greutate echivalentă cu un metru cub de lemn de esență tare ar fi necesari aproape doi metri ster de lemn de foc. Acest lucru se datorează diferențelor semnificative de densitate și de structură între cele două tipuri de lemn, care influențează greutatea și volumul.

Unde se folosește metrul ster

Metrul ster este o unitate de măsură versatilă, utilizată frecvent în industria lemnului, în comerțul de profil și uzul casnic. În industria forestieră, această unitate de măsură este folosită pentru a se estima cantitatea de lemn recoltată din păduri și transportată cu ajutorul camioanelor. De asemenea, facilitează gestionarea stocurilor, monitorizarea încărcăturilor și organizarea eficientă a depozitelor de lemn. În comerțul de profil, metrul ster este o metodă practică de măsurare a lemnului în procesul de vânzare către consumatori.

Comercianții pot calcula ușor cantitățile livrate, iar cumpărătorii pot estima costurile în funcție de cantitatea achiziționată. Practic, metrul ster oferă claritate și transparență în tranzacții. În gospodării, metrul ster este folosit la determinarea cantităților de lemn necesare la încălzirea locuințelor. De altfel, proprietarii de centrale pe lemne sau peleți își bazează estimările anuale pe consumul anterior, ajustând cantitățile cumpărate în funcție de necesitățile fiecărei ierni.

Citeşte şi despre unități de măsură băbești în bucătărie!

 
 

Urmărește-ne pe Google News