Cuprins:
Care sunt cele șapte taine?
Cele șapte taine sunt botezul, mirungerea, Euharistia sau împărtășania, pocăință sau mărturisirea, taina Preoției, taina nunții și taina Sfântului Maslu. Ele sunt împărțite în trei categorii: taine de inițiere, de vindecare și de slujire.
Ce este taina?
Înainte de a intra în detaliile fiecărei taine, trebuie spus că unul dintre cele mai importante lucruri despre taine este faptul că sunt mijloace pe care Dumnezeu le folosește pentru a-și arăta harul și a ne ajuta să obținem mântuirea.
De unde au apărut tainele?
În Biblie, Hristos le oferă adepților Săi instrucțiuni clare despre cum să administreze și să primească fiecare dintre taine. Acest lucru se vede prin lucrarea sa cu apostolii, vindecarea bolnavilor, parabolele, oferirea trupului și a sângelui său pentru a ne hrăni sufletele și iertarea păcătoșilor. Biserica administrează aceste sfinte sacramente conform instrucțiunilor primite, pentru ca toți să se închine lui Dumnezeu și să primească mântuirea Sa.
Taine de inițiere
Cele trei sacramente de inițiere sunt botezul, mirungerea și Euharistia. Fiecare dintre ele este menit să întărească credința și să creeze o relație mai profundă cu Dumnezeu. Botezul te eliberează de păcatul originar, mirungerea îți întărește credința, iar Euharistia îți permite să guști din trupul și sângele vieții veșnice și să îți amintești de dragostea și jertfa lui Hristos.
Botezul
Botezul este prima taina prin care te unești cu Hristos și cu Biserica – nicio altă taină nu poate fi primită fără el.
Un preot săvârșește acest ritual prin scufundarea în apă a persoanei la botez, curățându-i astfel păcatul originar prin apă și cuvânt.
Acesta poartă în mod tradițional haine albe, se aprinde o lumânare și este uns cu mir.
Mirungerea
Acesta este sacramentul care urmează Botezului ca parte a procesului de inițiere cu Dumnezeu și cu Biserica, în care botezatul primește darul Duhului Sfânt și își continuă călătoria cu Hristos. În timpul mirungerii, persoana este unsă pe frunte cu mir de către un episcop.
Euharistia/Împărtășania
Euharistie înseamnă mulțumire. Aceasta are loc atunci când trupul și sângele lui Hristos sunt oferite și apoi primite de enoriași sub formă de pâine și vin. În timpul ultimei cine, Hristos a frânt pâinea, a mâncat-o, a dat-o ucenicilor Săi și le-a spus să o mănânce. Acum, preotul, prin cuvintele de consacrare, binecuvântează și administrează Sfânta Împărtășanie în timpul fiecărei slujbe pentru a le reaminti credincioșilor că sunt una cu Hristos.
Taina de vindecare
Taina vindecării este Maslul. Și taina Spovedaniei permite vindecarea spirituală și absolvirea persoanelor care s-au îndepărtat de Dumnezeu prin păcat.
În timpul spovedaniei, cineva își mărturisește păcatele în fața lui Dumnezeu prin intermediul unui preot care îi iartă păcatele prin mila lui Dumnezeu și îi poruncește să trăiască o viață mai credincioasă prin absoluțiune.
Prin Maslu, Duhul Sfant se pogoară asupra celor bolnavi și le împartășește harul vindecarii trupești sau sufletești.
Căsătoria
Căsătoria nu este doar o uniune între bărbat și soție. Devotamentul pe care soțul și soția îl au unul față de celălalt și față de Hristos oglindește dragostea și slujirea lui Hristos față de biserică.
Prin căsătorie, un cuplu promite să contribuie la zidirea reciprocă în credință, să se slujească unul pe celălalt și biserica și să fie credincioși unul altuia până la moarte.
Taina Preoției
Această taină este pentru cei care aleg să devină preot, episcop sau diacon. Prin hirotonire, ei sunt capabili să îndeplinească îndatoriri sacre și să slujească comunitatea bisericească. Acesta nu este un sacrament la care participă toată lumea,
Trăirea tainelor
Primirea unuia dintre cele șapte sacramente este un moment de schimbare a vieții în care cineva experimentează cu adevărat mântuirea lui Dumnezeu și jertfa lui Hristos. Evenimente precum prima împărtășanie sunt emoționante și merită celebrate.
Creșterea în credință nu se întâmplă doar prin taine, ci și prin rugăciune și devoțiune zilnică.
Sursa foto: 123rf.com
De ce nu au voie femeile pe Muntele Athos