Care sunt cei 12 apostoli

Găsim numele celor 12 ucenici în Matei 10:2-4, Marcu 3:14-19 și Luca 6:13-16. Acești oameni au devenit liderii pionieri ai bisericii Noului Testament, dar nu au fost lipsiți de defecte și neajunsuri. 

Este interesant faptul că niciunul dintre apostolii aleși nu a fost un erudit sau un rabin. Acești oameni nu aveau abilități extraordinare. Nici religioși, nici rafinați, ei erau oameni obișnuiți, la fel ca tine și ca mine.

Dar Dumnezeu i-a ales cu un scop – să aprindă flăcările Evangheliei care se vor răspândi pe fața pământului și vor continua să ardă strălucitor de-a lungul secolelor următoare. Dumnezeu i-a selectat și i-a folosit pe fiecare dintre acești oameni obișnuiți pentru a-și duce la îndeplinire planul său excepțional

Numele celor doisprezece apostoli ai lui Iisus sunt: Simon Petru, Andrei, Iacob (fiul lui Zebedeu), Ioan, Filip, Bartolomeu, Toma, Matei, Iacob (fiul lui Alfeu), Tadeu, Simon Zelota și Iuda Iscarioteanul. (Vezi Matei 10:1-4 și Luca 6:12-16).

Lista celor 12 ucenici:

  • Petru
  • Iacob cel Bătrân
  • Ioan
  • Andrei
  • Bartolomeu sau Natanael
  • Iacob cel Mic sau cel Tânăr
  • Iuda
  • Iuda Tadeul
  • Matei
  • Filip
  • Simon
  • Toma
  • Apostolii lui Isus

Cine au fost cei 12 apostoli

Cei 12 ucenici/apostoli ai lui Iisus au fost pietrele de temelie ale bisericii Sale, câțiva dintre ei chiar au scris părți din Biblie. În Apocalipsa 21:14 se spune că cele douăsprezece temelii ale zidului Noului Ierusalim vor avea în ele numele celor doisprezece ucenici/apostoli. Este evident, prin urmare, că Dumnezeu acordă o mare importanță acestor 12 bărbați.

Petru

Simon Petru, fiul lui Iona, era un pescar care a trăit în Betsaida și Capernaum. El a făcut evanghelizare și misiune printre evrei, ajungând până în Babilon. A fost membru al Cercului interior și a fost autorul celor două epistole din Noul Testament care îi poartă numele. Tradiția spune că a fost răstignit, cu capul în jos, la Roma.

În orice listă apostolică, numele Petru este menționat primul. Cu toate acestea, Petru a avut și alte nume. Pe vremea lui Hristos, limba comună era greaca, iar limba familiei era ebraica. Așa că numele său grecesc era Simon (Marcu 1:16; Ioan 1:40, 41). 

Numele său ebraic era Cefa. Semnificația greacă a lui Simon este stâncă. Semnificația arabă a cuvântului Cefa este, de asemenea, stâncă.

De meserie, Petru era pescar. Era un bărbat căsătorit și locuința sa era în Capernaum. 

Probabil că Isus și-a stabilit acolo cartierul general atunci când a vizitat Capernaum. Petru era, de asemenea, galileean, așa cum era tipic pentru mulți dintre ceilalți ucenici. Josephus i-a descris pe galileeni în felul următor: 

„Erau mereu pasionați de inovație și, prin natura lor, dispuși la schimbare și încântați de răzvrătire. Erau întotdeauna gata să urmeze conducătorul și să înceapă o insurecție. Erau iuți la mânie și predispuși la ceartă și erau oameni foarte cavalerești”.

Petru era un galileean tipic. Dintre cei doisprezece, Petru era liderul. El se remarcă ca purtător de cuvânt al tuturor celor doisprezece apostoli.

Petru a fost martirizat pe o cruce. A cerut să fie răstignit cu capul în jos, pentru că nu era vrednic să moară așa cum murise Domnul său. 

Simbolul său apostolic este o cruce cu capul în jos și cheile încrucișate.

Iacob cel Bătrân

Iacov cel Bătrân, Boanerges, fiul lui Zevedeu și al Salomeei, fratele Apostolului Ioan, era un pescar care a trăit în Betsaida, Capernaum și Ierusalim. 

A predicat în Ierusalim și în Iudeea și a fost decapitat de Irod, în anul 44 d.Hr.

