Cuprins:
Ce este ceaiul rooibos
Consumat în sudul Africii de secole, ceaiul rooibos a devenit, cu timpul, o băutură îndrăgită în întreaga lume.
Ceaiul Rooibos este făcut din frunzele fermentate ale arbustului Aspalathus linearis, o plantă originară din Africa de Sud. Deși ceaiul rooibos nu a fost produs pentru exportul comercial până în anii 1930, coloniștii olandezi îl fabrică în Africa de Sud încă din anii 1700.
Savurat ca o alternativă fără cofeină la ceaiul verde sau negru, rooibos are o culoare maro-roșiatică și are o aromă dulce, pământoasă. Este consumat cel mai frecvent sub formă de ceai – uneori cu lapte și zahăr adăugat sau cu gheață. Puteți găsi rooibos nu doar ca ceai, ci și ca extract pentru aromatizare sau ca aditiv în produsele cosmetice.
La sfârșitul anilor 1990, a fost creat rooibos verde, care este o versiune mai puțin oxidată a rooibos-ului roșu, cel mai recunoscut.
La începutul anilor 2000, industria a dezvoltat rooibos sub formă de pudră pentru gătit, rooibos concentrat pentru o băutură instant asemănătoare ceaiului și extract de rooibos pentru a fi folosit ca aromă alimentară și ca aditiv pentru produse cosmetice.
Rooibos este unic, deoarece este originar din regiunea muntoasă Cederberg din Africa de Sud (la nord de Cape Town), unde se dezvoltă și astăzi.
Localnicii recoltează și fabrică rooibos în creștere naturală în regiunea Cederberg de sute de ani. În timp ce fermierii încă recoltează rooibos crescut sălbatic în această regiune, o parte din rooibos este cultivat comercial și a fost transplantat în alte regiuni din Africa de Sud.
De fapt, Africa de Sud este singura țară din lume care produce rooibos, lăudându-se cu peste 450 de cultivatori care produc până la 15.000 de tone de rooibos anual. Aproximativ 7.000 de tone de rooibos din Africa de Sud sunt exportate în peste 30 de țări din întreaga lume. Germania, Țările de Jos, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite sunt cei mai mari importatori.
Planta înflorește la începutul primăverii cu flori de culoare galbenă. Fiecare floare produce o leguminoasă cu o singură sămânță înăuntru care iese când este coaptă și aterizează pe pământul uscat din jurul plantei. Primii culegători de rooibos au descoperit că furnicile recoltau aceste semințe, așa că de obicei vânau furnici pentru semințele necesare repopulării plantelor de rooibos. Astăzi, fermierii cern solul nisipos din jurul plantei de rooibos pentru a aduna semințele proaspete care încep noile culturi în fiecare primăvară. Plantele de Rooibos durează aproximativ 18 luni pentru a trece de la răsad până la a fi gata de recoltare și sunt de obicei recoltate în lunile de vară din Africa de Sud.
Cum este procesat ceaiul de Rooibos
Când este recoltată, planta stufoasă de rooibos este tăiată manual, iar tulpinile și frunzele sale sunt legate în mănunchiuri. Legăturile sunt sortate și apoi tăiate pentru a încuraja oxidarea.
Oxidarea sau expunerea la oxigen este ceea ce scoate în evidență uleiurile esențiale ale plantei și ajută frunzele să-și dezvolte culoarea și aroma bogată. Cu cât rooibos-ul este mai oxidat, cu atât devine mai roșu la culoare și mai dulce și mai bogat în aromă. Aceasta este versiunea pe care o cunoaștem ca rooibos roșu.
Mai există și un rooibos mai puțin oxidat și uscat imediat astfel încât rămâne ușor verde la culoare și își păstrează o aromă ierboasă. Această versiune mai puțin oxidată se numește rooibos verde.
Care sunt beneficiile ceaiului rooibos
Sărac în taninuri și fără cofeină
Cofeina este un stimulent natural care se găsește atât în ceaiul negru, cât și în ceaiul verde. Consumul de cantități moderate de cofeină este în general sigur.
Poate avea chiar unele beneficii pentru performanța, concentrare și dispoziție.
Cu toate acestea, consumul excesiv a fost legat de palpitații ale inimii, anxietate crescută, probleme de somn și dureri de cap.
Prin urmare, unii oameni aleg să evite sau să limiteze consumul de cofeină.
Deoarece ceaiul rooibos este în mod natural fără cofeină, este o alternativă excelentă la ceaiul negru sau verde.
Rooibos are, de asemenea, niveluri de tanini mai mici decât ceaiul negru sau verde obișnuit.
Taninurile, compuși naturali prezenți în ceaiul verde și negru, interferează cu absorbția anumitor substanțe nutritive, cum ar fi fierul.
