Care sunt popoarele care nu sărbătoresc Anul Nou pe 1 ianuarie

Anul Nou Chinezesc – 22 ianuarie 2023

Denumit și Festivalul Primăverii sau Anul Nou Lunar, Anul Nou Chinezesc semnifică începutul sezonului recoltelor de primăvară. Plicuri roșii pline cu bani sunt oferite familiei și prietenilor, iar bunătățile dulci tipice, precum moon cakes umplute cu ouă, sunt savurate de toți. 

Dragoni colorați și lampioane colorate pot fi văzute în întreaga lume în această zi.

Anul Nou coreean – 22 ianuarie 2023

Mai multe culturi din Asia de sud-est sărbătoresc Anul Nou în ziua Anului Nou Lunar. Dar modul în care fiecare subcultură comemorează această zi diferă. 

În Coreea, Anul Nou marchează o sărbătoare de trei zile în care familiile aduc mulțumiri pentru un an trecut generos. Mulți se îmbracă în ținute colorate numite hanbok, în timp ce alții efectuează un ritual străvechi de oferire a ceaiului numit charye. 

Anul Nou balinez – 23 martie 2023

Anul Nou balinez marchează prima zi a calendarului Saka, bazat pe luna, care este urmat de culturile balineză și javaneză. Spre deosebire de alte culturi care întâmpină noul an cu fanfară, Nyepi este o zi de auto-reflecție și odihnă. 

Cea mai mare parte a insulei este închisă în această zi, cu excepția secțiilor de urgență ale spitalelor. Cu toate acestea, ajunul Anului Nou este sărbătorit cu ritualuri de focuri mari în tot orașul.

Anul Nou iranian – 20 martie 2023

Sărbătorind, de asemenea, începutul primăverii, Nowruz, anul nou iranian, este sărbătorit atât de comunitățile zoroastriene, cât și de cea Bahai. 

Data în sine coincide cu echinocțiul nordic, care cade la mijlocul lunii martie a fiecărui an. Ziua este sărbătorită în mod obișnuit cu trâmbițe pentru a anunța noul an, ouă colorate și vase cu cereale încolțite pentru a semnifica creșterea, un castron consistent de supă de tăiței și nelipsita curățenie de primăvară.

Ugaadhi (Anul Nou Telegu și Kannada) – 22 martie 2023

Statele din sudul Indiei, Karnataka, Telangana și Andhra Pradesh, sărbătoresc Ugaadhi în conformitate cu calendarul lor bazat pe luna. 

Ziua este sărbătorită cu dulciuri, focuri de artificii și haine noi. Cea mai notabilă gustare este Ugaadhi pachadi, un chutney dulce-acrișor de mango consumat fie ca garnitură, fie ca atare. Festivitățile de Anul Nou Gudi Padwa (în Maharashtra) și Cheti Chand (în comunitățile indiene vorbitoare de Sindhi) cad, de asemenea, în această zi, conform inspiration.rehlat.com.

Anul Nou Sinhala și Tamil – 14 aprilie 2023

Deși Aluth Avurudda este un festival singalez, acesta coincide cu Anul Nou tamil și este sărbătorit de majoritatea oamenilor din Sri Lanka. Spre deosebire de alte culturi, a căror zi de Anul Nou salută recolta, Aluth Avurudda marchează sfârșitul sezonului de recoltă. 

De asemenea, coincide cu unul dintre cele două cazuri în care soarele se află direct deasupra Sri Lanka. Localnicii sărbătoresc această zi deschizându-și ușile de la intrare pentru a încuraja vizitele familiei, ale prietenilor și chiar ale străinilor. 

Pregătirea unor mici prăjituri cu ulei, numite kavum, și a mai multor mâncăruri din plantain tropical este, de asemenea, populară în această perioadă.

Puthandu (Anul Nou Tamil) – 14 aprilie 2023

Puthandu, sărbătorit anual pe 14 aprilie, urmează calendarul solar. Ziua este sărbătorită cu haine noi, muzică, dulciuri și kolams (artă stradală) din făină de orez în fața caselor. Puthandu este sărbătorit cu precădere în statul indian de sud Tamil Nadu și în Sri Lanka. Cu toate acestea, și alte diaspore tamile din Malaezia și Singapore sărbătoresc această zi.

Rosh Hashanah (Anul Nou evreiesc) – 15-17 septembrie 2023

Rosh Hashanah este o sărbătoare de două zile care comemorează sfârșitul celor șapte zile ale Creației din Cartea Genezei. Sărbătoarea include ritualuri care se desfășoară atât cu fanfară, cât și cu introspecție liniștită. 

Potrivit religiei evreiești, în zilele care au urmat după crearea universului, Dumnezeu încă nu a stabilit soarta omenirii. Prin urmare, prin observarea liniștită, evreii cred că îi permit lui Dumnezeu să le decidă soarta pentru anul următor. 

Mierea și mărul sunt foarte consumate în această perioadă, dulceața semnificând pozitivitate și tot ceea ce este bun.

Raʼs as-Sanah al-Hijrīyah (Anul Nou islamic) – 19 iulie 2023

Anul Nou islamic marchează prima zi din Muharram, prima lună a calendarului musulman. Acesta sărbătorește emigrarea Profetului Mahomed de la Mecca la Medina, cunoscută sub numele de Hijra. 

Ceea ce face ca această zi de Anul Nou să fie cea mai unică este faptul că, potrivit calendarului musulman, fiecare zi începe la apusul soarelui, Anul Nou însuși fiind inaugurat de prima apariție a lunii. Sărbătoarea este celebrată de musulmanii din întreaga lume,.

Anul Nou al aborigenilor Murador – 30 octombrie 2023

Tribul aborigen Murador din Australia de Vest a sărbătorit Anul Nou în ceea ce coincide cu data de 30 octombrie în calendarul gregorian. O zi importantă în calendarul tribului, aceasta a marcat un moment pentru prietenie, reconciliere și mulțumire pentru anul care a trecut. 

Poporul Murador este în prezent un trib dispărut, deși cultura lor continuă să trăiască prin artefacte și texte.

Sursa foto: 123rf.com

 De ce este bine să porți roșu în noaptea de Revelion?

 
 

Urmărește-ne pe Google News