Citește ce înseamnă culorile complementare, cum se face amestecul lor, dar și care sunt cele mai indicate combinații de culori pentru decorarea locuinței.
Culorile complementare
Pentru a putea înțelege importanța culorilor complementare, este important de știut ce înseamnă culorile complementare.
Culorile complementare înseamnă, pentru fiecare culoare primară, amestecul în cantități egale a celorlalte două culori primare.
Cuprins:
Culori primare
- Roșu;
- Galben;
- Albastru.
Din amestecul culorilor primare, în cantități egale, se vor obține culorile secundare:
- Oranj = roșu + galben;
- Verde = galben + albastru;
- Violet = roșu + albastru.
Pentru fiecare culoare primară (roșu, galben, albastru) amestecul în cantități egale a celorlalte două culori primare înseamnă:
- Roșu – culoare complementară amestecul dintre galben și albastru = verde;
- Galben – culoare complementară amestecul dintre roșu și albastru = violet;
- Albastru – culoare complementară amestecul dintre roșu și galben = oranj.
Pe roata culorilor, culorile complementare sunt culorile așezate opus.
Culorile complementare au rolul de a se completa reciproc, iar atunci când sunt așezate una lângă cealaltă ele balansează cromatica tabloului.
Culorile complementare sunt
- Roșu- violet;
- Galben – violet;
- Albastru – oranj.
Idei de combinații de culori pentru decorarea locuinței
O combinație de culori reușită trebuie să țină întotdeauna cont de proporții. Una dintre formulele corecte care arată ce proporții trebuie folosite pentru combinarea culorilor dintr-o încăpere este: 60/30/10. Ce înseamnă?
- 60% din suprafața camerei este într-o culoare/combinație dominantă.
- 30% din culoarea principală de accent trebuie să se regăsească în suprafața camerei;
- 10% din culoarea secundară de accent trebuie să se regăsească în suprafața totală a camerei.
Culoarea dominantă este culoarea de bază de la care pornește orice schemă cromatică și ulterior se aleg celelalte culori. De regulă, aceasta ocupă cea mai mare suprafață din încăpere, mai exact pereții.
Culorile accent sunt cele care aduc o doză diferită, de interes încăperii. Aceste culori se aleg în funcție de culoarea dominantă și se pot folosit până la două culori de accent.
Combinații de culori complementare
Culoare dominantă albastru deschis – culoare de accent neutră precum bej și culori complementare albastrului: portocaliu. Culoarea complementară poate fi adăugată la nivelul accesoriilor: perne, decorațiuni ori cuvertură de pat.
Combinații de culori cu disjuncție
În locul culorii dominante se alege o culoare adiacentă acesteia. Culorile din încăpere trebuie să formeze un triunghi isoscel pe roata culorilor.
Culoarea dominantă albastru închis, iar culori complementare pot fi culori accent pe cele adiacente, respectiv: galben-portocaliu și roșu-portocaliu.
Combinații de culori analog
Culorile analog sunt trei culori alăturate pe roata culorilor: galben verzui – galben – potocaliu sau roșu – roșu violet – violet.
Combinații de culori triadice
Culorile triadice formează un triunghi echilateral pe roata culorilor și au între ele distanțe egale. Astfel: dacă culorile primare sunt roșu, albastru și galben sunt culori triadice, la fel vor fi și culorile secundare: portocaliu, verde și mov.
Contrastul dintre culori este unul îndrăzneț, iar pentru a domoli culorile mai poți adăuga nuanțe neutre de grij închis sau gri deschis. De exemplu: dacă pereții vor fi în alb, canapeaua bej, atunci se pot folosi culorile triadice portocaliu – mod – verde pentru:
- Verde drept culoare dominantă în accesorii precum perdele, draperii, covor sau alte țesături.
- Mov deschis culoare de accent principală pentru câteva decorațiuni sau pentru fotoliu.
- Portocaliu pentru culoare de accent secundară la nivelul pernelor ori decorațiunilor pentru perete.
Combinațiile de culori complementare te pot ajuta să-ți decorezi locuința simplu, monocrom, dar și cât mai elegant, excentric în culori și combinații îndrăznețe. Alături de câteva plante de apartament, culorile locuinței pot prinde viață.
Sursă foto: Shutterstock.com