Descoperă mai multe și despre ceai verde.
Bogat în antioxidanți
Unul dintre cele mai importante dintre beneficiile ceaiului rooibos este dat de prezența antioxidanților.
Rooibos este asociat cu beneficii pentru sănătate datorită nivelurilor sale ridicate de antioxidanți care includ aspalatina și quercetina.
Antioxidanții pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
Pe termen lung, antioxidanții pot reduce, de asemenea, riscul anumitor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
Există unele dovezi că ceaiul rooibos poate crește nivelul de antioxidanți din corpul tău.
Poate stimula sănătatea inimii
Ceaiul Rooibos ar putea susține sănătatea inimii prin mai multe mecanisme.
În primul rând, consumul de ceai rooibos poate avea efecte benefice asupra tensiunii arteriale prin inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei (ACE).
ACE crește indirect tensiunea arterială, determinând contractarea vaselor de sânge.
Într-un studiu, consumul de ceai rooibos a inhibat activitatea ECA la 30-60 de minute după ingestie.
Există mai multe dovezi promițătoare că ceaiul poate îmbunătăți nivelul de colesterol.
Într-un studiu din 2011 pe 40 de adulți cu supraponderali și cu risc crescut de boli de inimă, consumul de 6 căni (1420 ml) de ceai rooibos pe zi, timp de 6 săptămâni, a scăzut colesterolul LDL (rău) în timp ce crește colesterolul HDL (bun).
A avea niveluri sănătoase de colesterol este legat de un risc mai scăzut de apariție a diferitelor afecțiuni cardiace, inclusiv atacuri de cord și accident vascular cerebral.
Poate reduce riscul de cancer
Unele studii mai vechi arată că antioxidanții quercetina și luteolina, care sunt prezenți în ceaiul rooibos, ar putea ucide celulele canceroase și ar putea preveni creșterea tumorii.
Cu toate acestea, nu este clar dacă rooibos conține suficient din acești doi antioxidanți și dacă aceștia sunt absorbiți suficient de eficient de corpul pentru a oferi beneficii.
Poate aduce beneficii persoanelor cu diabet zaharat de tip 2
Ceaiul Rooibos este bogat în antioxidanți precum aspalatina, despre care studiile pe animale sugerează că poate fi benefic pentru diabet.
Un studiu din 2009 pe șoareci cu diabet zaharat de tip 2 a constatat că aspalatina echilibrează nivelul zahărului din sânge și reduce rezistența la insulină, ceea ce s-ar putea dovedi promițător pentru persoanele care au sau sunt expuse riscului de diabet de tip 2.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pe oameni.
Alte beneficii
- Sănătatea oaselor: Unele studii sugerează că rooibos ar putea îmbunătăți activitatea celulelor care promovează sinteza oaselor, scăzând, de asemenea, activitatea celulelor care descompun țesutul osos. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări.
- Digestie îmbunătățită: ceaiul este adesea promovat ca o modalitate de a reduce problemele digestive.
Efecte secundare potențiale
În general, rooibos este foarte sigur și nu este asociat cu niciun efect secundar grav.
Un studiu de caz din 2010 a constatat că consumul zilnic de cantități mari de ceai rooibos a fost legat de o creștere a enzimelor hepatice, ceea ce poate indica adesea o problemă hepatică. Cu toate acestea, acesta a fost doar un caz.
Prin urmare, savurarea ceaiului rooibos cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate, este puțin probabil să provoace probleme pentru majoritatea oamenilor.
Cum se păstrează
Rooibos, la fel ca orice alt ceai sau plantă medicinală, trebuie păstrat corespunzător, astfel încât să rămână cât mai proaspăt posibil. Când rooibos este învechit, poate avea un gust neplăcut sau de mucegai. Și nimănui nu-i place o ceașcă de ceai cu gust de mucegai.
Asigurați-vă că cumpărați rooibos de la producători de încredere, care sunt transparenți asupra informațiilor privind când și cum a fost procesat și ambalat ceaiul. Cele mai multe ierburi au cea mai bună aromă atunci când sunt preparate și savurate cât mai curând posibil după data procesării.
Deoarece rooibos este oxidat într-un mod similar cu ceaiul negru, este mai stabil la raft decât unele ceaiuri și ierburi și, din punct de vedere tehnic, poate rămâne proaspăt până la doi ani. Pentru a vă asigura că rooibos-ul rămâne cât mai proaspăt, aveți grijă să-l păstrați într-un loc răcoros, întunecat, ferit de lumină, oxigen, umiditate și tovarăși de cămară parfumați, cum ar fi cafeaua sau mirodeniile.
Sursă foto – Shutterstock.com