Civilizația este definită ca un nivel de dezvoltare materială și spirituală a societății dintr-o anumită epocă, a unui popor, a unui stat, etc. De aceea, atunci când vorbim despre cele mai vechi civilizații din lume, ne referim la acele popoare care s-au dezvoltat din punct de vedere social, economic și cultural.

Când vine vorba despre civilizațiile antice, cei mai mulți se gândesc la greci și la romani. Și este de înțeles, deoarece aceste popoare au modelat societatea modernă, fie că a fost vorba de influențe sociale, culturale sau politice de lungă durată.

Există însă și alte zeci de civilizații care au existat cu mult înainte ca grecii și romanii să-și pună amprenta asupra istoriei umanității. Este aproape imposibil să le clasificăm după importanță, deoarece fiecare a jucat un rol important în conturarea lumii.

Putem, în schimb, să le clasificăm în ordine cronologică, iar articolul de față explorează zece dintre cele mai vechi civilizații din lume.

Cele mai vechi civilizații din lume

10. Imperiul Akkadian

  • Perioada: 2334 î.Hr. – 2154 î.Hr.
  • Locație: Mesopotamia, Levantul și Anatolia (Irakul actual, Siria și Turcia)

Imperiul Akkadian a unit vorbitorii akkadieni și sumerieni sub o singură regulă și era centrat în orașul Akkad. Nu se știe unde era localizat acesta, cum s-a dezvoltat și cum a decăzut, însă la un moment dat a fost capitala Imperiului Akkadian, care conducea o mare parte a Mesopotamiei Antice.

Imperiul se întindea de la Golful Persic prin Kuwaitul modern, Irak, Iordan, Siria, prin partea sudică a Asiei Mici până la Marea Mediterană și Cipru. 

Civilizația akkadiană s-a întins pe Mesopotamia, Levantul și Anatolia (Irakul actual, Siria și Turcia). Întrucât imperiul combina două civilizații distincte, dar similare, oamenii săi erau bilingvi, vorbeau atât limba sumeriană, cât și limba akkadiană și scriau în versiunea akkadiană a scrierii cuneiforme.

9. Egiptenii antici

  • Perioada: 3150 î.Hr. – 332 î.Hr.
  • Locație: Valea Nilului

Civilizația egipteană a rezultat din unificarea Egiptului de Sus și de Jos de către primul faraon, regele Menes, care a stabilit capitala la Zidurile Albe (denumită Memphis mai târziu).

Egiptul Antic a oferit lumii piramidele, mumiile faraonilor antici, hieroglifele, calendarul solar și multe altele. Egiptul Antic a atins apogeul în timpul Noului Regat, atunci când Ramses cel Mare a stăpânit cu o asemenea autoritate, încât o altă civilizație contemporană, cea a nubienilor, a intrat și ea sub stăpânirea egipteană.

8. Civilizația din Valea Indusului

  • Perioada: 3300 î.Hr. – 1300 î.Hr.
  • Locație: Asia de Sud (Pakistanul actual și nord-vestul Indiei)

Una dintre cele mai vechi civilizații din istorie, civilizația din Valea Indus a dat naștere civilizațiilor ulterioare care au apărut în această regiune.

Alături de Egiptul Antic și de Mesopotamia, civilizația din Valea Indusului a fost una dintre cele trei civilizații timpurii ale lumii antice. De asemenea, a fost și cea mai extinsă teritorial, având o suprafață de 1,25 milioane de kilometri pătrați.

7. Civilizația Norte Chico

  • Perioada: 4000 î.Hr. – 1800 î.Hr.
  • Locație: Peru

Civilizația Norte Chico este considerată a fi cea mai veche civilizație cunoscută care a existat în cele două Americi. Primul oraș, Huaricanga, a fost stabilit în jurul anului 3.500 î.Hr., ceea ce a dus la dezvoltarea unor orașe similare în zonă.

Societatea a fost împărțită în 30 de regiuni principale ale populației din regiunea Norte Chico din nordului statului Peru. Aceasta a fost situată de-a lungul malurilor a trei râuri:  Pativilca, Fortaleza și Supe.

Văile râurilor au mari grupuri de situri cunoscute pentru arhitectura lor monumentală, care este considerată cea mai importantă realizare a civilizației Norte Chico.

6. Mesopotamia

  • Perioada: 6500 î.Hr. – 539 î.Hr.
  • Locație: Mesopotamia Antică (Irakul actual)

Mesopotamia a fost prima civilizație care a apărut în istoria umană, iar numele său înseamnă între râuri: „mezo” (între) și „potamos” (râuri). Primul oraș s-a numit Uruk și era locuit de aproximativ 50.000 de oameni.

Era situată între râurile Tigris și Eufrat, între Asia Mică și Golful Persic, regiunea era recunoscută pentru terenurile sale agricole fertile. Astăzi, regiunea cuprinde Irakul, Kuweitul, Turcia și Siria.

Civilizația datează din anul 10.000 î.Hr., iar babilonienii, sumerienii și asirienii au jucat un rol important în această civilizație. Ei au pus bazele agriculturii și au început să domesticească animalele.

