Despre orez

Dar orezul nu este doar de un fel. Există o mulțime de feluri de orez în lume. Această cereală este foarte importantă la nivel global. De fapt, aproximativ jumătate din populația mondială, inclusiv aproape toată Asia de Est și de Sud-Est, depinde în totalitate de orez ca aliment de bază.

95% din recolta mondială de orez este consumată de oameni. 

Orezul se gătește prin fierbere sau poate fi măcinat până la obținerea unor făinuri. Este consumat atât singur, cât și într-o mare varietate de supe, garnituri și feluri de mâncare principale în bucătăriile asiatice, din Orientul Mijlociu și din multe alte bucătării. 

Alte produse în care se folosește orezul sunt, la români, sarmalele sau perișoarele, orezul cu lapte ca desert sau diverse ciorbe. În alte culturi, cu făina din orez se fac tăieței, deserturi pe nume mochi sau chiar e folosit în produse cosmetice.

Despre planta de orez

Planta cultivată de orez este o iarbă anuală și crește până la o înălțime de aproximativ 1,2 metri. Frunzele sunt lungi și aplatizate și sunt purtate pe tulpini goale. Sistemul radicular fibros este adesea larg și răspândit. 

Paniculul sau inflorescența (ciorchinele de flori) este alcătuit din spițe cu flori care produc fructul sau bobul. Soiurile diferă foarte mult în ceea ce privește lungimea, forma și greutatea paniculului și productivitatea generală a unei anumite plante.

Care sunt tipurile de orez

Există o mulțime de tipuri de orez pe piață. Cu bob lung, scurt, rotund, orez sălbatic, orez negru, orez pentru sushi și multe altele. Într-o astfel de diversitate, poate fi greu să alegi un orez. Iată o listă care te va ajuta să alegi orezul în funcție de preparatul pe care vrei să îl faci.

Orez Arborio

Orezul Arborio este un orez cu bob mediu, mai lat și cu un punct alb caracteristic în centrul bobului. Este numit după orașul Arborio din Valea Padului din Italia, unde este cultivat. 

Datorită conținutului ridicat de amidon al orezului Arborio, acesta are o consistență ușor ghemuită și lipicioasă și dezvoltă o textură cremoasă atunci când este gătit.

Se folosește la risotto, orez cu lapte și ciorbe.

Orez basmati

Când sunt gătite, boabele de orez basmati sunt lungi, uscate și separate. Acestea conferă o aromă și un gust plăcut, de nucă, în orice fel de mâncare. Este comun în bucătăria indiană și asiatică, dar poate fi folosit într-o varietate de rețete savuroase.

Se folosește la curry, pilaf și orez cu șofran.

Orez negru

Orezul negru, cunoscut și sub numele de orez interzis, își obține culoarea de la antocian, același antioxidant care se găsește în afine și mure. Orezul negru are o aromă ușor de nucă și de pământ și a fost folosit de mult timp în bucătăria chineză pentru proprietățile sale de promovare a sănătății.

Se folosește la supe, salate de orez și prăjitură chinezească de orez negru.

Orez Bomba

Orezul Bomba este un orez cu bob mediu care se cultivă în regiunea Valencia din Spania. Are o textură fermă care se pretează bine la paella spaniolă, deoarece are nevoie de mai mult lichid pentru a se găti decât alte soiuri de orez, scrie webstaurantstore.com.

La ce se folosește orezul Bomba: Paella, mâncăruri mediteraneene și risotto.

Orez brun

Orezul brun are o textură mai fermă și o aromă de nucă mai puternică decât orezul alb și oferă mai multe fibre, vitamine și minerale pe porție. Orezul brun poate fi înlocuit în orice rețetă care cere orez alb pentru a-i crește conținutul nutrițional.

Se folosește ca umplutură pentru ardei gras, garnituri, feluri de mâncare la cuptor și pilaf.

Orez de iasomie

Orezul de iasomie este cultivat în Thailanda și dezvoltă o aromă florală plăcută și o textură umedă și moale atunci când este gătit. Îl poți folosi în mâncăruri asiatice tradiționale, inclusiv curry și stir-fry.

Orez alb cu bob lung

Orezul alb cu bob lung este cel mai des folosit în rețetele tradiționale. În comparație cu orezul brun, acesta are o aromă ușoară și o textură mai ușoară și mai pufoasă atunci când este gătit. De asemenea, este nevoie de mult mai puțin timp pentru a găti orezul alb decât orezul brun, dar compensația este că are un conținut nutrițional mai mic din cauza procesului de măcinare.

Se folosește ca garnitură, tocănițe, pilaf, sarmale, ardei umpluți și alte preparate tradiționale.

Orez lipicios

Orezul lipicios este un orez alb cu bob lung care are un conținut scăzut de amidon de amiloză, ceea ce face ca orezul să aibă o textură extrem de lipicioasă atunci când este gătit la abur. Este cultivat în principal în Asia de Sud-Est și de Est și este folosit în multe feluri de mâncare asiatice sărate și dulci.

Se folosește la găluște, deserturi, chiftele de orez și umpluturi.

Orez pentru sushi

Orezul pentru sushi este un orez alb sau brun cu bob scurt, care are o textură moale, fragedă și foarte lipicioasă. Orezul pentru sushi se prepară prin combinarea orezului alb sau brun cu bob scurt cu zahăr, sare și oțet. De multe ori, pe ambalaj, orezul alb sau brun cu bob scurt va fi etichetat ca „orez pentru sushi”.

Se folosește pentru sushi, chifteluțe de orez, boluri poke și burrito-uri.

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte şi: Rețete cu orez – 10 preparate sățioase, rapide și gustoase pe bază de orez

Urmărește-ne pe Google News