Care sunt locurile cele mai sigure dintr-un avion

Dacă sunteți un pasager anxios sau poate doar unul curios, probabil v-ați gândit ce locuri dintr-un avion sunt cele mai sigure în cazul unui accident. Și dacă ne uităm la statistici bazate pe accidente de aviație din trecut, există un răspuns.

Majoritatea oamenilor își rezervă locuri ținând cont de confort, iau în considerare spațiul pentru picioare sau accesul facil la toalete. Pasagerii care circulă foarte des își pot rezerva locul cât mai aproape posibil de partea din față, astfel încât să poată debarca mai repede.

Rareori rezervăm un zbor cu speranța de a obține unul dintre locurile din mijloc din ultimul rând. Aceste locuri, sunt din punct de vedere statistic, cele mai sigure dintr-un avion.

Conform unei analize TIME din 2015 a datelor de la Federal Aviation Administration (FAA), locurile din treimea din spate a aeronavei au avut o rată a mortalității de 32%, în timp ce locurile din treimea mijlocie au avut o rată a mortalității de 39%, iar locurile din treimea din față au avut o rată a mortalității de 38 la sută.

Chiar și mai precis, scaunele din mijloc din spatele aeronavei sunt cele mai sigure din punct de vedere statistic, cu o rată de mortalitate de doar 28%. Prin comparație, scaunele pe culoar din mijlocul cabinei au avut o rată a mortalității de 44%.

În cele din urmă, totul se reduce la un set foarte specific de circumstanțe ale unui potențial incident, așa că alegerea unui loc în funcție de șansele de a supraviețui într-un accident ar putea să nu fie cea mai bună idee. Cu siguranță este vorba și de noroc, dar avioanele sunt, în general, o formă de transport foarte sigură. În plus, a sta în spatele avionului nu este întotdeauna cea mai plăcută experiență de zbor.

Dacă doriți cu adevărat să alegeți un scaun „mai sigur”, ar putea fi prudent să alegeți unul lângă ieșire. Pe baza cercetărilor FAA despre supraviețuirea după accident, avioanele trebuie să poată fi evacuate complet în 90 de secunde, motiv pentru care există atât de multe ieșiri de urgență la bord. Iar o analiză din 2011 a Universității din Greenwich a mai mult de 100 de accidente de avion a stabilit că pasagerii aflati la cinci rânduri de o ieșire funcțională aveau mai multe șanse să evacueze aeronava în siguranță.

Cât de sigură este călătoria cu avionul

Călătoria cu avionul este cel mai sigur mod de transport. Datele citate de cnn.com arată că în 2019 au existat aproximativ 70 de milioane de zboruri la nivel global și 287 de decese.

Conform analizei datelor efectuate de Consiliul Național de Siguranță al SUA, șansele de a muri într-un avion sunt de aproximativ 1 din 205.552, comparativ cu 1 din 102 într-o mașină. Chiar și așa, acordăm puțină atenție accidentelor rutiere mortale, dar când auzim despre prăbușirea unui mic avion, acesta este subiectul principal de pe fiecare pagină de știri.

Interesul nostru pentru accidentele aviatice ar putea consta în dorința de a înțelege de ce se întâmplă cu ele sau care sunt șansele ca un astfel de accident se întâmple din nou. Și poate că nu este un lucru rău, preocuparea noastră duce la faptul că aceste incidente tragice sunt investigate amănunțit, ceea ce ajută la menținerea în siguranță a călătoriilor cu avionul.

În loc să vă concentrați pe a vedea care sunt locurile cele mai sigure dintr-un avion, există lucruri mai bune de făcut pentru a vă asigura. Acordați atenție instrucțiunilor însoțitorului de bord, inclusiv demonstrației de siguranță care se face la fiecare îmbarcare într-un avion. Sau chiar numărați la câte rânduri distanță este cea mai apropiată ieșire, astfel încât să o puteți localiza în condiții de vizibilitate scăzută. Și niciodată, niciodată să nu pierdeți timpul luându-vă bunurile înainte de a evacua un avion în caz de urgență – ieșiți cât mai repede posibil.

Statistici privind frica de avion

Mulți dintre cei care caută să afle care sunt locurile considerate cele mai sigure dintr-un avion se confruntă cu un anumit nivel de anxietate de zbor.

Dacă experimentezi frica de avion este bine să știi că nu ești nici pe departe singurul care se confruntă cu această provocare. Statisticile arată că aproximativ 40% din populația lumii trăiește cu frica de avion, chiar dacă intensitatea acestui sentiment diferă de la caz la caz.

Între 33% și 40% dintre toți oamenii experimentează o formă de anxietate când vine vorba de zbor. 60% dintre cei care se plâng de frica de avion se confruntă cu anxietate generalizată în timpul zborului (și până la aceasta), dar pe care o pot gestiona cu ușurință singuri.

