Ceremonia de deschidere și meciul inaugural dintre Qatar și Ecuador vor avea loc pe stadionul Al Bayt, care a fost inaugurat în urmă cu doi ani și care are o capacitate de 60.000 de locuri. Marea finală va avea loc pe stadionul Lusain de 80.000 de locuri.

Este pentru a doua oară în istoria competiției când turneul final FIFA va fi organizată într-o țară din Asia, după cea din Coreea de Sud şi Japonia, desfășurată în 2002. În același timp, turneul qatariot este primul de acest gen găzduit în Orientul Mijlociu.

Turneu cu 32 de echipe, 64 de meciuri, 220 de miliarde de dolari

La această ediție a Campionatului Mondial vor participa pentru prima dată în istorie 32 de naționale. Acestea vor disputa în total 64 de meciuri.

Partidele vor fi găzduite de opt stadioane. Șase au fost construite de la zero, în timp ce alte două au fost modernizate. Doar cinci dintre arenele Cupei Mondiale au fost construite la termen, la celelalte trei înregistrându-se întârzieri considerabile.

Autoritățile din Qatar au cheltuit pentru organizarea turneului final peste 220 de miliarde de dolari, 10 miliarde costând doar stadioanele și infrastructura acestora.

Meciurile din Qatar se vor disputa pe următoarele stadioane: Lusail Iconic, Al Bayt, Al Janoub, Ahmad Bin Ali, Khalifa International, Education City, Stadium 974 şi Al Thumama. Arenele acoperă o rază de 55 de kilometri în jurul capitalei Doha.

Vezi și: Programul meciurilor campionatului mondial de fotbal

Cum arată cele 8 stadioane ale Cupei Mondiale din Qatar

În cele ce urmează îți vom arăta cele opt „ozeneuri” pe care se vor juca meciurile de la Cupa Mondială din Qatar, cel mai important eveniment sportiv din 2022.

Lusail Stadium, Lusail – 80.000 de locuri

Lusail Stadium, Lusail – 80.000 de locuri

Este cel mai mare stadion de la Cupa Mondială 2022. Aici se vor juca cinci meciuri din faza grupelor, unul din optimile de finală, un sfert de finală, o semifinală și marea finală. Designul arenei este inspirat din jocul de lumini şi umbre, specific lămpii cunoscute pe plan local – „fanar”. Forma şi faţada arenei expun motive decorative la exterior şi alte elemente caracteristice artei şi meşteşugului specifice celei mai dezvoltate perioade a lumii arabe şi islamice, scrie FIFA.com.

Al Bayt Stadium, Al Khor – 60.000 de locuri

Al Bayt Stadium, Al Khor

Această arenă va găzdui ceremonia de deschidere, meciul inaugural Qatar-Ecuador, alte patru meciuri din grupe, unul din optimi, unul din sferturi și o semifinală. Acoperişul retractabil permite o bună ventilare a stadionului. Partea de sus a stadionului, reprezentând circa 32.000 de locuri, urmează să fie demontată după încheierea turneului final şi să fie trimise statelor în curs de dezvoltare.

Al Janoub Stadium, Al Wakrah – 40.000 de locuri

Al Janoub Stadium, Al Wakrah

Pe această arenă sunt programate cinci meciuri din grupe și unul din optimi. Designul face trimitere la jocul pânzelor unei ambarcaţiuni locale, și anume cunoscutele „dhow”. Sistemul de ventilaţie poate fi utilizat pe întreaga durată a anului și, similar majorităţii stadioanelor Cupei Mondiale, nivelul superior, care numără aproximativ 20.000 de locuri, urmează să fie destinat unei alte întrebuinţări după încheierea turneului final, conform sursei citate.

Ahmad Bin Ali Stadium, Al Rayyan – 40.000 de locuri

Ahmad Bin Ali Stadium, Al Rayyan

Cinci meciuri din grupe și unul din optimi vor avea loc pe această arenă. Arena este gazda celei mai importante echipe a oraşului, Al Rayyan Sporting Club, și a fost construită pe structura vechiului stadion. Peste 80 % din materialele rezultate din demolarea vechii arene au fost reciclate și utilizate pe alte facilități sportive, precum și pentru construcția actualului stadion. Proiectul a inclus elemente de simbolistică reprezentative pentru cultura şi tradiţiile Qatarului.

Khalifa International Stadium, Doha – 40.000 de locuri

Khalifa International Stadium, Doha

Arena va găzdui cinci meciuri din grupe, unul din optimi și finala mică. Construită în 1976, aceasta este principala arenă care a găzduit cele mai importante momente din istoria sportului în Qatar în diferite discipline sportive, inclusiv fotbal şi atletism. Lucrările de modernizare, prin care capacitatea a fost mărită cu 12.000 de locuri, iluminarea digitală şi faţada modernă oferă o nouă perspectivă stadionului, care a fost inaugurat din nou în mai 2017.

Education City Stadium, Doha – 40.000 de locuri

Education City Stadium, Doha

Înconjurat de campusuri ale unor instituţii de învăţământ superior, acest stadion va găzdui opt meciuri ale turneului final, inclusiv unul din optimi și unul din sferturi. Cunoscut pe plan local drept „Diamantul din deşert”, stadionul beneficiază de un sistem avansat de ventilaţie. Faţada stadionului îşi schimbă coloristica în funcţie de mişcarea soarelui în cursul zilei, potrivit www.bbc.com. Designul modern al stadionului îmbină elemente caracteristice ale arhitecturii tradiţionale islamice, potrivit Qatar2022.qa

Stadium 974, Doha – 40.000 de locuri

Stadium 974, Doha

Este unul dintre cele mai spectaculoase stadioane de la turneul final, mai ales datorită structurii. Acesta este construit din 974 de containere, numărul reprezentând codul de telefonie pentru această ţară, în timp ce denumirea face trimitere şi la aceste elemente folosite, care sunt din oţel modulabil. Arena va găzdui cinci meciuri din grupe și unul din optimi. După încheierea turneului final, arenava fi complet demontată, iar părţile componente vor fi transferate în alte proiecte.

Al Thumama Stadium, Doha – 40.000 de locuri

Al Thumama Stadium, Doha

Stadionul este unul dintre cele șase complet noi, construite special pentru Campionatul Mondial. Acesta va găzdui opt meciuri, inclusiv o „optime” și un „sfert”. Denumirea face trimitere la o specie de copac local. La finalul Cupei Mondiale capacitatea arenei va fi redusă cu 20.000 de locuri pentru a se face loc unui hotel şi unei moschei.  Forma arenei face trimitere la tradiţionala „gahfiya”, o pălărie ţesută care este purtată de bărbaţii qatarioți şi în alte țări arabe. Stadionul este înconjurat de spaţii pentru diferite activităţi de petrecere a timpului liber şi pentru relaxare, conform Qatar2022.qa.

Foto:123rf.com/Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News