Orașul antic Babylon, Irak

5. Civilizația Jiahu

  • Perioada: 7000 î.Hr. – 5700 î.Hr.
  • Locație: Henan, China

Jiahu a fost o așezare situată în câmpia centrală a Chinei antice, pe teritoriul provinciei Henan, iar locuitorii săi au dezvoltat unele dintre cele mai vechi aspecte ale culturii chineze.

Oamenii erau în principal fermieri de orez, însă sunt considerați producătorii celui mai vechi vin din lume, a celor mai vechi muzici ce pot fi redate (flautul din os descoperit la Jiahu este considerat cel mai vechi instrument muzical din lume). De asemenea, arheologii au descoperit înregistrări ale primelor exemple de scriere chineză.

Sfârșitul așezării a venit în jurul anului 5700 î.Hr. atunci când râurile din apropiere s-au revărsat și au inundat zona. Se crede că poporul Jiahu a părăsit regiunea pentru a se stabili în altă parte, dar nu există nici o indicație cu privire la locul către care s-ar fi putut îndrepta.

4. Civilizația Ain Ghazal

  • Perioada: 7200 î.Hr. – 5000 î.Hr.
  • Locație: Ain Ghazal (actualul Amman, Iordania)

Ain Ghazal a fost o așezare neolitică situată în Iordania de astăzi, iar locuitorii săi sunt cunoscuți pentru crearea uneia dintre cele mai vechi statui de formă umanoidă.

Figurile sunt realizate din ceramică și înfățișau bărbați, femei și copii. Într-un interval de 200 de ani, arheologii au descoperit 15 statui și 15 busturi în două situri.

În afară de sculptură, oamenii din Ain Ghazal erau fermieri de grâu, orez, mazăre, linte și năut. De asemenea, ei erau vânători iscusiți și vânau gazele, căprioare, mistreți, vulpi și iepuri.

3. Civilizația Çatalhöyük

  • Perioada: 7500 î.Hr. – 5700 î.Hr.
  • Locație: sudul Anatoliei (Turcia modernă)

Çatalhöyük a  fost una dintre cele mai vechi așezări urbane și una dintre cel mai bine conservate așezări neolitice. Săpăturile arheologice au scos la iveală o așezare despre care se crede că a existat între anii 7.500 și 5.700 î.Hr.

Oamenii din Çatalhöyük au fost unii dintre primii oameni care au practicat agricultura. Se estimează că populația medie a acestei așezări a fost între 5.000 și 7.000 de suflete.

Există, de asemenea, dovezi că locuitorii din Çatalhöyük și-au păstrat spațiile de locuit curate și aveau un sistem de canalizare prin care eliminau resturile menajere într-o zonă situată în afara așezării.

2. Australienii aborigeni

  • Perioada: acum 50.000 de ani – Prezent
  • Locație: Australia

Deși civilizația Mesopotamiei era creditată ca fiind prima civilizație din istorie, noile cercetări arată faptul că aborigenii australieni sunt, de fapt, cea mai veche civilizație de pe Pământ. Strămoșii aborigenilor au trăit în urmă cu 75.000 de ani, dar au devenit un grup genetic distinct în urmă cu aproximativ 50.000 de ani.

Se crede că acest grup de aborigeni s-a stabilit pentru prima dată în Australia cu aproximativ 40.000 de ani în urmă și sunt considerați strămoșii direcți ai triburilor aborigene rămase în prezent, iar cultura lor a rămas în mare măsură aceeași.

Descoperirea unor rămășițe umane la lacul Mungo din New South Wales, în 1969, dovedesc că aborigenii practicau incinerarea. Rămășițele, cunoscute sub numele de „Femeia Mungo”, au fost datate cu aproximativ 24.700 – 19.030 de ani în urmă.

1. Oamenii San

  • Perioada: cu aproximativ 140.000 până la 100.000 de ani în urmă – Prezent
  • Locație: Africa de Sud: Botswana, Namibia, Angola, Zambia, Zimbabwe, Lesotho și Africa de Sud

Se crede că Oamenii San sunt strămoșii actualilor locuitori din Botswana de astăzi și au trăit în urmă cu aproximativ 140.000 de ani la 100.000 de ani. Prezența istorică a Oamenilor San în Botswana de azi este evidentă în special în regiunea Tsodilo Hills din nordul țării.

Cercetătorii spun că aceștia sunt descendenții direcți ai unuia dintre grupurile umane ancestrale originale (haplogrup), făcând din San cea mai veche civilizație din istorie.

În trecut, Oamenii San erau vânători-culegători seminomazi, care se deplasau sezonier în anumite zone definite pe baza disponibilității resurselor, cum ar fi apa, animalele de vânat și plantele comestibile.

Descoperirile arheologice recente au scos la iveală dovezi ale unuia dintre cele mai vechi ritualuri, care a fost atribuit Oamenilor San. Arheologii au descoperit vârfuri de lance vechi de 70.000 de ani într-o peșteră din dealurile Tsodilo din Botswana.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News