Cum scapi de frica de avion

Frica și anxietatea sunt reale pentru acei oameni care le experimentează, indiferent ce spun statitisticile despre siguranța zborului cu avionul. Vestea bună este că aviofobia este ceva ce poate fi gestionat și vindecat. Un lucru important de știut este că administrarea de medicamente când zbori cu avionul și nu numai, fără a consulta un specialist, poate avea efecte secundare adverse. Medicamentele pentru anxietate pot ajuta la ameliorarea fricii și anxietății, dar nu joacă niciun rol în îmbunătățirea stării pe termen lung a celor speriați de zbor.

Cel mai comun instrument folosit de terapeuți și psihologi pentru a trata diferite tipuri de fobii este terapia de expunere. Iar aviofobia nu este diferită. Terapia prin expunere, combinată cu terapia cognitiv-comportamentală sunt încă cea mai bună modalitate de a gestiona și de a depăși anxietatea legată de zbor.

Descoperă trucuri ca să scapi de frica de avion

Ce obiecte nu ai voie să iei în avion

  • Nu aveți voie să transportați în cabină niciun obiect ascuțit care ar putea fi folosit ca armă (ex. tirbușon, cuțit, foarfece de anumite dimensiuni). Acestea trebuie transportate în bagajul de cală.
  • Este interzis transportul de substanțe explozive și inflamabile – artificii, vopsele în recipiente sub presiune de tip aerosol, alte substanțe inflamabile și toxice precum acizii.
  • Substanţe chimice şi toxice: orice substanţe chimice sau toxice care prezintă un risc pentru sănătatea pasagerilor şi echipajelor sau pentru securitatea/siguranţa aeronavei sau a bunurilor, inclusiv: acizi şi substanţe alcaline, de exemplu, baterii cu lichid care se poate vărsa, substanţe corozive sau înălbitoare – de exemplu, mercur, clor, substanţe chimice, gaze sau spray-uri cu efect incapacitant, de exemplu spray de autoapărare, spray cu piper, capsicum, gaz lacrimogen, spray-uri acide şi repelente de animale, materiale radioactive – de exemplu, izotopi medicinali sau comerciali, otrăvuri, materiale ce prezintă risc de infecţie sau risc biologic .
  • De asemenea, ce nu ai voie să iei cu tine în avion sub nicio formă, fiind pe lista obiectelor strict intrezise sunt orice fel de arme.

Descoperă mai multe detalii despre ce nu ai voie să iei cu tine în avion.

Ce trebuie să știi despre controlul de securitate

Mai mult decât care sunt locurile considerate cele mai sigure dintr-un avion, este bine să cunoaștem câteva reguli de care se ține cont atunci când ajungem în aeroport și trebuie să trecem prin controlul de securitate: Respectaţi intervalul de timp recomandat pentru a ajunge la aeroport! Informaţi-vă ce articole vă sunt interzise la transport în bagajul de mână/cală! Informaţi-vă despre restricţiile în ceea ce priveşte transportul lichidelor! Întrebaţi şi vă putem ajuta să ştiţi ce anume vă este permis la transport pe calea aerului!

Ascultând cu atenţie indicaţiile operatorilor de securitate şi cooperând pentru clarificarea aspectelor de detaliu, se reduce timpul petrecut la controlul de securitate. Informaţi operatorii de securitate cu privire la orice aspect care poate aduce un plus de eficienţă sau pe care îl apreciaţi ca necesar în sprijinul propriei persoane! Pe tot timpul tranzitării aeroportului, vă recomandăm să păstraţi permanent bagajele asupra dumneavoastră. Nu le lăsaţi nesupravegheate sau în grija altor persoane! Se recomandă să nu faceţi glume pe subiecte precum arme, bombe sau terorişti!

Ar fi de ajutor ca interacţiunea cu operatorii de securitate să se deruleze într-o manieră civilizată. Împachetarea bagajului de mână Pregătiți-vă corespunzător bagajele, astfel încât întregul conținut să vă fie cunoscut și așezat în ordine.
Asigurați-vă că nu există în bagaj articole interzise la transport. Așezați separat lichidele și echipamentele electronice (laptop, tabletă, notebook, consolă pentru jocuri, dvd-player, etc.) în bagajul de mână, pentru a facilita scoaterea lor, înainte de efectuarea controlului de securitate cu echipamentele de scanare.

Nu securizați bagajul de mână cu folie protectoare. Efectuarea controlului de securitate poate presupune și deschiderea acestuia. Se recomandă să nu transportați pachete sau articole primite de la alte persoane. Nu ambalați cadourile transportate în bagajul de mână. În cadrul controlului de securitate, în situația necesității unei clarificări, este posibil să vă fie solicitată deschiderea acestora.

Sursă foto – Shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News