A fost membru al Cercului interior, numit astfel deoarece li se acordau privilegii speciale. Noul Testament ne spune foarte puține lucruri despre Iacov. Numele său nu apare niciodată în afară de cel al fratelui său, Ioan. Ei formau o pereche inseparabilă.

A fost un om curajos și iertător, un om fără gelozie, trăind în umbra lui Ioan, un om cu o credință extraordinară. A fost primul dintre cei doisprezece care a devenit martir. Simbolul său este reprezentat de trei scoici, semn al pelerinajului său pe malul mării.

Apostolul Andrei

Andrei era pescar înainte ca Iisus să-l cheme să fie unul dintre discipolii Săi. Sfântul Andrei făcea parte din cercul restrâns din vremea lui Iisus. El i-a atras pe oameni la Hristos. Andrei a fost martirizat în Grecia, când a fost arestat și condamnat să moară pe o cruce în formă de X.

Apostolul Bartolomeu

Bartolomeu provenea dintr-o familie regală. Într-adevăr, tatăl său a fost rege. Bartolomeu a fost un mare învățat al Scripturii. Sfântul Bartolomeu a murit după ce a fost jupuit de viu cu un cuțit.

Apostolul Iacob cel Mic

Iacob cel Mic a fost unul dintre cei mai puțin cunoscuți dintre ucenicii lui Iisus. A fost un om de caracter și exemplar. Sfântul Iacob a murit și el ca martir. Fierăstrăul a devenit simbolul său apostolic.

Iacob cel Tânăr

Iacob cel Tânăr sau cel Mic, fiul lui Alfeu, a fost fratele lui Matei. Nu se cunoaşte momentul în care Iacob cel Tânăr a devenit discipol al lui Iisus. Iacob este caracterizat de perseverenţă în credinţă şi învăţătură şi de îndrăzneală în mărturie. Iacob a propovăduit cuvântul Evangheliei în sudul Palestinei şi în Egipt. El a murit răstignit pe cruce.

Iuda Iscarioteanul

Iuda este cunoscut sub numele de trădătorul pentru că l-a trădat pe Iisus dând un sărut în mâinile dușmanului pentru câteva monede de argint. Iisus Hristos știa că Iuda avea să-L trădeze. El era un om lacom care căuta faima și recunoașterea din partea guvernului.

Apostolul Ioan

Ioan a fost un pescar. El era cunoscut ca fiind ucenicul iubit. A fost un om cu multe ambiții. Cu toate acestea, avea o inimă care nu era foarte tolerantă. A scris multe cărți. Viața lui a fost pusă la încercare. Dumnezeu a reușit să îl cruțe, așa că a avut o moarte naturală și nedureroasă.

Apostolul Iuda Tadeul

Iuda a predicat Evanghelia în multe locuri. A vindecat mulți oameni. Prin el, mulți oameni au crezut în numele Stăpânului. A fost ucis de săgeți în Ararat.

Apostolul Matei

Matei a fost un perceptor de taxe. În cultura evreiască, evreii nu erau plăcuți, deoarece erau foarte nedrepți. Nu a fost și cazul lui Isus, deoarece l-a ales pe Matei pentru că a văzut în el un potențial puternic. El a fost primul om care a scris învățătura lui Iisus în limba ebraică.

Apostolul Filip

Filip a fost unul dintre primii bărbați cărora Iisus le-a spus să îl urmeze. Avea un spirit pesimist și o inimă caldă. A murit spânzurat și a cerut ca trupul său să fie înfășurat în papirus. Spre deosebire de Iisus care a fost înfășurat în in.

Apostolul Simon

Se știu puține lucruri despre viața lui Simon. Cu toate acestea, știm că Simon a fost un om de credință care și-a făcut întotdeauna treaba cu bunătate. De asemenea, a murit ca martir.

Apostolul Toma

Toma a fost un om dezorientat și pesimist, însă a fost un om cu un curaj imens. Sfântul Toma a fost născut, probabil, în Galileea. Este sărbătorit în Occident la 21 decembrie, în bisericile romano-catolică și siriană la 3 iulie, în biserica greacă la 6 octombrie.

A fost unul dintre cei doisprezece apostoli. Numele său în aramaică (Teʾoma) și în greacă (Didymos) înseamnă „geamăn”. El este numit Iuda Toma (adică Iuda Geamănul) de către sirieni.

Sursa foto: 123rf.com

 Postul Sfintei Mării – Postul Adormirii Maicii Domnului

Urmărește-ne pe Google News